11.4 C
Athens
Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025

Η Maria Grazia Chiuri στα βήματα του Christian Dior ετοιμάζεται για να γιορτάσει «το δικό μας» 1821…

Επιμέλεια: Παναγιώτης Μήλας

Στα τέλη Ιανουαρίου 2020 ο Οίκος Μόδας Christian Dior έφερε στην πασαρέλα με την υπογραφή της Καλλιτεχνικής του Διευθύντριας Maria Grazia Chiuri τον λιτό αλλά παράλληλα λαμπερό κόσμο της Αρχαίας Ελλάδας.

Οι «Ελληνίδες Θεές» [Greek Goddess] μάγεψαν τον κόσμο της μόδας σε ένα σόου όπου παρουσιάστηκε η νέα συλλογή του Οίκου Dior με δημιουργίες που είχαν την παραδοσιακή λάμψη του Dior. Μια λάμψη όμως που επιτρέπει σε κάθε γυναίκα να γίνει θεά στην καθημερινή της ζωή.

 

 

Οι Ελληνίδες Θεές είχαν κερδίσει τον Christian Dior από τη δεκαετία του 1950. Ήταν τότε που o διάσημος σχεδιαστής επισκέφθηκε τη Μύκονο και θαύμασε τις γυναίκες του νησιού που κυκλοφορούσαν στους δρόμους φορώντας απλά, κομψά αλλά ταυτοχρόνως λαμπερά ρούχα φτιαγμένα από υφαντά.

Τα περίφημα μυκονιάτικα υφαντά έγιναν μόδα μέσα στη δεκαετία του ’30 και κυρίως μετά το 1937 όταν δύο Μυκονιάτες έμποροι βραβεύτηκαν σε έκθεση στο Παρίσι.

Ο Christian Dior συνέδεσε το όνομά του με την Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 1951 όταν επέλεξε τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης για να φωτογραφίσει τα μοντέλα του. Οκτώ βραδινά φορέματά του φωτογράφισε ο Jean-Pierre Pedrazzini με φόντο τον Παρθενώνα και τις Καρυάτιδες στο Ερέχθειο για λογαριασμό του γαλλικού Paris Match.

Δύο χρόνια αργότερα – το 1953 – ο Dior ταξιδεύει στη Μύκονο. Τον συνόδευε ο Έλληνας σχεδιαστής Ζαν Ντεσέ. Τότε σε μια επίδειξη μόδας που έκανε ο Γιάννης Γαλάτης στους δρόμους της Χώρας ο Γάλλος σχεδιαστής γνώρισε και αγάπησε τα μυκονιάτικα υφαντά. Στη συνέχεια αφιέρωσε μια ολόκληρη συλλογή του με δημιουργίες εμπνευσμένες από τα λαϊκά σχέδια, τα χρώματα και τα υφαντά του νησιού.

 

***

 

 

Δεν είναι λοιπόν καθόλου περίεργο αυτό που έγινε τον Δεκέμβριο του 2020. Σχεδόν 70 χρόνια μετά τον Christian Dior ακολούθησε τα βήματά του η Maria Grazia Chiuri. Η κυρία Chiuri είναι από το 2016 η καλλιτεχνική διευθύντρια του Οίκου Dior. Είναι η πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση από το 1946, τότε που ιδρύθηκε ο Οίκος στο Παρίσι.

 

***

 

Ελλάδα και υφαντά λοιπόν είναι τα δύο πρώτα βήματα της Maria Grazia Chiuri. Προορισμός της κάτι που ίσως ακούγεται περίεργο: Η κυρία Chiuri αποφάσισε να αφιερώσει την επόμενη συλλογή του Οίκου Dior στον Εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Πριν αρχίσει να δημιουργεί έκανε αυτό ακριβώς που έκανε και ο Christian Dior. Ακολουθώντας τη μέθοδό του ταξίδεψε στην Ελλάδα, σε δύο περιοχές διάσημες για τα υφαντά τους: Την Καλαμάτα και τα Ανώγεια της Κρήτης.

 

***

 

Οι «Ελληνίδες Θεές» [Greek Goddess] και η Maria Grazia Chiuri μάγεψαν τον κόσμο της μόδας σε ένα σόου τον Ιανουάριο του 2020 όπου παρουσιάστηκε η νέα συλλογή του Οίκου Dior.
 

 

Στην Καλαμάτα [16 Δεκεμβρίου 2020] επισκέφθηκε τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια». Η συλλογή περιλαμβάνει παραδοσιακές ενδυμασίες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας αλλά και πολύτιμα κοσμήματα από διάφορες χρονικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Η Maria Grazia Chiuri συνοδευόταν από στελέχη – συνεργάτες της του μεγάλου Οίκου Μόδας. Την ξενάγηση έκανε η πρόεδρος του Ιδρύματος Καρέλια και του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, Βίκυ Καρέλια. Παρούσα στην ξενάγηση και η κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη, σύζυγος του πρωθυπουργού.

 

***

 

Επόμενος σταθμός της Maria Grazia Chiuri ήταν τα Ανώγεια της Κρήτης [24 Δεκεμβρίου 2020]. Η τεράστια παράδοση του ορεινού χωριού στην υφαντική ήταν και ο λόγος για τον οποίο η κυρία Chiuri ζήτησε να δει από κοντά τις γυναίκες που φτιάχνουν τις περίτεχνες παραδοσιακές στολές, τα εργόχειρα και τα είδη λαϊκής τέχνης με τους αργαλειούς τους. Με αυτές τις αυτοδίδακτες τεχνίτισσες συνομίλησε στις 3 ώρες που έμεινε στα Ανώγεια.

 

 

 

Ο περιορισμένος χρόνος δεν επέτρεψαν στους κατοίκους να χαρίσουν στους επισκέπτες μια πλήρη εμπειρία της πασίγνωστης κρητικής φιλοξενίας, με τα πεντανόστιμα παραδοσιακά φαγητά, τις ρακές, τις μαντινάδες και τους παραδοσιακούς χορούς κάτω από τα πλατάνια της πλατείας.
Ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης υποδέχτηκε και ξενάγησε στο χωριό τους εκπροσώπους του διάσημου γαλλικού οίκου και τόνισε: «Η παρουσία τόσο σημαντικών ανθρώπων της παγκόσμιας βιομηχανίας της μόδας αποτελεί ένα γεγονός πολύ σημαντικό για μάς δεδομένου ότι μάς ενδιαφέρει να αναβιώσουμε την υφαντική τέχνη δημιουργώντας στα Ανώγεια ένα Κέντρο Υφαντικής το οποίο δεν θα έχει μόνον εκθεσιακό αλλά και παραγωγικό χαρακτήρα».
Οι εκπρόσωποι του Οίκου Dior ζήτησαν να δουν τα παραδοσιακά κρητικά μοτίβα, τις ιδιαίτερες τεχνοτροπίες που χρησιμοποιούνται αλλά και τα υλικά που επιλέγονται. Γι’ αυτό επισκέφθηκαν στα σπίτια των γυναικών του χωριού. Εκεί παρατήρησαν με ιδιαίτερη προσοχή αλλά και θαυμασμό τις κρητικές παραδοσιακές στολές και τα εργόχειρα που ήταν στολισμένα σε διάφορα σημεία, αποτύπωσαν φωτογραφικά τα περίτεχνα μοτίβα που φέρουν, τα χρώματα και τα υφάσματά τους, ενώ φάνηκαν εντυπωσιασμένοι από τον αργαλειό, τον τρόπο χρήσης του και τα δημιουργήματά του.

ΠΗΓΕΣ: «Ελευθερία» online, «Nea Kriti» και «Καθημερινή».

***

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Οίκος Christian Dior: Η φωτογράφιση στον Παρθενώνα το 1951

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -