Μετακίνηση ζώου με αυτοκίνητο – Τι πρέπει να προσέξουμε για να είμαστε όλοι ασφαλείς

Τα ζώα δίνουν στοργή και ευχαρίστηση, αλλά και εμείς έχουμε πολλές υποχρεώσεις απέναντί τους. Η συνειδητοποιημένη κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου απαιτεί στάση ευθύνης απέναντι στο ίδιο το ζώο αλλά και το γύρω μας περιβάλλον. Η πιο απλή, φτηνή και εύκολη μετακίνηση ενός ζώου για μεγάλες ή μικρές αποστάσεις είναι συνήθως το αυτοκίνητο. Παρακάτω θα σας παραθέσουμε μερικές βασικές συμβουλές, για να μετακινήσετε το κατοικίδιό σας, με ασφάλεια, με πιο όσον το δυνατόν πιο stress-free διαδικασία.

Η μεταφορά με αυτοκίνητο είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετακίνησης. Τα ζώα αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια στο αυτοκίνητο σε σχέση με άλλα μεταφορικά μέσα, ενώ και οι ιδιοκτήτες τα καταφέρνουν πιο άνετα με αυτή τη διαδικασία. Αν το κατοικίδιό σας δεν έχει συνηθίσει τις βόλτες με το αυτοκίνητο, μερικές κοντινές εξορμήσεις θα το βοηθήσουν να αντιληφθεί σε πρώτη φάση την κίνηση του αυτοκινήτου. Αν ο πιστός σας σύντροφος, αρχίσει να ζαλίζεται και να ζορίζεται, απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας για να σας συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ώστε να μειωθούν τα συμπτώματα.

Μην ταΐσετε το κατοικίδιο σας μερικές ώρες πριν από το ταξίδι και φροντίστε να έχετε μαζί σας νερό κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Οι συχνές στάσεις, για μικρές βόλτες και επαφή με το φυσικό περιβάλλον ενδείκνυται, ειδικά σε μεγάλα ταξίδια. Παράλληλα, το λουρί στα τετράποδα κατοικίδια, βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του ζώου, την ασφάλεια τόσο για αυτό, όσο και για εσάς. Ειδικές τσάντες μεταφοράς για πιο μικρόσωμα ζώα ή ιμάντες συγκράτησης για το λουρί του σκύλου σας ενισχύουν σημαντικά την ασφάλεια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μην αφήνετε το κατοικίδιό σας να βγάζει το κεφάλι του από το παράθυρο. Ο αέρας και η σκόνη μπορεί να του προκαλέσουν πρόβλημα στα μάτια, ερεθισμό ή μόλυνση. Αν τα πίσω παράθυρα είναι ηλεκτρικά, επιλέξτε το παιδικό κλείδωμα των διακοπτών. Κυρίως γάτες, μπορεί να πηδήξουν πάνω στον διακόπτη, ανοίγοντας το παράθυρο και να βρεθούν εκτός αυτοκινήτου. Τα ζώα θέλουν ως επί το πλείστων δροσερό περιβάλλον, ειδικά το καλοκαίρι. Αν δεν έχετε κλιματισμό, αφήστε τα παράθυρα λίγο ανοιχτά να δημιουργείται ρεύμα αέρα.

Τα πιο μικρά ζωάκια, hamster και άλλα, είναι πιο ευαίσθητα στην πολλή ζέστη ή το βαρύ κρύο. Οι δικές μας αισθήσεις στη θερμοκρασία αποτελούν την κατάλληλη ένδειξη για το πώς είναι και γι’ αυτά το ιδανικό περιβάλλον. Στα μικρά ζώα ή πουλιά που ταξιδεύουν μέσα σε κλουβί καλό θα ήταν να μην έχουν πρόσβαση σε τροφή όσο το αυτοκίνητο κινείται. Δώστε τους λίγο φαγητό και νερό όταν θα κάνετε στάση. Αν έχετε κάποιο πουλί σε κλουβί ή μεταφέρετε ψάρια σε σακούλα με νερό, μην τα αφήνεται εκτεθειμένα στον ήλιο. Τα ψάρια καλό είναι να μεταφέρονται με κύκλωμα αερισμού του νερού με μπαταρίες.

  • Μην αφήσετε το κατοικίδιό σας μόνο του στο αυτοκίνητο.

Μερικοί ιδιαιτέρως σχολαστικοί ιδιοκτήτες ζώων βρίσκουν χρήσιμο, να έχουν βρει πριν από το ταξίδι τηλέφωνα κτηνιάτρων ή νοσοκομείων ζώων για τη διαδρομή και τον προορισμό τους. Είναι μια καλή ιδέα!