Μεγάλο μουσείο της χώρας μας κινδυνεύει με χρεοκοπία – Έκκληση για οικονομική ενίσχυση

Η πανδημία είναι γεγονός ότι έπληξε πολύ σοβαρά όλες ανεξαιρέτως τις πολιτιστικές δραστηριότητες. Φυσικά οι εργαζόμενοι στα κρατικά μουσεία δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, αφού ο μισθός τους καταβάλλεται κανονικά κι όλα τα λειτουργικά έξοδα και τα ελλείμματα θα καλυφθούν από τα δημόσια ταμεία. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τα μουσεία που λειτουργούν με καθεστώς ιδιωτικού δικαίου. Ένα από αυτά και μάλιστα ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα μουσεία που διαθέτει η χώρα μας κινδυνεύει να κλείσει! Το Μουσείο Μπενάκη εκπέμπει SOS.

Δραματική έκκληση της κας Ειρήνης Γερουλάνου, προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη για άμεση οικονομική ενίσχυση. Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανοιχτής επιστολής – πρόσκλησης που απεύθυνε σε φίλους και υποστηρικτές του Μουσείου:

Αγαπητοί φίλοι και υποστηρικτές του Μουσείου Μπενάκη,

Το 2020 ξεκίνησε για όλους μας με δυναμισμό και αισιοδοξία. Πολύ γρήγορα, όμως, μας έφερε αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες καταστάσεις οι οποίες, σιγά-σιγά, μας ανάγκασαν να εφεύρουμε και να υιοθετήσουμε νέους τρόπους συνύπαρξης, νέους τρόπους συνεργασίας, νέους τρόπους επικοινωνίας, νέους τρόπους ζωής.

Η προσαρμογή του Μουσείου Μπενάκη στα νέα δεδομένα ήταν άμεση και καθοριστική. Αξιοποίησε άμεσα πολύτιμο υλικό εικονικών επισκέψεων που είχε δημιουργήσει και παρήγαγε ταχύτατα (με εθελοντές συνεργάτες) νέο επικοινωνιακό υλικό παραμένοντας έτσι «ανοιχτό» στις οθόνες των υπολογιστών του κοινού του, ενώ οι εργαζόμενοί του συνέχισαν απρόσκοπτα το επιστημονικό και εκπαιδευτικό τους έργο.

Το κλείσιμο όμως του Μουσείου από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο – και τώρα πάλι από τις 3 Νοεμβρίου – έφερε καθυστερήσεις στο πρόγραμμα της οικονομικής ανάκαμψης και αυτονομίας του, που έχει ξεκινήσει το Μουσείο με τη συνεργασία της Πολιτείας εδώ και μερικά χρόνια και με αισιόδοξα έως τώρα αποτελέσματα.

Στο κλείσιμο λοιπόν της χρονιάς, η Εκστρατεία Συγκέντρωσης Πόρων 2020 καλεί τη μεγάλη οικογένεια των φίλων και των υποστηρικτών του Μουσείου να στηρίξει τη δημιουργία ενός αποθέματος για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε ακόμα. Σας παρακαλούμε όλους εσάς που παρακολουθείτε και απολαμβάνετε τη δραστηριότητα του Μουσείου να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα αυτό της Έκτακτης Ενίσχυσης για την περίοδο της πανδημίας.

Οι πόροι που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη βασικών λειτουργικών αναγκών – όπως η συντήρηση των Μουσειακών εγκαταστάσεων – και για την απρόσκοπτη συνέχιση των δράσεων του οργανισμού.

Αγαπητοί φίλοι,
Αυτή τη χρονιά, η εκστρατεία συγκέντρωσης πόρων δεν έχει το γνωστό δημιουργικό και ευφάνταστο χαρακτήρα ενίσχυσης των ειδικών δράσεων και προγραμμάτων του Μουσείου. Οι συνθήκες είναι κρίσιμες και σας ζητάμε να στηρίξετε τη βιωσιμότητά του.

Σας ευχαριστούμε πολύ που βρίσκεστε στο πλευρό μας όλα αυτά τα χρόνια και δεσμευόμαστε, με τη βοήθειά σας, να κρατήσουμε το Μουσείο δυνατό και ανοιχτό στην κοινωνία και τον κόσμο.

Ειρήνη Γερουλάνου
Προέδρος Διοικητικής Επιτροπής

Αν θέλετε να βοηθήσετε, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ