«Το να μαγειρεύει κανείς είναι σαν να δημιουργεί. Αυτός που μαγειρεύει ωραία, του αρέσει και να επινοεί.» έλεγε στους φίλους της η Μαρία Κάλλας.
«Η Divina Callas είχε ένα κρυφό πάθος: την καλή μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Λάτρευε τις νόστιμες λιχουδιές και τα εξαιρετικά φαγητά που μαγείρευαν για χάρη της οι σεφ, παρόλο που περιοριζόταν να …τσιμοπολογά μόνο από τα πιάτα των συνδαιτυμόνων της. Όμως εκείνο που λίγοι ξέρουν είναι ότι μάζευε με επίμονη τις συνταγές που τις άρεσαν ζητώντας ή από τους σεφ ή από τις οικοδέσποινες των σπιτιών όπου ήταν καλεσμένη να της τις υπαγορεύουν». «Τις έγραφε με μεγάλη σχολαστικότητα σε μικροσκοπικά κομμάτια χαρτί και στη συνέχεια tα παρέδιδε στην συνεργάτιδά της Έλενα Πότσαν. Και δεν αρκούνταν μόνο σε αυτά. Από πάντα η Κάλλας είχε το χόμπι που της είχε γίνει πια μανία, να μαζεύει από τα πιο γνωστά και λαϊκά γυναικεία περιοδικά τις συνταγές που δημοσίευαν. Η συλλογή της με βιβλία συνταγών γέμιζε ολόκληρη βιβλιοθήκη».
Torta Paradiso: Το παραδεισένιο αλλά απλούστατο κέικ από την Παβία με τα τρία υλικά
Ένα κλασικό επιδόρπιο στην ιταλική ζαχαροπλαστική και σύμβολο της πόλης της Παβίας είναι το torta Paradiso, που σημαίνει κέικ ή τούρτα του παραδείσου. Αυτό ήταν το γλύκισμα στο οποίο είχε αδυναμία η Μαρία Κάλλας.
Πρόκειται για μια απλή παραλλαγή του sponge cake που φτιάχνεται κυρίως με τα τρία βασικά συστατικά του κέικ: Ζάχαρη, αλεύρι και βούτυρο.
Δημιουργήθηκε από τον Enrico Vigoni στις αρχές του 1800 και προσφέρεται τέλεια ως επιδόρπιο είτε μόνο του είτε σε διάφορες νόστιμες γεμίσεις όπως κρέμες ή αλείμματα.
Η αδιαμφισβήτητη απαλότητα, το άρωμα και η γλυκύτητα το καθιστούν μια δημοφιλή επιλογή για μια απόλαυση ως πρωινό, συνοδευόμενο από εσπρέσο, γάλα ή τσάι.
Ποιοι είναι οι χρυσοί κανόνες για μια υπέροχη τούρτα παραδείσου; Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί στην ίδια θερμοκρασία και προσθέτουμε εναλλάξ ξηρά και υγρά υλικά στο μείγμα, για μια ζύμη που θα ψηθεί στην τελειότητα και ένα κέικ που δεν είναι πολύ αέρινο ή συμπαγές.
Ιδανικό να το απολαμβάνετε μόνο του για ένα «παραδεισένιο» πρωινό, πασπαλισμένο γενναιόδωρα με ζάχαρη άχνη, ενώ είναι και ένα θεϊκό επιδόρπιο όταν σερβίρεται με μια στρώση κρέμας και καλύπτεται με σαντιγί.
To απλούστατο και ντελικάτο κέικ είναι πολύ δημοφιλές στα παιδιά και είναι κατάλληλο για απόλαυση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, από το πρωινό μέχρι το βράδυ.
Πήρε το όνομά του όταν μια αρχόντισσα που το δοκίμασε, αναφώνησε: «Αυτό το κέικ είναι παράδεισος!». Έτσι, ενέπνευσε το όνομα της ομώνυμης τούρτας.