18.1 C
Athens
Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025

«Μήπως έχει κανείς το τηλέφωνο του Γιάννη του Βούλτεψη;»

Άρθρο της Σοφίας Βούλτεψη
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα»

Εκείνη την ημέρα, ημέρα της εκλογής του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, πολλοί παραξενεύτηκαν όταν άκουσαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να ρωτά: «Μήπως έχει κανείς το τηλέφωνο του Γιάννη του Βούλτεψη;». Η συνέχεια είναι γνωστή.
Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας από το 1984 ως το 1993, ο πατέρας μου, δημοσιογράφος Γιάννης Βούλτεψης, υπήρξε από την πρώτη στιγμή προσωπική επιλογή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Είχαν γνωριστεί στην υπερορία, αυτοεξόριστοι και οι δύο στην Ευρώπη στα χρόνια της δικτατορίας, και παρέμειναν αχώριστοι μέχρι την ημέρα που τους χώρισε ο θάνατος, εκείνο τον Ιανουάριο του 2010, που ο Γιάννης Βούλτεψης έφυγε από τη ζωή.
Αναρίθμητες οι καλές και δύσκολες στιγμές αυτής της μακράς πορείας που συμπίπτει με μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους της Μεταπολίτευσης. Η κοινή πορεία τους έχει καταγραφεί σε σειρά βιβλίων, άρθρων και αναμνήσεων. Προτιμώ, όμως, να διηγηθώ μία από αυτές τις ιστορίες, όπως ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τη διηγήθηκε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βούλτεψη «Δέκα σκληρά χρόνια στη Νέα Δημοκρατία», το 2005.
Ανεβασμένος στο βήμα της Ένωσης Συντακτών, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θυμάται: «Είχαμε πάει ένα ταξίδι στο Βερολίνο. Εκεί έκαμα μια δήλωση και την έστειλα στο Γραφείο Τύπου του κόμματος, δηλαδή στον Γιάννη (σ.σ.: “κύριε Γιαννάκη” τον αποκαλούσε χαϊδευτικά), προκειμένου να διανεμηθεί. Επιστρέφοντας, διαπίστωσα ότι η δήλωση δεν είχε δημοσιευθεί πουθενά. Ήταν προφανές ότι… δεν άρεσε στον Γιάννη. Του τηλεφώνησα για να μάθω τι συνέβη και ανάμεσά μας διημείφθη ο ακόλουθος διάλογος:
– Εκανα μια δήλωση στο Βερολίνο και δεν την είδα πουθενά, του είπα.
– Ούτε θα τη δεις, μου απάντησε.
– Γιατί;
– Δεν περνάνε αυτά από εδώ, μου είπε.
– Μα, κύριε Γιαννάκη, δεν την κάνεις εσύ τη δήλωση. Την κάνω εγώ, ο πρωθυπουργός.
– Ε, σαν την κάνεις εσύ, έλα εδώ, έχει γραφομηχανές, φαξ, τη γράφεις και τη στέλνεις, μου απάντησε».
Και συνέχισε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: «Μπορούσα να κάμω και διαφορετικά; Εγώ, ξέρετε, είχα τη συνήθεια να δοκιμάζω για μεγάλο διάστημα το πολιτικό αισθητήριο των συνεργατών μου. Μετά, τους εμπιστευόμουν χωρίς δεύτερη κουβέντα».
Και κάτι ακόμη: στο βιβλίο του, πρώτο κεφάλαιο και υπό τον τίτλο «Ένας “οικουμενικός” πολιτικός», ο Γιάννης Βούλτεψης γράφει πως «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι ένας πολιτικός ήπιας και μπορεί να πει κανείς “οικουμενικής” ψυχολογίας – τόσο εσωελληνικά όσο και διεθνώς»…

  • Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β’ Αθήνας της ΝΔ, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, στέλεχος του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr/opinions/all-opinions/article/5448995/mhpws-exei-kaneis-to-thlefwno-toy-giannh-toy-boyltepsh/

  • Ο Γιάννης Βούλτεψης (15 Οκτωβρίου 1923 – 2 Ιανουαρίου 2010) ήταν Έλληνας διακεκριμένος δημοσιογράφος, συγγραφέας και αντιστασιακός στις τάξεις του ΕΛΑΣ. Γεννήθηκε στο Αργοστόλι στις 15 Οκτωβρίου του 1923. Έλαβε μέρος στον πόλεμο του 1940 και στη συνέχεια κατατάχθηκε στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο “Ακέλας”, πήρε μέρος ως αξιωματικός του ΕΛΑΣ σε αρκετές μάχες μεταξύ αυτών την Μάχη της Αμφιλοχίας. Συμμετείχε στα Δεκεμβριανά στην Ήπειρο και συνελήφθη από τους Άγγλους και παρέμεινε κρατούμενος μέχρι το 1945. Το 1946 μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας συνελήφθη και πάλι για παράβαση περί του Τύπου και καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών με τριετή εκτοπισμό στη Μακρόνησο.

Από τον Μάρτιο του 1953 υπήρξε συντάκτης της εφημερίδας “Αυγή”. Το 1965, μαζί με δύο άλλους δημοσιογράφους, τους Γιώργο Ρωμαίο και Γιώργο Μπέρτσο, ξεσκέπασε την «Υπόθεση Λαμπράκη» για την οποία έρευνά του έλαβε αργότερα τιμητικό βραβείο από το Ίδρυμα Μπότση.

Στη διάρκεια της δικτατορίας κατέφυγε στη Ρώμη από την οποία και επέστρεψε με τη μεταπολίτευση. Στη συνέχεια ανέλαβε συντάκτης στις εφημερίδες Έθνος, Απογευματινή, Ελεύθερος Τύπος και Μεσημβρινή, ενώ αρθρογραφούσε στα περιοδικά «Επίκαιρα», «Αντί» και «Πολιτικά Θέματα». Από το 1984 και μέχρι το 1993 υπήρξε διευθυντής του Γραφείου Τύπου της «Νέας Δημοκρατίας» διατηρώντας πολύ φιλικές σχέσεις με τον Κ. Μητσοτάκη.

Ο Γιάννης Βούλτεψης υπήρξε μέλος της ΕΣΗΕΑ της οποίας είχε διατελέσει για μακρό χρόνο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Για την αντιστασιακή του δράση είχε τιμηθεί με το μετάλλιο Εθνικής Αντίστασης. Πέθανε στις 2 Ιανουαρίου του 2010 σε ηλικία 87 ετών. Η κηδεία του τελέστηκε στις 4 Ιανουαρίου στο νεκροταφείο του Π. Φαλήρου του οποίου ήταν μόνιμος κάτοικος. Ήταν πατέρας της εκλεγμένης βουλευτού της Ν.Δ. Σοφίας Βούλτεψη.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -