17.9 C
Athens
Σάββατο 19 Απριλίου 2025

Μαντουμπάλα, λαχταρώ νά ‘ρθεις πάλι κοντά μου, αυτό μόνο ζητάει η ψυχή μου…

Ένα «γλυκό κορίτσι» …μάγεψε τον Στέλιο Καζαντζίδη. Ήταν η Μαντουμπάλα που γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1933.
Ο Καζαντζίδης θέλησε τότε – το 1959 – να τραγουδήσει τις μουσικές συνθέσεις του θρυλικού Ραβί Σανκάρ από την ινδική ταινία «Ο αλήτης της Βομβάης».

Ζήτησε λοιπόν τη βοήθεια της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, που ήταν λάτρης του ινδικού κινηματογράφου, να γράψει τους στίχους του τραγουδιού. Εκείνη δέχτηκε.

Τη μουσική έγραψε ο Θόδωρος Δερβενιώτης.

Η Μαντουμπάλα (Madhubala) που το όνομά της σήμαινε «γλυκό κορίτσι», ήταν η μεγάλη Ινδή πρωταγωνίστρια της δεκαετίας του ’50.

Το τραγούδι «Μαντουβάλα» ή «Μαντουμπάλα» έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή του Στέλιου Καζαντζίδη. Έφτασε στο ρεκόρ των 100.000 δίσκων.

 

«Μαντουμπάλα»

Στίχοι: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου
Μουσική: Θόδωρος Δερβενιώτης
Ερμηνεία: Στέλιος Καζαντζίδης

*

Μαντουμπάλα, αγάπη γλυκιά μου
λαχταρώ νά ‘ρθεις πάλι κοντά μου
Από τότε που σ’ έχασα λιώνω
τ’ όνομά σου φωνάζω με πόνο
Μαντουμπάλα, Μαντουμπάλα

*

Με μάτια κλαμένα στους δρόμους γυρνώ
μια χαμένη αγάπη ζητάω να βρω
μια χαμένη αγάπη ζητάω να βρω

*

Να σε δω κι ας πεθάνω, καλή μου
Αυτό μόνο ζητάει η ψυχή μου
Από τότε που σ’ έχασα λιώνω
τ’ όνομά σου φωνάζω με πόνο
Μαντουμπάλα, Μαντουμπάλα

*

Με μάτια κλαμένα στους δρόμους γυρνώ
μια χαμένη αγάπη ζητάω να βρω
μια χαμένη αγάπη ζητάω να βρω

***

Η Μαντουμπάλα, η Μουμτάζ Μπεγκούμ Τζεχάν Ντελάβι, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1933 στο Δελχί από μια φτωχή και συντηρητική οικογένεια μουσουλμάνων της φυλής των Παθάν.

Ήταν το πέμπτο από τα έντεκα συνολικά παιδιά της οικογένειας. Όταν ο πατέρας της έμεινε άνεργος, η φτωχή οικογένεια υπέφερε και έξι από τα αδέρφια της πέθαναν. Σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης μετακομίζουν στη Βομβάη.

Ο πατέρας της ψάχνοντας για δουλειά περνούσε συχνά από τα κινηματογραφικά πλατό και έτσι η μικρή Μουμτάζ μπαίνει στο χώρο του κινηματογράφου σε ηλικία 9 ετών.

Όταν η Μαντουμπάλα ήταν ακόμη βρέφος, ένας σούφι προέβλεψε ότι θα γινόταν πλούσια και διάσημη, αλλά θα πέθαινε νέα και δυστυχισμένη.

Στη δεκαετία του 1950 και στις αρχές του 1960 πρωταγωνίστησε σε πολλές επιτυχημένες ταινίες που θεωρούνται πλέον κλασικές. Μαζί με τις σύγχρονές της Ναργκίς και Μίνα Κουμάρι θεωρούνται η ιερή τριάδα του ινδικού σινεμά, τρεις γυναίκες ηθοποιοί με ασύγκριτο ταλέντο και φήμη.

Η πρώτη της ταινία ήταν η εμπορική επιτυχία Basant (1942) στην οποία υποδυόταν την κόρη της δημοφιλούς τότε πρωταγωνίστριας Μουμτάζ Σάντι. Εμφανίστηκε ως παιδί – θαύμα σε μερικές ακόμα ταινίες και σύντομα κέρδισε τη φήμη μιας ταλαντούχας και αξιόπιστης ερμηνεύτριας.

Μια άλλη φημισμένη πρωταγωνίστρια, η Ντέβικα Ράνι, εντυπωσιασμένη από το ταλέντο της, τη συμβούλεψε να αλλάξει το όνομα της σε Μαντουμπάλα. Μέχρι την ενηλικίωσή της, η ασυνήθιστη ομορφιά και η λυγερή, ψηλή κορμοστασιά της φανέρωναν ότι είχε τη στόφα πρωταγωνίστριας.

Η μεγάλη ευκαιρία τής δόθηκε όταν ο σκηνοθέτης Κιντάρ Σαρμά την επέλεξε για συμπρωταγωνίστρια του Ρατζ Καπούρ στην ταινία Neel Kamal (1947). Είναι η ταινία στην οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά με το όνομα Μαντουμπάλα, ήταν μόλις 14 χρονών, αλλά ήδη πρωταγωνίστρια.

Τα επόμενα δύο χρόνια η μικρή Μαντουμπάλα εξελίχθηκε σε μια απίστευτη καλλονή (ο Τύπος της εποχής και οι θαυμαστές της την αποκαλούσαν Αφροδίτη της μεγάλης οθόνης). Το 1949 πρωταγωνιστεί στην εμπορικά επιτυχημένη ταινία Mahal που τη μετατρέπει σε πραγματική σταρ.

Στις αρχές του ’50 η Μαντουμπάλα, όντας η πιο επιτυχημένη ηθοποιός της Ινδίας, τράβηξε το ενδιαφέρον του Χόλιγουντ.

Φωτογραφίες και συνεντεύξεις της εμφανίζονταν σε πολλά αμερικανικά περιοδικά. Ο Φρανκ Κάπρα σε ένα ταξίδι του εκείνη την εποχή στη Βομβάη συναντήθηκε με όλη την ελίτ του ινδικού κινηματογράφου, αλλά όχι με εκείνη την όποια κυρίως είχε έρθει για να δει.

Πρότεινε να γίνει μια συνάντηση προκειμένου να συζητηθεί η μετάβαση της Μαντουμπάλα στο Χόλιγουντ, αλλά ο πατέρας της υπήρξε κατηγορηματικά αρνητικός, βάζοντας μια για πάντα τέλος σε μια ενδεχόμενη κινηματογραφική καριέρα στη Δύση.

Μετά το Mahal ακολούθησαν πολλές ακόμα επιτυχημένες ταινίες. Προσπαθώντας να εξασφαλίσει οικονομικά την οικογένειά της εμφανίστηκε σε 24 ταινίες τα τέσσερα πρώτα χρόνια της καριέρας της ως ενήλικη. Η επιπόλαια αυτή κίνηση σε συνδυασμό με κάποιες λάθος επιλογές ρόλων ανάγκασε τους κριτικούς της εποχής να αναφέρονται και να σχολιάζουν περισσότερο την ομορφιά της παρά τις υποκριτικές της ικανότητες.

Όντας η μοναδική πηγή εσόδων της οικογένειας, αναγκάστηκε να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε φιλμ της πρότειναν, κάτι που έβλαψε την υπόστασή της ως σοβαρής ηθοποιού και για το οποίο μετάνιωσε αργότερα.

Το Mughal E Azam μαζί με το Barsaat Ki Raat σηματοδοτούν και το απόγειο της καριέρας της. Τα επόμενα χρόνια ύστερα από την κατάρρευσή της εμφανίστηκε σποραδικά και αποσπασματικά σε κάποιες ταινίες χωρίς εμπορική επιτυχία. Οι αποτυχίες αυτές ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι πολύ συχνά δεν μπορούσε να ολοκληρώσει τα γυρίσματα λόγω υγείας.

***

Το 1950, ύστερα από συνεχείς αιμοπτύσεις στα πλατό, αποκαλύπτεται η καρδιακή της πάθηση, μια εκ γενετής καρδιακή ανωμαλία που κοινώς αποκαλείται “τρύπα στην καρδιά” (ανοικτό ωοειδές τρήμα).

Την εποχή εκείνη οι χειρουργικές επεμβάσεις στην καρδιά ήταν σχεδόν άγνωστες και έτσι η πάθησή της κρατήθηκε μυστική για πολλά χρόνια, παρά κάποιες αόριστες φήμες που κυκλοφορούσαν κατά καιρούς.

Το 1960 η κατάσταση της υγείας της επιδεινώνεται και αναζητά θεραπεία στο Λονδίνο. Οι καρδιακές επεμβάσεις βρίσκονταν τότε σε νηπιακό στάδιο και οι γιατροί που την εξέτασαν αρνήθηκαν να κάνουν την εγχείρηση. Την έπεισαν ότι οι πιθανότητες επιτυχίας ήταν μηδαμινές και ότι τις απέμενε το πολύ ένας χρόνος ζωής.

Η Μαντουμπάλα γύρισε στην Ινδία και αψηφώντας όλες τις προβλέψεις έζησε για 9 ακόμα χρόνια. Στη διάρκεια μιας μικρής αναλαμπής στην υγεία της προσπάθησε να επανέλθει στα κινηματογραφικά δρώμενα με την ταινία Chalack, η οποία τελικά παρέμεινε ημιτελής καθώς σύντομα η υγεία της χειροτέρεψε και πάλι.

***

Η μεγάλη ηθοποιός υπέκυψε στην ασθένειά της στις 23 Φεβρουαρίου 1969 λίγες μέρες μετά τα 36α της γενέθλια έχοντας προλάβει να συμμετάσχει στη σύντομη ζωή της σε πάνω από 70 ταινίες.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -