Αρχική Παράλληλη τέχνη Βιβλιοστάτης Ο Μίμης Ανδρουλάκης στο νησί των κοραλλιών με ένα «Μπλε λουλούδι» και...

Ο Μίμης Ανδρουλάκης στο νησί των κοραλλιών με ένα «Μπλε λουλούδι» και «Αναμνήσεις από το 2048»

Τριάντα τρεις κορυφαίοι της επιστήμης και της τέχνης – γυναίκες και άνδρες – βρίσκονται στο νησί των κοραλλιών, το πρώτο που θα καταπιεί ο ωκεανός. Μαζί τους είναι και δύο Έλληνες: Ο συγγραφέας Μίμης Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου…
Όλοι αυτοί συνδέονται μέσω skype με την Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και τις «Εκδόσεις Πατάκη». Συμμετέχουν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου με τον τίτλο «Μπλε λουλούδι. Αναμνήσεις από το 2048».
Πρόκειται για ένα βιβλίο με ξεγύμνωμα ψυχών, έρωτες, κατασκοπεία και πλεκτάνες, αλλά κυρίως απαντήσεις στους γρίφους του αιώνα…

 

***

 

Λίγα λόγια για το «Λουλούδι» και για τις «αναμνήσεις» από το μέλλον

 

Τριάντα τρεις κορυφαίοι της επιστήμης και της τέχνης –γυναίκες και άνδρες– στο νησί των κοραλλιών, το πρώτο που θα καταπιεί ο ωκεανός. Αντιδρούν συμβολικά στην κλιματική καταστροφή, στις πανδημίες, στον «πυρηνικό χειμώνα» και στους άλλους κινδύνους της ανθρωπότητας.
Κοινή τους ιδιότητα –ίντριγκα με σημασία–, η αφύσικη σύμπτωση: Είναι απόγονοι νόθων τέκνων μεγάλων ανδρών, από τους μακρινούς Άνταμ Σμιθ και Καρλ Μαρξ μέχρι μια σειρά μεγαλοφυΐες και διασημότητες νεότερων χρόνων. Επίκειται η σύνδεσή τους με την πρώτη αποικία στη Σελήνη, ενώ στην ατμόσφαιρα αιωρείται μια ανακάλυψη ισοδύναμη με γεωπολιτικό σοκ.
Ξεγύμνωμα ψυχών, έρωτες, κατασκοπία και πλεκτάνες, αλλά κυρίως απαντήσεις στους γρίφους του αιώνα:
Ο νέος καπιταλισμός, των ρομπότ και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το αίνιγμα της Κίνας, η ηγεσία και η δημιουργική ευφυΐα στον 21ο αιώνα.
Διακόσια χρόνια μετά το θρυλικό 1848 –πρώτη βιομηχανική επανάσταση, πρώτη και μοναδική πανευρωπαϊκή επανάσταση, Κομμουνιστικό μανιφέστο– ο νέος καπιταλισμός της Τεχνητής Νοημοσύνης ενώπιος ενωπίω με τον εαυτό του, τα όρια και τις αντιθέσεις του.
Οι ειδυλλιακές όμως μέρες στο εξωτικό νησί θα πάρουν μια δυσάρεστη τροπή, έτσι που να λες: «Έρχεται η Συντέλεια!».
Ο συγγραφέας αντιστρέφει τον στίχο: «Πενθώ τα χρόνια που έρχονται Χωρίς εμάς» (Ελύτης), τα ερευνά και τα τραγουδά, ενώ ο αναγνώστης τα ιχνηλατεί μ’ ένα παιχνίδι ρεαλιστικής φαντασίας.

 

***

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

«Μπλε λουλούδι. Αναμνήσεις από το 2048»

Του Μίμη Ανδρουλάκη
Από τις «Εκδόσεις Πατάκη»

 

***

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

 

Με τον συγγραφέα συνομιλεί ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου

Παρακολουθήστε την εκδήλωση ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ «ΚΛΙΚ»

 

Cat Is Art