36.7 C
Athens
Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

MATAROA: η διάτρητη μνήμη. Mια παράσταση για την ελπίδα και το φως σε καιρούς σκοτεινούς

La mémoire trouée – Η διάτρητη μνήμη

https://www.indiegogo.com/projects/mataroa-la-memoire-trouee
 
Εδώ και ενάμιση χρόνο μια ομάδα Ελλήνων καλλιτεχνών που ζουν στην Ελλάδα και τη Γαλλία δουλεύουν πάνω στο “Ματαρόα”, το ταξίδι σωτηρίας φοιτητών, καλλιτεχνών και επιστημόνων με τελικό προορισμό το Παρίσι, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, τον Δεκέμβριο του 1945, λίγο πριν ξεσπάσει ο Εμφύλιος πόλεμος.

Το πολύτιμο φορτίο του MATAROA

Η παράσταση “MATAROA, La mémoire trouée – Η διάτρητη μνήμη”, η οποία μετρά ήδη 20 μήνες έρευνας και προετοιμασίας, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά, από τις 19 Νοεμβρίου μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου, σε σκηνοθεσία Hélène Cinque, σε ένα από τα σημαντικότερα θέατρα της Ευρώπης, το Τhéâtre du Soleil, της Ariane Mnouchkine.
Η παράσταση βασίζεται στο ιστορικό ταξίδι σωτηρίας μιας σπουδαίας ομάδας Ελλήνων καλλιτεχνών, επιστημόνων και διανοουμένων, με το νεοζηλανδικό πλοίο MATAROA, όπως περιγράφεται στο βιβλίο “Το ταξίδι του Ματαρόα 1945 – Στον καθρέφτη της μνήμης”, της Νέλλης Ανδρικοπούλου, αλλά και σε αρχεία της εποχής, μαρτυρίες, καθώς και σε στοιχεία από το έργο των επιβατών του MATAROA, ανάμεσα στους οποίους οι Εμμανουήλ Κριαράς, Νίκος Σβορώνος, Κώστας Αξελός, Κορνήλιος Καστοριάδης, Κώστας Παπαϊωάννου κ.α.
Δεδομένου ότι η προσπάθεια στηρίζεται μέχρι στιγμής αποκλειστικά και μόνο στην πίστη και την επιμονή των καλλιτεχνών, η ομάδα απευθύνεται σε σας με την ελπίδα να αγκαλιάσετε αυτό το εγχείρημα με όποιο τρόπο μπορείτε. Σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να ενισχύεται ο πολιτισμός και η παιδεία ως τα μοναδικά αντίδοτα στην απελπισία, την εξαθλίωση και τη βαρβαρότητα. “Στηριζόμαστε στην υποστήριξή σας”, δηλώνουν οι συντελεστές.

Η ομάδα του Ματαρόα

Πλατφόρμα χρηματοδότησης από φίλους του εγχειρήματος:
https://www.indiegogo.com/projects/mataroa-la-memoire-trouee
Θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση και τους στόχους της και τους τρόπους που μπορείτε να την υποστηρίξετε.
Η παράσταση στηρίζεται, εκτός από το βιβλίο “Το ταξίδι του Ματαρόα 1945 – Στον καθρέφτη της μνήμης”, της Νέλλης Ανδρικοπούλου, και σε ιστορικά ντοκουμέντα, αρχεία, έργα και αφηγήσεις επιβαινόντων και συνεντεύξεις όσων βρίσκονται εν ζωή. Πάνω σε αυτά τα υλικά, που συγκέντρωσαν οι συντελεστές ύστερα από ενδελεχή έρευνα, συνεχίζουν τη δουλειά που έχουν ήδη ξεκινήσει, υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδας Hélène Cinque, με τη μέθοδο επάλληλων αυτοσχεδιασμών του Théâtre du Soleil, για να συνθέσουν το πρωτότυπο κείμενο της παράστασης και να καταλήξουν στην τελική της μορφή. 
Η ιστορία του ΜΑΤΑROA είναι για όλους μας διπλά σημαντική. Δεν είναι μόνον ένα γοητευτικό αφήγημα με μεγάλη ιστορική σημασία, αλλά και ένας τρόπος να τεθούν εκ νέου ερωτήματα, που εκκρεμούν από τότε και γίνονται ακόμα πιο επίκαιρα σήμερα, σε σχέση με την πατρίδα, την ταυτότητα, την προσωπική ευθύνη, το όραμα μιας άλλης Ευρώπης, τη θέση της Τέχνης σε μια κοινωνία που εγκαταλείπεται ολοένα και περισσότερο στη σκληρότητα και την εγκατάλειψη. Παράλληλα, όμως, είναι και μια μοναδική ευκαιρία για να μιλήσει κανείς για την ελπίδα, σε μια εποχή απελπισίας, με μια ιστορία, όπως αυτή του ΜATAROA, όπου η αναζήτηση μιας υψηλής ποιότητας ζωής, που είναι δικαίωμα όλων, γίνεται πράξη.
                                                                                                          
Η δική σας συμμετοχή

Οι καλλιτέχνες μας λένε: “Ξεκινήσαμε πριν από ένα χρόνο με πείσμα και ενθουσιασμό αυτήν την προσπάθεια. Στην πορεία, και βρίσκοντας όλες τις πόρτες στην Ελλάδα κλειστές, κερδίσαμε την ανέλπιστη υποστήριξη του Théâtre du Soleil. Αυτή η σπάνια ευκαιρία για μια τόσο σημαντική καλλιτεχνική συνεργασία, αλλά και για ένα διεθνές βήμα -σε μια τόσο καίρια για τη χώρα μας στιγμή- μας επιβεβαίωσε, ότι η παράσταση πρέπει να γίνει πάση θυσία.
Καθιστώντας σαφές ότι όλο αυτό το εγχείρημα στηρίζεται μέχρι στιγμής αποκλειστικά και μόνο στις δικές μας δυνάμεις, απευθυνθήκαμε σε φορείς και ιδιώτες προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα πρακτικά μέσα δίχως τα οποία η παράσταση θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Καταφέραμε ήδη με αυτόν τον τρόπο να μειώσουμε αρκετά το κόστος παραγωγής.     
Έχουμε πλήρη συναίσθηση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία σχεδόν όλοι έχουμε περιέλθει. Πιστεύοντας, όμως, πως ο τρόπος που παράγεται ο πολιτισμός πρέπει να είναι συνεπής προς τις αξίες που τον διέπουν, δοκιμάζουμε το νέο αυτό μέσο χρηματοδότησης. Το ποσό που θα συγκεντρώσουμε εδώ θα εξασφαλίσει την ελάχιστη μισθοδοσία των ηθοποιών και των καλλιτεχνικών συνεργατών κατά τη διάρκεια των προβών, ώστε οι δημιουργοί της παράστασης, ως αμειβόμενοι επαγγελματίες, να μπορέσουν να εργαστούν με αξιοπρέπεια.  
Ελπίζουμε ότι θα θελήσετε να μοιραστείτε μαζί μας το όραμα αυτής της παράστασης, συμμετέχοντας κι εσείς στην πραγματοποίησή της”.

Άλλοι τρόποι να βοηθήσετε

Και συνεχίζουν: “Η υποστήριξή σας είναι για μας πολύτιμη ακόμα κι αν δεν μπορείτε να συμβάλλετε οικονομικά. Μιλήστε για την προσπάθειά μας, σκεφτείτε ανθρώπους που μπορεί να ενδιαφέρονταν, μοιραστείτε αυτήν τη σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα χαρούμε να σας συναντήσουμε από κοντά σε κάποια παράστασή μας. Σας ευχαριστούμε”.

H ομάδα

Για την ομάδα τους, μας εξηγούν: “Είμαστε μια ανοιχτή ομάδα καλλιτεχνών και επιστημόνων. Συσπειρωθήκαμε γύρω από την ιδέα του MATAROA συγκινημένοι από τη δύναμη αυτής της εξαιρετικής ιστορίας. Μας ενώνει η ανάγκη να δημιουργήσουμε από κοινού κάτι μέσα σε έναν κόσμο που κατακερματίζεται καθημερινά. Θέλουμε να μιλήσουμε γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας, αλλά και να την υπερασπιστούμε απαντώντας έμπρακτα με ό, τι καλύτερο πιστεύουμε ότι διαθέτει. Σκέψη, Τέχνη, Πολιτισμό”.

Συντελεστές

Ιδέα, Έρευνα, Οργάνωση: Ελίτα Κουνάδη
Προσαρμογή κειμένου, σκηνοθεσία: Hélène Cinque
Μεταφράσεις: Δημήτρης Αλεξάκης, Κυβέλη Καστοριάδη
Ομάδα εργασίας: Παντελής Δεντάκης, Ιωάννα Κανελλοπούλου, Κυβέλη Καστοριάδη, Ελίτα Κουνάδη, Δημήτρης Ντάσκας
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Kοστούμια: Γιώργος Βαφιάς
Video: Στυλιανός Πάγκαλος
Φωτισμοί: Vincent Lefèvre 
Ηθοποιοί: Πολύδωρος Βογιατζής, Μαλαματένια Γκότση, Παντελής Δεντάκης,  Ιωάννα Κανελλοπούλου, Κυβέλη Καστοριάδη, Ελίτα Κουνάδη, Δημήτρης Ντάσκας, Τατιάνα-Άννα Πίττα, Harold Savary, Γιώργος Στάμος.

* Η Κλειώ Μακρή, γλύπτρια, ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, ιστορικός, και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, συνθέτης, συμπληρώνουν την ομάδα.
Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, στο φουαγιέ του Théâtre du Soleil, η Κλειώ Μακρή θα δημιουργήσει μια παράλληλη εικαστική εγκατάσταση, εμπνευσμένη και αφιερωμένη στο “MATAROA La mémoire trouée – Η διάτρητη μνήμη”.

Συμπαραγωγοί 

To Théâtre du Soleil, που ως συμπαραγωγός παραχωρεί πλήρως για τέσσερις μήνες, τη μικρή σκηνή των 100 θέσεων.
Το Théâtre Liberté, στην Toulon, από το οποίο ξεκινάει η περιοδεία, 14, 15, 16, Ιανουαρίου 2015.
Το Θέατρο του Νέου Κόσμου, που φιλοξενεί τις πρόβες στην Αθήνα και επιθυμεί να φέρει την παράσταση το φθινόπωρο του 2015.

* Πλατφόρμα χρηματοδότησης από φίλους του εγχειρήματος:
https://www.indiegogo.com/projects/mataroa-la-memoire-trouee

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -