***
Σε συνέντευξή της το 2017 στο CretaTV, η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα είχε μιλήσει για τα παιδικά της χρόνια στην Κρήτη και είχε αποκαλύψει ότι είχε εγκαταλείψει το σχολείο και έκανε αγροτικές δουλειές, ενώ εργάστηκε και ως πωλήτρια σε κατάστημα συγγενικού της προσώπου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη γνωριμία της με τον Δημήτρη Πλάκα.
«Στη δική μου ζωή έπαιξε πάρα πολύ μεγάλο ρόλο το “τυχαίο”. Δεν λέω η τύχη γιατί δεν πιστεύω στην τύχη. Πιστεύω στο τυχαίο γεγονός και πώς ο άνθρωπος μπορεί να εκμεταλλευθεί το τυχαίο για να αλλάξει δρόμο. Σκέφτομαι πολλές φορές ότι εάν είχα τελειώσει την Εμπορική Σχολή θα ήμουν μια συνταξιούχος της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, καθώς τότε ήταν περιζήτητοι οι απόφοιτοι της Εμπορικής Σχολής. Ευτυχώς που διέκοψα. Ευτυχώς που έγινε κοινοτικό Γυμνάσιο στο Αρκαλοχώρι και ο Δημήτρης Πλάκας ήρθε να διδάξει. Είχαμε μια διαφορά 10 ετών. Επειδή δούλευα στο κατάστημα ως πωλήτρια και ο θείος μου ήταν μορφωμένος, ερχόταν εκεί ο Δημήτρης Πλάκας και έκαναν παρέα. Άρχισα να παίρνω βιβλία από την πλούσια βιβλιοθήκη που τον… συνόδευε. Είχε έρθει με μια άδεια βαλίτσα, αλλά με 4.000 βιβλία και ένα πικάπ. Ήταν ο εμπνευσμένος δάσκαλος. Έλεγε στους μαθητές του ότι δεν θέλει να είναι πρώτοι, αλλά να είναι ο εαυτός τους.
Δάνειζε βιβλία από τη βιβλιοθήκη του και έτσι εφάρμοζε το σύστημα αυτό. Εγώ ήμουν και ερωτευμένη και ήθελα στα μάτια του να φανώ καλύτερη και από ό,τι ήμουν».
Ωστόσο σταμάτησε νωρίς την εκπαίδευσή της (τελείωσε μόνο τις δύο πρώτες τάξεις του Γυμνασίου), καθώς Γυμνάσιο δεν υπήρχε στο χωριό και έπρεπε να πηγαίνει στο Ηράκλειο. Όταν γνώρισε τον Δημήτρη Πλάκα ήταν 15 ετών ο οποίος ήταν ο αδιόριστος καθηγητής που έμελλε να γίνει ο μέντοράς της. Από την πρώτη στιγμή τους ένωσε η αγάπη για τα βιβλία.
Δύο χρόνια μετά το ζευγάρι παντρεύεται αλλά με την προϋπόθεση ότι η ίδια θα τελείωνε το Γυμνάσιο και θα σπούδαζε.
Η ίδια μάλιστα σε συνέντευξή της είχε αποκαλύψει πως τα πρώτα χρόνια έμεναν μαζί με τους γονείς της, ώστε να μην ασχολείται με το νοικοκυριό και να μπορεί να διαβάζει. Όπως έλεγε η ίδια: «Βέβαια. Παντρεύτηκα τον Δημήτρη Πλάκα στα 17 μου, εκείνος ήταν 27. Δεν αντέδρασαν οι γονείς μου. Είχα ερωτευτεί έναν υπέροχο άνδρα που ήταν και μορφωμένος, με βιβλιοθήκη και δισκοθήκη – ανήκουστα πράγματα τότε στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης. Με έβαλε στον παράδεισο της γνώσης. Με ενθάρρυνε να ξαναγυρίσω στο σχολείο στη Γ’ Γυμνασίου. Με είχαν σταματήσει για δύο χρόνια η αγρότισσα μητέρα μου και ο σιδηρουργός πατέρας μου.
Έρωτας, λοιπόν, με τον δάσκαλο!
Ένα αρκετά σύνθετο ειδύλλιο! Αυτή η σεβαστική απόσταση διατηρήθηκε σε όλη μας τη ζωή. Ίσως να ήταν και το ελιξίριο της διάρκειας του γάμου μας. Διότι δεν τολμάς να βρίσεις το δάσκαλό σου, να του θυμώσεις».
***
Η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα το 1975 εκλέχθηκε παμψηφεί ως Τακτική Καθηγήτρια στην έδρα της Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας αντικαθιστώντας τον αποχωρήσαντα λόγω ορίου ηλικίας Παντελή Πρεβελάκη και έγινε η πρώτη γυναίκα Καθηγήτρια στην ιστορία της Σχολής.
***
Το ΔΣ της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, μετά τον αιφνίδιο θάνατο της διευθύντριας της Πινακοθήκης αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή του να δοθεί το όνομα της Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα σε αίθουσα της Εθνικής Πινακοθήκης.
***
Ο αποχαιρετισμός της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα θα γίνει την Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022, στις 12 το μεσημέρι, από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.