10 C
Athens
Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Μιχάλης Μακρουλάκης. Μέχρι τέλους απεικόνιζε με πάθος και αυθεντικότητα την ομορφιά της ζωής

Ένας σημαντικός εκπρόσωπος της ελληνικής ζωγραφικής, ο Συριανός Μιχάλης Μακρουλάκης, «ταξίδεψε» στον κόσμο των χρωμάτων, σε ηλικία 83 ετών.

Βρισκόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου νοσηλευόταν εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη.

Γεννημένος στη Σύρο το 1940, σπούδασε στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο σκηνογραφία και ενδυματολογία στο πλευρό σημαντικών δασκάλων μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Τσαρούχης ο οποίος είχε πει χαρακτηριστικά για το έργο του: «Η Αυθεντικότης του έργου, αυτή η αγέραστη αρετή, θα είναι πάντα αυτό που ξεχωρίζει την αληθινή αναζήτηση από την ψεύτικη, όλα τα άλλα είναι μοιραίες συνέπειες χωρίς ιδιαίτερη σημασία».

Τα Άγρια Άλογα του Βήσσα.

Η ρεαλιστική απεικόνιση των όψεων του ελληνικού τοπίου πρωταγωνιστούσε στα πρώιμα ζωγραφικά έργα του ενώ σαφείς και έντονες ήταν οι επιρροές του από την Περσία όπου έζησε από το 1971 έως το 1978.

Ανδρώθηκε τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960, πλάι στους μεγάλους εικαστικούς της εποχής Γιάννη Τσαρούχη, Σπύρο Βασιλείου, Κώστα Πλακωτάρη, Αντώνη Πολυκανδριώτη, Θανάση Απάρτη και Τάσσο.

Βάζο με λουλούδια.

Ο Μακρουλάκης υπήρξε μαθητής και μετέπειτα συνεργάτης του Γιάννη Τσαρούχη για πέντε χρόνια. Διετέλεσε σκηνογράφος σε αθηναϊκά θέατρα από το 1963 έως και 1966. Σημαντική ήταν η θητεία του στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Συμμετείχε με έργα του σε πολλές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η πρώτη του ατομική έκθεση παρουσιάστηκε το 1969, στην Αίθουσα Τέχνης Χίλτον.

Με καθαρή γραμμή τοποθετούσε, σαν σε σκηνικό, τα ανθρώπινα σώματα ή τα ρεαλιστικά αποτυπωμένα αντικείμενα στις νεκρές φύσεις του, ενώ είναι χαρακτηριστική στο έργο του η επίδραση της περσικής μινιατούρας. Ο κοσμοπολίτης ζωγράφος Μιχάλης Μακρουλάκης μας άφησε μια φωτεινή μαρτυρία για τη ζωή και την τέχνη του.

Ο Μακρουλάκης γνώριζε σε βάθος τα μυστικά της μινιατούρας και παρέμενε ο σθεναρός διεκδικητής της οπτικής φιλοκαλίας, της σταθερής ουσίας των πραγμάτων και της διαυγούς τους διατύπωσης. Το κάλλος για τον ίδιο ορίζεται από τις απαραβίαστες έννοιες της τελειότητας, της αρμονίας και της καθαρότητας.

Πολύτιμα έργα του Μακρουλάκη μικρών και μεγάλων διαστάσεων, από το 1956 έως και σήμερα, άλλα φιλοτεχνημένα στην Αθήνα και τη Σύρο και άλλα στην Τεχεράνη, φανερώνουν την αμετακίνητη θέση του εμπνευσμένου δημιουργού απέναντι στη ζωγραφική απόδοση της γαλήνιας ενατένισης της ζωής και του έρωτα.

Πορτραίτο της θάλασσας του Αιγαίου.

***
Ο αποχαιρετισμός του θα γίνει στον αγαπημένο του τόπο, τη Σύρο, την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στις 2:30 το μεσημέρι στο Δημοτικό Κοιμητήριο Αγίου Γεωργίου.
Επιθυμία των συγγενών είναι αντί στεφάνων, να προσφερθούν χρήματα στον Σύλλογο  Παροχής Φροντίδας και Κατ’ Οίκον Νοσηλείας Σύρου [Επικοινωνία: 694 503 2623 και [email protected]]

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -