Μήνυμα του ιδρυτή του ΝΕΟΝ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου

 

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, συνεχίζει το πρόγραμμά του, αναθέτοντας νέα έργα, φέρνοντας κοντά καλλιτέχνες, ιδρύματα, μουσεία, γκαλερί, επιμελητές, συμπράττοντας έτσι στη στήριξη της κοινότητάς μας και στην προσφορά νέων εμπειριών σε όλους.

Συγκεκριμένα ο ιδρυτής του Δημήτρης Δασκαλόπουλος σε μήνυμά του αναφέρει:

“Από την πρώτη στιγμή, ο ρόλος του NEON ήταν να φέρει τον σύγχρονο πολιτισμό πιο κοντά σε όλους, πιο κοντά σε ένα αμύητο ακροατήριο, πιο κοντά σε καθέναν από εμάς. Ο χώρος μας είναι, και θα συνεχίσει να είναι, η πόλη. Αυτή τη στιγμή, το να μένουμε σπίτι είναι μια αναγκαία διατάραξη της φυσικής σχέσης μας με την πόλη μας, όχι όμως της πνευματικής και συναισθηματικής επιθυμίας μας να επανασυνδεθούμε μεταξύ μας. Αν η παρούσα κρίση μας έχει διδάξει κάτι, είναι πόσο βαθιά είμαστε αλληλοεξαρτώμενοι.

Για να κοιτάξουμε το μέλλον τώρα πρέπει να φανούμε τολμηροί και δημιουργικοί. Ο ΝΕΟΝ συνεχίζει το πρόγραμμά του: αναθέτει νέα έργα, φέρνει κοντά καλλιτέχνες, ιδρύματα, μουσεία, γκαλερί, επιμελητές, συμπράττοντας για να στηρίξουμε την κοινότητά μας και να προσφέρουμε νέες εμπειρίες σε όλους.

Το πρόγραμμα των δράσεών μας έχει σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε να υπηρετεί μία κοινότητα ανθρώπων∙ περιλαμβάνει τη δημιουργία εκθέσεων που ασχολούνται με τον ιστό της κοινωνίας, τόσο με την κληρονομιά όσο και το παρόν μας. Οι πρωτοβουλίες μας προσβλέπουν στην ενδυνάμωση της συμμετοχής, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την κατανόηση του άλλου.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επισκεφθεί τις εκθέσεις μας στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, 28 εκθέσεις σε 23 διαφορετικές τοποθεσίες, σε διάστημα επτά χρόνων. Από τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο της Δήλου έως τους «μυστικούς κήπους» των Αθηνών και τις συνεργασίες μας με μουσεία, η δράση μας εστιάζει στη σημασία του δημόσιου χώρου της πόλης και τη σχέση του με τον πολίτη, ως τόπου κοινωνικότητας, κουλτούρας και πολιτισμού.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στην αποστολή μας και από το σπίτι.

Οι εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες μας, το πρόγραμμα χορηγιών και υποτροφιών λειτουργούν χωρίς διακοπή. Το κινηματογραφικό μας αρχείο είναι ανοιχτό σε όλους στον ιστότοπο του ΝΕΟΝ. neon.org.gr

Προετοιμαζόμαστε με αμείωτο πάθος και αφοσίωση ώστε να είμαστε μαζί με όλους εσάς σύντομα στην πόλη μας, ενθαρρύνουμε τη συνεργασία, τη συλλογικότητα και τη δημιουργικότητα. Βρίσκουμε νόημα και δύναμη μέσα από το δίκτυο των σχέσεών μας, μέσα από την τέχνη.

Δημήτρης Δασκαλόπουλος”

***

Video | Σκηνοθεσία Παναγιώτης Κράββαρης, Tokomburu | Παραγωγή Inkas Films Productions | Πρωτότυπη Μουσική Σταύρος Γασπαράτος | Courtesy NEON

 

 

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ ιδρύθηκε το 2013 από το συλλέκτη και επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλο και αποσκοπεί στο να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με τον σύγχρονο πολιτισμό, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας να αφυπνίσει, να συγκινήσει, να παρακινήσει. Συγχρόνως, επιδιώκει να συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης και της καθημερινότητας του πολίτη. Ο ΝΕΟΝ δεν περιορίζεται σε ένα μόνον χώρο. Έδρα του είναι ολόκληρη η πόλη, το ευρύτερο αστικό περιβάλλον. Είναι ένας ζωντανός και ενεργός συνομιλητής με την κοινωνία, τους θεσμούς και το κοινό. Μέσω της τέχνης και των σύγχρονων ιδεών, ο ΝΕΟΝ θέλει να κεντρίσει τις ατομικές συνειδήσεις και ταυτόχρονα να χρησιμεύσει ως ένα όχημα συλλογικής συνείδησης. Ο ΝΕΟΝ επιδιώκει να αναδείξει τον πολιτισμό ως βασικό μοχλό προόδου και ανάπτυξης.

 

 

O Δημήτρης Δασκαλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Είναι επιχειρηματίας και μέλος του δ.σ. της DAMMA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., εταιρείας επενδυτικών συμμετοχών και διαχείρισης κεφαλαίων. Διετέλεσε Πρόεδρος του ΣΕΒ επί 8 συναπτά έτη (2006-2014). Σήμερα είναι επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΒ. Επίσης διετέλεσε Αντιπρόεδρος της BUSINESS EUROPE από το 2013 έως το 2015 και μέλος της Στρογγυλής Τράπεζας Ευρωπαίων Βιομηχάνων (European Round Table of Industrialists – ERT) από το 1998 έως το 2008. Ως βασικός μέτοχος, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος ηγήθηκε από το 1983 της μεταμόρφωσης μιας οικογενειακής επιχείρησης παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στη VIVARTIA Α.Ε., τη μεγαλύτερη επιχείρηση τροφίμων στην Ελλάδα με ηγετική θέση στην αγορά στα γαλακτοκομικά προϊόντα, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, κατεψυγμένα τρόφιμα και προϊόντα για εστιατόρια και 13.000 εργαζομένους σε 29 χώρες. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος πώλησε τη συμμετοχή του το 2007. Επίσης είναι βασικός επενδυτής του DIORAMA Hellenic Growth Fund, που επενδύει αποκλειστικά στην ελληνική επιχειρηματικότητα, και είναι ιδρυτής της αστικής μη κερδοσκοπικής διαΝΕΟσις, ενός ερευνητικού οργανισμού (think tank) με στόχο την τροφοδότηση του δημόσιου διαλόγου και τη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων στην επίλυση κρίσιμων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της Ελλάδας. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος είναι συλλέκτης έργων σύγχρονης τέχνης, Συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου (1994). Επίσης, είναι ιδρυτής του ΝΕΟΝ (2013), πολιτιστικού και αναπτυξιακού οργανισμού κοινής ωφέλειας, που φιλοδοξεί να φέρει τον σύγχρονο πολιτισμό κοντά στον σύγχρονο πολίτη, ως βασικό μοχλό ανάπτυξης και προόδου. Είναι Αντιπρόεδρος του Board of Trustees του Solomon R. Guggenheim Foundation, Πρόεδρος του Collections Council του Solomon R. Guggenheim Foundation και ενεργό μέλος των παρακάτω συμβουλίων: Board of Trustees του Museum of Contemporary Art, Chicago, Leadership Council του New Museum, Tate International Council και συνιδρυτής του Whitechapel Future Fund. Θεματικές εκθέσεις βασισμένες στη Συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου έχουν παρουσιαστεί στη Whitechapel Gallery του Λονδίνου (2010-2011), στο Μουσείο Guggenheim Bilbao (2011) και στην Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης της Σκωτίας, στο Εδιμβούργο (2012-2013). Το 2014 η διεθνής ένωση επιμελητών ΙCI – INDEPENDENT CURATORS INTERNATIONAL απένειμε στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο το Βραβείο LEO 2014 για τη «συμβολή του στην εξοικείωση ευρύτερων κοινών με τη σύγχρονη τέχνη». Το 2018, το Solomon R. Guggenheim Foundation απέδωσε τιμητική διάκριση στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο για τη συνολική προσφορά και υποστήριξή του στην τέχνη, σε ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο του 2018 Guggenheim International Gala.