Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης και η «Μαρία Πενταγιώτισσα» προσφέρουν χιούμορ και συγκίνηση

«…Ο Μάνος Καρατζογιάννης έκανε μερικές επεμβάσεις για να εκσυγχρονίσει το κείμενο, αλλά δεν το πρόδωσε. Έτσι, έστησε μια παράσταση με γνήσιο μποστικό ύφος και ήθος και έβγαλε με σοβαρότητα όλη τη γελοιότητα της στρεβλής πολιτιστικής μας ταυτότητας»!

*

«Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο σπουδαίος αυτός ηθοποιός μας απέδειξε με την ερμηνεία του στο ρόλο της Μαρίας Πενταγιώτισσας ότι ξέρει και να πειθαρχεί σε ό,τι του αξίζει και έχει την τέχνη να χαρίζει άφθονο το λυτρωτικό αλλά και νοήμον γέλιο στους θεατές του»!

*

«Φύση κωμική η Βίκυ Σταυροπούλου έπλασε τη Μαρίτσα ως μια χαριτωμένα γκροτέσκα και ασυγκράτητη λαϊκή φιγούρα»!

*

Με τα ευνοϊκά σχόλια της κριτικής και το θερμό χειροκρότημα του κοινού στις αποσκευές της η «Μαρία Πενταγιώτισσα» που σκηνοθέτησε ο Μάνος Καρατζογιάννης συνεχίζει με επιτυχία το ταξίδι της σε όλη την Ελλάδα προσφέροντάς μας μια από τις καλύτερες παραστάσεις του φετινού καλοκαιριού. Στην εμβληματική κωμωδία του Μποστ τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Μαρίας κρατά ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης και της εγγονής Μαρίτσας η Βίκυ Σταυροπούλου.

 

Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης και ο Μελέτης Ηλίας.

 

 

Γραμμένο στα 1982 είναι ένα από πιο αστεία, σχεδόν σπαρταριστά έργα του ελληνικού ρεπερτορίου, γραμμένο στον προσφιλή του 15σύλλαβο. Μια ξεκαρδιστική παρωδία ηθών βασισμένη σε ένα από τα γνωστά παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας εμπνευσμένο από αληθινά περιστατικά.

Η Μαρία η Πενταγιώτισσα, κατά κόσμον Μαρία Δασκαλοπούλου, ήταν γνωστή στο χωριό της – Πενταγιοί Φωκίδας – για τις ερωτικές της περιπέτειες. Εραστές και αγαπητικοί δημιουργούσαν συχνά επεισόδια, ενώ η ίδια θεωρείται μέχρι σήμερα μία από τις πρώτες φεμινίστριες στην Ελλάδα.

Ο λαός τραγούδησε την ομορφιά της και τα ερωτικά της καμώματα:

 

«Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Χρισσό κριάρια / και στης Μαρίας την ποδιά σφάζονται παλικάρια… Μαρίτσα Πενταγιώτισσα, μωρή δασκαλοπούλα, / εσύ τα ’καμες ούλα»!

 

Με όχημα την ιστορία της θρυλικής Μαρίας του τόπου μας ο Μποστ και πάντα «σε ζωντανή σύνδεση» σαρκάζει τους θεσμούς και αμφιβάλλει για τη νέα κοινωνική πραγματικότητα.

Αυτό το «Μποστάνι» τα έχει όλα…

Πάνε εξήντα χρόνια ακριβώς από τότε που ο Μποστ παρουσίασε στη στήλη του με τον τίτλο «Το μποστάνι του Μποστ», τους τρεις χαρακτηριστικότερους ήρωες του: Μαμά Ελλάς, Πειναλέων και Ανεργίτσα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διατρέχουν το σύνολο του έργου του μέχρι και το 1995 που γράφει και το τελευταίο του θεατρικό έργο.

Διαβάζοντας ξανά σήμερα το έργο του Μέντη Μποσταντζόγλου αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως τι είναι αυτό που κινητοποίησε τη νεαρή τότε Λούλα Αναγνωστάκη -που σφράγισε τη μετέπειτα νεοελληνική δραματουργία- να γράψει το πρώτο της ουσιαστικά δημοσιευμένο κείμενο, στην «Επιθεώρηση Τέχνης» του 1962, αναφορικά με το πρώτο του σχεδόν θεατρικό έργο την «Όμορφη Πόλη» υπερασπιζόμενη την ποιητικότητα και το σουρεαλισμό της θεατρικής γραφής του Κωνσταντινουπολίτη καλλιτέχνη.

 

Η Βίκυ Σταυροπούλου με τον Αργύρη Αγγέλου και τη Δανάη Μπάρκα.

 

Μοναδική μορφή στην ελληνική τέχνη και τα γράμματα ο Χρύσανθος Μέντης Μποσταντζόγλου, κατά συντομογραφία Μποστ – σκιτσογράφος, εικονογράφος, γελοιογράφος, ζωγράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, σατυρικός αρθρογράφος – κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντελώς αναγνωρίσιμο σατιρικό ύφος και μια βαθιά προσωπική σχέση με τις λέξεις που αποκτούσαν αυτονομία ως σχόλια αυθύπαρκτα η κάθε μια, χρησιμοποιώντας την καθαρεύουσα σε ακραία σύνταξη για να υπογραμμίσει την ημιμάθεια της εποχής του.

Το έργο του Μποστ τα έχει όλα: χιούμορ, συγκίνηση, πολιτικό στοχασμό, αγάπη για τους ανθρώπους, μα κυρίως δυο στοιχεία συχνά αντικρουόμενα στη νεοελληνική συνείδηση: τη λαϊκότητα και τη λογιοσύνη. Μπορεί να πει με λίγα πολλά και να θίξει με τη φαινομενική αλαφράδα του βαθιά ζητήματα του καιρού μας.

***

“Μαρία Πενταγιώτισσα”: Άφθονο γέλιο, φρεσκοκομμένο από το “μποστάνι του Μποστ”

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Μαρία Πενταγιώτισσα»
Του Μποστ

Σκηνοθεσία -δραματουργική επεξεργασία: Μάνος Καρατζογιάννης
Σκηνικά: Γιάννης Αρβανίτης
Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα
Μουσική: Θύμιος Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Χορογραφίες – Κινησιολογία: Βρισηίς Σολωμού

Παίζουν

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Βίκυ Σταυροπούλου
Δημήτρης Μαυρόπουλος
Μελέτης Ηλίας
Αργύρης Αγγέλου
Χάρης Γρηγορόπουλος
Δανάη Μπάρκα
Γιώργος Δεπάστας
Αχιλλέας Σκεύης
Απόστολος Καμιτσάκης

***

Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού [irini.lagourou@gmail.com]

***

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2019
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

ΤΡΙΤΗ 3 / ΑΓΡΙΝΙΟ / ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΆΦΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 4 / ΠΑΤΡΑ / ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 / ΑΙΓΑΛΕΩ / ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 7 / ΛΙΒΑΔΕΙΑ / ΘΕΑΤΡΟ ΚΡΥΑΣ
ΤΡΙΤΗ 10 / ΓΑΛΑΤΣΙ / ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΗ 11 / ΑΧΑΡΝΕΣ / ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
ΠΕΜΠΤΗ 12 / ΠΕΙΡΑΙΑΣ / ΒΕΑΚΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ 14 / ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ / ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ

***

ΑΓΟΡΑΣΤΕ…

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

 

***

 

ΚΑΙ ΕΔΩ ΜΙΑ…

 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ