Μαριάνθη Σοντάκη: Να ξεκινήσουμε πάλι να ονειρευόμαστε…

Με αφορμή αυτή τη δύσκολη – από κάθε άποψη – χρονιά, το Catisart.gr δίνει τον λόγο σε καλλιτέχνες και δημιουργούς που μιλούν για όσα έχασαν, για όσα κέρδισαν και για όσα περιμένουν.
Μας μιλούν για θέματα που τους ενόχλησαν ή τους συγκίνησαν, για γεγονότα που τους πίκραναν, τους εξόργισαν ή τους έδωσαν χαρά.
Εκμυστηρεύονται – εξομολογούνται τις απογοητεύσεις ή τις ελπίδες τους και τέλος εκθέτουν διαφωνίες, σκέψεις, ιδέες και προτάσεις…

Γράφει η Μαριάνθη Σοντάκη

Έχασα, κέρδισα, περιμένω.

Τρία ρήματα φωτιά αφού το καθένα τους αντιπροσωπεύει ποταμούς από πόνους, ελπίδες, ανεκπλήρωτα, αποχαιρετισμούς, εν κατακλείδι συνειδητοποίηση της ματαιότητας και της τυχαιότητας της ύπαρξής και της θέλησης μας.

Γιατί φέτος…

ΕΧΑΣΑ τα χαμόγελα που κρύβονται πίσω από τις μάσκες. Τις αγκαλιές που αφήσαμε για καλύτερες εποχές.

Έχασα τη μαγεία που μου δίνει η σκηνή, αυτή την αίσθηση πως μερικές φορές είναι πιο εύκολο και πιο γοητευτικό να συναντηθείς με εκατό αγνώστους παρά με το διπλανό σου Έχασα την ασφάλεια μιας εξασφαλισμένης και ακλόνητης καθημερινότητας.

Έχασα το Βασίλη Νικολαΐδη που με την πληθωρικότητα και το ταλέντο του πλούτιζε τη ζωή μου. Και τη σκηνική και την κατά κόσμο.

Όμως ΚΕΡΔΙΣΑ την ικανότητα να βρίσκω χαρές σε οποιαδήποτε δύσκολη πραγματικότητα.

Κέρδισα ξανά την παιδικά μου πίστη ότι ο κακός στο τέλος θα νικηθεί. Αν ενωθούν πολλοί καλοί μαζί δε, είναι ακόμα καλύτερα, Γιατί metoo βρε αδερφέ!!!

Κέρδισα καινούριους συνοδοιπόρους in sickness and in health, ανθρώπους που εκτιμώ και τα δύσκολα μας έφεραν πιο κοντά.

Κέρδισα γιατί μπορώ πια να συγχωρώ και να συνεχίζω να αγαπώ απερίσπαστα και όσους αγάπησα αλλά άλλαξαν οι δρόμοι μας.

Κέρδισα λοιπόν γιατί όσους αγαπημένους δεν μου πήρε η ζωή ή ο θάνατος τους κρατώ πιο σφιχτά και πιο συνειδητά γιατί τώρα ξέρω ότι η αγάπη είναι το φθηνότερο προϊόν πολυτελείας πού μπορείς να προσφέρεις

Τώρα πια… ΠΕΡΙΜΕΝΩ…

Να ξαναδώ αγαπημένα πρόσωπα Full Face. Κάποιοι εν τω μεταξύ έχουν αλλάξει και πρέπει να ξαναγνωριστούμε.

Περιμένω να ξανασυναντηθώ με τη σκηνή που αγαπώ και να ξανά μοιραστούμε μυστικά και συγκινήσεις που μόνο εμείς ξέρουμε.

Περιμένω να ξαναπάρουν μπρος οι ζωές που για καιρό ήταν σε pause και να ξεκινήσουμε πάλι να ονειρευόμαστε. Αυτή η συνέντευξη της Γεννηματά που είπε πως έβλεπε τους γονείς της να κάνουν σχέδια ακόμα και όταν βρίσκονταν στο τελικό στάδιο τις αρρώστιας τους ήταν από τα πιο τρυφερά και αισιόδοξα πράγματα που έχω ακούσει.

Περιμένω λοιπόν να ονειρευτώ πάλι κόντρα στις ζοφερές προβλέψεις και να πιάσω τη ζωή από τα μαλλιά ακόμα και όταν θα της έχουν μείνει μόνο δύο τρίχες.

Η ζωή έστω και δύσκολα προχωράει.

Φέτος ξανασυναντήθηκα με τον Νίκο Κουτελιδάκη σε μία εξαιρετική μεταφορά της Ελένης Ζιώγα του διηγήματος του Θεοτόκη «Αγάπη παράνομη». Σύντομα θα προβληθεί στην ΕΡΤ.

Συναντήθηκα επίσης μετά από πολλά χρόνια με τον αγαπημένο φίλο και ωραίο μουσικό Δημήτρη Οικονομάκη που κάποτε ονειρευτήκαμε με το γκρουπ της Ομαδικής Απόδρασης και τώρα φτιάχνουμε τα τραγούδια που έχει κάνει για το θέατρο σε μια ενιαία δουλειά.

Συναντιέμαι κάθε τόσο και με κάποιον ήρωα της μεταγλώττισης που του δανείζω την φωνή μου και πολύ μου κάνει κέφι όλο αυτό.

Συναντήθηκα τέλος και με τους Θανάσηδες (το λέω με κώδικα γιατί αυτό είναι έκπληξη) και ετοιμάζουμε μια θεατρική δουλειά που πολύ έχουμε αγαπήσει.