Μιχάλης Οικονόμου και Γιώργος Μακρής: Η αγάπη είναι φως…

Του Παναγιώτη Μήλα

«Ζούμε σε μια εποχή που ο πλανήτης μας είναι έτοιμος να εκραγεί. Οτιδήποτε δεν ξέρουμε το θεωρούμε επικίνδυνο και το πολεμάμε, το σιχαινόμαστε, μας βρωμάει. Για την πλειονότητα του κόσμου σωστό είναι ό,τι τους έμαθε η μαμά τους και ο μπαμπάς τους, όλα τα υπόλοιπα πρέπει να εξαφανιστούν από τη γη. Δεν έχουν καμία θέση στη γη. Ας πνιγούν όλοι οι πρόσφυγες, δεν είμαστε εμείς ανάμεσά τους. Οι ομοφυλόφιλοι προσβάλλουν την εικόνα τους, τους θεωρούν ανίκανους να ερωτευτούν, να συμβιώσουν και να μεγαλώσουν παιδιά. Οι καλύτεροι γονείς είναι πάντα η μαμά μας και ο μπαμπάς μας».
Τα παραπάνω λόγια είχε πει ο Γιώργος Μακρής σε συνέντευξή του στη Ειρήνη Αϊβαλιώτου και στο Catisart.gr το 2017

Ενώ το 2011 στον πρόλογο της συνέντευξης του Μιχάλη Οικονόμου στο Catisart έγραφε η Ειρήνη: «Ο Μιχάλης είναι ένας μικρός ήρωας που τα βγάζει πέρα με το ένστικτό του, την ευφυΐα του, ακόμη και το κέφι του».

***

*Μέσα από κάποιες περίπλοκες νομικές διαδικασίες, ο Γιώργος κατόρθωσε να πάρει τη συγγενική επιμέλεια ενός παιδιού, που εδώ και 2 χρόνια μεγαλώνει πια στο σπίτι τους, με τους δύο μπαμπάδες του. Παρότι ο Μιχάλης είναι νομικά αόρατος γονιός –καθώς δεν υπάρχει ακόμα νομικό πλαίσιο που να του δίνει δικαιώματα στο παιδί–, κατάφεραν όμως για πρώτη φορά να καταγραφεί καθαρά στην απόφαση του δικαστηρίου ότι πρόκειται για ομόφυλο ζευγάρι και ότι θα συμβάλουν μαζί στο μεγάλωμα του Νικηφόρου – έτσι ονόμασαν το παιδί, γιατί ο ερχομός του έφερε όντως μια νίκη.

*Τον Δεκέμβριο του 2020, ο Μιχάλης και ο Γιώργος μάς έλεγαν: «Κανένα παιδί δεν θα πρέπει να μεγαλώνει στο απρόσωπο περιβάλλον ενός ιδρύματος, άσχετα από το φύλο αυτών που θα το φροντίσουν. Ελπίζουμε πως ο νόμος σύντομα θα μας προσφέρει τη δυνατότητα να υιοθετήσουμε τον μικρό Νικηφόρο. Κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να μεγαλώνει χωρίς αγκαλιά».

*Τον Ιούνιο του 2021 ο Γιώργος Μακρής είχε πει στο Catisart: «Περιμένω ένα αύριο με δυνατές φωνές»…

***

Αυτές τις δυνατές φωνές του Μιχάλη και του Γιώργου τις ακούσαμε τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021. Ήταν φωνές χαράς αμέσως μετά την υπογραφή του συμφώνου συμβίωσης καθώς η πολιτεία δεν τους δίνει ακόμα το δικαίωμα για πολιτικό γάμο.
Όπως είπε ο Μιχάλης και ο Γιώργος: «Ελπίζουμε σύντομα όλα τα ζευγάρια σε αυτή τη χώρα να έχουν τα ίδια δικαιώματα, όχι μόνο για γάμο αλλά και για τεκνοθεσία. Για να είμαστε και εμείς και τα παιδιά μας εξασφαλισμένοι και στη ζωή και στην απώλεια. Ας είμαστε οι εαυτοί μας άφοβα, η αγάπη είναι φως και δεν κρύβεται».

***

Στους αγαπημένους μας Γιώργο, Μιχάλη και Νικηφόρο το Catisart εύχεται χρόνια καλά και πολλά. Πάντα δημιουργικά και με το χαμόγελο.