24.7 C
Athens
Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Μαθήματα για την Ιστορία, τη Θεωρία και την Κριτική Κινηματογράφου

“Δώδεκα Μαθήματα για την Ιστορία, τη Θεωρία και την Κριτική Κινηματογράφου ή 12 Μαθήματα για τον Κινηματογράφο” δίνει το «Σχολείο του Σινεμά».
Η πρώτη παρουσίαση και ανοιχτό μάθημα θα γίνει το Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014. Το σεμινάριο «12 Μαθήματα για την Ιστορία, Θεωρία και Κριτική Κινηματογράφου» έχει διάρκεια 3 ώρες την εβδομάδα. Θα προβάλλονται, σχολιάζονται και αναλύονται αποσπάσματα από αντιπροσωπευτικές ταινίες που ανήκουν στα κυριότερα κινηματογραφικά ρεύματα, σχολές και είδη (ρώσικη πρωτοπορία δεκαετίας του ’20, εξπρεσιονισμός, σουρεαλισμός, ποιητικός ρεαλισμός, νεορεαλισμός, nouvelle vague, free cinema, cinema novo, dogma 95, ελληνικός κινηματογράφος, αμερικανικός, γαλλικός, αγγλικός, γερμανικός, ασιατικός, ιρανικός, ινδικός, λατινοαμερικάνικος, πολωνικός, ρώσικος, ούγγρικος, τσέχικος, δανέζικος κ.α. γουέστερν, φιλμ νουάρ-αστυνομική ταινία, μιούζικαλ, επιστημονικής φαντασίας, θρίλερ, κωμωδία, πολιτική ταινία, animation, ντοκιμαντέρ, ταινίες πειραματικού ή πρωτοποριακού κινηματογράφου κ.α.).

Επίσης αποσπάσματα από ταινίες μεγάλων δημιουργών του κινηματογράφου και επιλεγμένων σημαντικών θεματικών ενοτήτων που σχετίζονται με τη θεωρία και την κριτική του κινηματογράφου. Θα παρουσιάζονται βιβλία και άρθρα σημαντικών θεωρητικών και κριτικών κινηματογράφου και μέσα από αυτά θα επιχειρηθεί η κατοχύρωση μιας μεθόδου ανάγνωσης του φιλμ που θα διευκολύνει όσους συμμετέχοντες ενδιαφέρονται να προχωρήσουν στη συγγραφή κριτικών και θεωρητικών κειμένων.
Θα παρουσιαστούν συμπυκνωμένα και θα μελετηθούν οι θεματικές ενότητες: Από το Βιβλίο (Λογοτεχνικό και Θεατρικό) στην Κινηματογραφική Ταινία, Η Θέση της Γυναίκας στον Κινηματογράφο (ή Φεμινισμός και Κινηματογράφος), Πολιτική και Κινηματογράφος, Ψυχανάλυση και Κινηματογράφος, Φιλοσοφία και Κινηματογράφος, Κοινωνιολογία του Κινηματογράφου, Σημειολογία του Κινηματογράφου, Ομοφυλοφιλία και Κινηματογράφος, Ποδόσφαιρο – Αθλητισμός και Κινηματογράφος κ.α.
Σε κάθε συνάντηση θα παραβρίσκονται καλεσμένοι από το χώρο της θεωρίας και της κριτικής αλλά και δημιουργοί του κινηματογράφου. Με τη συνδρομή τους θα επιχειρείται μια κριτική προσέγγιση των ταινιών της εβδομάδας και του μήνα. Όσοι συμμετέχοντες ενδιαφέρονται θα καλεστούν να γράψουν για τις ταινίες της εβδομάδας με την καθοδήγηση και επίβλεψη του συντονιστή του σεμιναρίου (Γιάννης Καραμπίτσος).
Όσοι συμμετέχοντες το επιθυμούν με την καθοδήγηση και επίβλεψη του συντονιστή του σεμιναρίου θα παρουσιάζουν μια θεματική ενότητα σε κάθε μάθημα.
Έφτασε η στιγμή να δημιουργήσουμε τις δικές μας λίστες των 10, 50, 100, 200, 1.000 κ.λπ. καλύτερων ταινιών στην ιστορία του κινηματογράφου. Των καλύτερων ταινιών γουέστερν, επιστημονικής φαντασίας, πολιτικών κ.λπ. του ελληνικού κινηματογράφου. Δουλειά απαιτητική και διαρκείας αναγκαία, όμως για να μην εκνευριζόμαστε κάθε φορά που σε μια δημοσιευθείσα λίστα επισημαίνουμε πολύ σημαντικές ελλείψεις ανάλογα και από το πού προέρχεται αυτή η λίστα. Για να προσπαθήσουμε μια «αντικειμενική» όσο το δυνατόν καταγραφή των σημαντικότερων ταινιών στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Να διερευνήσουμε και να επιχειρήσουμε να ανοίξουμε μια συζήτηση για τα κριτήρια και τη μέθοδο που απαιτούνται για κάτι τέτοιο. Οι λίστες αυτές θα ανανεώνονται, τροποποιούνται, συμπληρώνονται κάθε χρόνο. Τα αποτελέσματα της δουλειάς των ομάδων που θα συσταθούν ειδικά για αυτό το σκοπό θα δημοσιεύονται στο Camera Stylo Online.
Εγγραφές από 12.9 έως 18.10.2014. Η έναρξή του προγραμματίζεται για την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου 2014.
Φέτος το σεμινάριο θα ενισχυθεί με παράλληλες προβολές (σε ποιότητα εικόνας και ήχου την καλύτερη δυνατή BLURAY, DOLBY) και συζητήσεις σε συνεργαζόμενους χώρους, ελλήνων και ξένων δημιουργών.
Μέσω της προβολής και μελέτης ταινιών όπως: Μπραζίλ, Μπλέιντ Ράνερ, 2001 Οδύσσεια του Διαστήματος, Μπάρι Λίντον, Σολάρις, Στάλκερ, Άλιεν, Ουγκέτσου Μονογκατάρι, Ο Πορτοφολάς, Ένας Καταδικασμένος σε Θάνατο Δραπέτευσε, Ο Αταίριαστος, Ο Άρχων του Τρόμου ή Το Άγγιγμα του Κακού, Ταξίδι στο Τόκιο, Αποχαιρετισμός, Το Χρώμα του Ροδιού, Ο Λόγος, Το Στοιχείο του Εγκλήματος, Η Θηλειά, Σιωπηλός Μάρτυρας και πολλές άλλες,  θα επαναπροσεγγίσουμε την ιστορία, θεωρία και κριτική κινηματογράφου χρησιμοποιώντας ως άξονα τη γοητεία, τη λατρεία και μαγεία της κινούμενης εικόνας.
Το «Σχολείο του Σινεμά» ανακοινώνει ότι η ιστορία κινηματογράφου που θα διδαχτεί φέτος είναι μια νέα ιστορία κινηματογράφου εμπλουτισμένη με υλικά που πρώτη φορά έρχονται στην επιφάνεια και που συνεχώς θα ανανεώνεται.
Θα γνωρίσουμε ονόματα σκηνοθετών και ταινιών που δεν έχουμε ακούσει ποτέ και κατ’ επέκταση αγνοούμε το έργο τους.
Τέλος, φέτος θα πραγματοποιηθεί κάτι που από χρόνια προγραμματίζαμε: αφιέρωμα διαρκείας στον Βασίλη Ραφαηλίδη με έναρξη από αυτόν τον κύκλο Ιστορίας, Θεωρίας και Κριτικής Κινηματογράφου. Στο πλαίσιο αυτό θα προσπαθήσουμε κάτι φιλόδοξο. Να ενσωματώσουμε στο περιεχόμενο του σεμιναρίου την ύλη από τα ιστορικά «12 Μαθήματα για τον Κινηματογράφο» του μεγάλου δασκάλου της κριτικής Βασίλη Ραφαηλίδη.
Κόστος: 100€. Προβλέπεται έκπτωση για φοιτητές (90€) και ανέργους (80€ με την επίδειξη κάρτας ανεργίας). Παλαιότεροι μαθητές από 50€ έως και δωρεάν (αντί χρημάτων θα συνεισφέρουν στην οργάνωση και αποτελεσματική λειτουργία του σεμιναρίου, όπως και στις παρουσιάσεις των θεματικών ενοτήτων).
Δωρεάν εισαγωγικό μάθημα – ανοιχτή παρουσίαση το Σάββατο 27.9.2014 στις 16.30 στο “Σχολείο του Σινεμά” (Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια). Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν στο σεμινάριο, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το χώρο δουλειάς και τον τρόπο προσέγγισης της καλύτερης κατανόησης και απόλαυσης των ταινιών. Θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη παρουσίαση – ανοιχτό μάθημα. Στη συνάντηση αυτή θα οριστικοποιηθεί η ημέρα και η ώρα διεξαγωγής του σεμιναρίου και όσοι ακόμα δεν έχουν κατοχυρώσει τη θέση τους δια της εγγραφής καλούνται να το κάνουν.
Στους συμμετέχοντες παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης του «Σχολείου του Σινεμά».
Για πληροφορίες και εγγραφές στα τηλέφωνα: 2130159816 09.00-15.00 καθημερινές, κιν. τηλ: 6996112050 και στο e-mail: schoolofcinemagr@gmail.com

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
705ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art