21 C
Athens
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

«Μαντάμ Σουσού», ο νεοπλουτισμός και η προσγείωση

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο «Μαντάμ Σουσού» του Δημήτρη Ψαθά, σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη. Η αξεπέραστη κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά θα παρουσιαστεί στο Βασιλικό Θέατρο, με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. To ρόλο του Παναγιωτάκη θα επωμιστεί ο Κώστας Σαντάς. Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012. Πρόκειται για το μοναδικό ανέκδοτο θεατρικό κείμενο του Ψαθά, που γράφτηκε το 1942 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την κα Κατερίνα -Κατερίνα Ανδρεάδη- (Σουσού) και τον Αιμίλιο Βεάκη (Παναγιωτάκη) με τον Σπύρο Μουσούρη στο ρόλο του Καντακουζηνού σημειώνοντας πρωτοφανή θρίαμβο μέσα στην ιταλογερμανική κατοχή.

O ρόλος

Το ρόλο της Σουσούς στο θέατρο ερμήνευσαν επίσης η Μαίρη Αρώνη (1946), η Άννα Παναγιωτοπούλου (1998), στον κινηματογράφο η Μαρίκα Νέζερ (1948), στο ραδιόφωνο η Γεωργία Βασιλειάδου (1950) και στην τηλεόραση η Άννα Παϊταζή (1972) και η Άννα Παναγιωτοπούλου (1983). Εκτός από τον Αιμίλιο Βεάκη, εξίσου σπουδαίοι ηθοποιοί ερμήνευσαν και το ρόλο του Παναγιωτάκη: Κώστας Ραυτόπουλος (1946),   Βασίλης Λογοθετίδης (1948), Ιάκωβος Ψαρράς (1972), Θανάσης Παπαγεωργίου (1982) και Σταύρος Παράβας (1998).
Ο Δημήτρης Ψαθάς παρουσίασε τη «Μαντάμ Σουσού» για πρώτη φορά ως ευθυμογράφημα σε συνέχειες από τις στήλες του προπολεμικού εβδομαδιαίου περιοδικού «Θησαυρός» (1939-1941) με τίτλο «Βίος και πολιτεία της Μαντάμ Σουσούς» με τεράστια επιτυχία, αργότερα έκανε μία συρραφή των αυτοτελών περιπετειών της και την εξέδωσε σε βιβλίο (1940), κατόπιν έγραψε το θεατρικό έργο (1942), ακολούθησε η κινηματογραφική ταινία (1948) που δεν σώζεται στις μέρες μας, ενώ στις αρχές τις δεκαετίας του ’50 η «Μαντάμ Σουσού» παρουσιάζεται στο ραδιόφωνο από τη Γεωργία Βασιλειάδου. Τέλος, ακολούθησε το τηλεοπτικό σίριαλ σε σενάριο πάντα του ίδιου του συγγραφέα (1972 και 1986), όλα με τεράστια επιτυχία.

Επίκαιρη όσο ποτέ

Ο Βούθουλας και το Κολωνάκι. Ο νεοπλουτισμός και η απότομη προσγείωση της «νεόπτωχης» ελληνικής πραγματικότητας. Η “ντεκαντάνς” και οι αυταπάτες των μεγαλείων και της καλοπέρασης. Αλλά και τα κακέκτυπα των “σουσούδων” που συναντάμε γύρω μας. Όλα αυτά, μέσα από την πένα του Δημήτρη Ψαθά, σε μια εξαιρετικά εύστοχη κωμωδία που μοιάζει επίκαιρη όσο ποτέ.

Από τον Γιώργο Αρμένη

“Είχε ήλιο. Η Θεσσαλονίκη ήταν χαρούμενη, γεμάτη φως, και σαν κοριτσάκι με άσπρα καλτσάκια και μαύρα λουστρινένια παπούτσια, άφησε το λάπτοπ κι έπαιζε κουτσό, σχοινάκι, γύρω γύρω όλοι και να ’το – να ’το το δαχτυλίδι. Τι ομορφιά… Τι ευγένεια, τι σκέρτσο και καμάρι, τι παιδική αθωότητα.
Πήγαινα να συναντήσω τον Σωτήρη, το φίλο μου, τον διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Έπινε τον καφέ του μαζί με την αγαπημένη μας Έρση Δρίνη στον «Ρωμιό». Κάθισα μαζί τους, αφού βέβαια προηγήθηκαν τα τρία σταυρωτά φιλιά του Σωτήρη και οι τρελές αγκαλιές της Έρσης μου.
–  Λοιπόν Γιώργο, θα μου κάνεις ένα έργο του Ψαθά;
–  Ποιο απ’ όλα, ρώτησα.
–  Τη Μαντάμ Σουσού.
–  Α μπα, όχι, δεν μου αρέσει.
–  Το έχεις διαβασει;
–  Όχι.
–  Ε, διάβασέ το και τα λέμε.
Και να ’μαι την άλλη μέρα στο γραφείο του διευθυντή, να μιλάμε για τη Μαντάμ Σουσού. Για τις Σουσούδες του σήμερα, για τους νεόπλουτους που αυτοπροβάλλονται με το εγώ τους, υποτιμώντας τους άλλους, πιστεύοντας ότι οι ίδιοι ανήκουν σε μια ανώτερη τάξη, περιφρονώντας ό, τι δεν προέρχεται από αυτή.
Τι ανοησία, τι κουφιοκεφαλιά, να αρνείσαι την τάξη σου, τη λαϊκή σου καταγωγή, τα ήθη και τα έθιμα του λαού σου, τι απέραντη βλακεία… Να ξοδευόμαστε για πρόσκαιρη εξουσία, ψευτοαξιώματα πασπαλισμένα με χρυσόσκονη και σαν φτιασιδωμένες μαϊμούδες να χοροπηδάμε κάνοντας τούμπες στα περσικά χαλιά των σαλονιών, παίζοντας με τις ηθικές αξίες, την Ιστορία και τον πολιτισμό μας. Κάπου εδώ είπα το ναι.
Ναι, θα ανεβάσω το έργο του μεγάλου μας κωμωδιογράφου Δημήτρη Ψαθά και αυτό γιατί το ταλέντο του διαισθάνθηκε τον κίνδυνο του Νεοέλληνα, τη ροπή του στο δήθεν, στο σνομπ, σε μια χρονολογία που η χώρα έβγαινε από ένα φασιστικό πόλεμο και από έναν εμφύλιο, από τον ερχομό των Αμερικάνων με το σχέδιο Μάρσαλ και την Ούνρα, που γέμισε την επαρχία με παρδαλά βρακιά, γάλα σκόνη και αλμυρό φυστικοβούτυρο.
Πολλά είπα, αλλά δεν σας κρύβω ότι με πνίγει το δήθεν, το παρεμπιπτόντως και η ξιππασιά μας.
Ας δούμε το κοριτσάκι με τα άσπρα καλτσάκια, τα λουστρινένια παπούτσια, να παίζει ανέμελο, πλημμυρισμένο στο φως και ας υποκλιθούμε, δίνοντας όρκο ότι θα προστατεύσουμε την όμορφη εικόνα.
Ευχαριστώ πρώτα απ’ όλα, το διευθυντή και το ΔΣ του ΚΘΒΕ, τη βοηθό σκηνοθέτη Αγγελική Κίτρινη, τη χορογράφο Αλεξάνδρα Τσοτανίδου, τους συναδέλφους μου ηθοποιούς, τους τεχνικούς και όσους μόχθησαν γι’ αυτό το ανέβασμα. Πάνω απ’ όλα, την κυρία Φωτεινή Μπαξεβάνη, τον Κώστα Σαντά, τον Βασίλη Ευταξόπουλο, τον Δημήτρη Σιακάρα και τη Μαριάννα Παπασάββα.
Κλείνοντας, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο σκηνογράφο μας Γιάννη Μετζικώφ και βέβαια στο σπουδαίο μουσικό της χώρας μας, Γιώργο Χριστιανάκη. Με αγάπη, Γιώργος Αρμένης”.

Πού και πότε

Η παράσταση του ΚΘΒΕ «Μαντάμ Σουσού» θα παρουσιαστεί στο Βασιλικό Θέατρο από την Παρασκευή 10/02/2012 έως την Κυριακή των Βαΐων. Αμέσως μετά, η παραγωγή θα μεταφερθεί στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» για συγκεκριμένο αριθμό παραστάσεων.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Δημήτρης Ψαθάς. Σκηνοθεσία: Γιώργος Αρμένης. Σκηνικά-κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης. Χορογραφία: Αλεξάνδρα Τσοτανίδου. Φωτισμοί: Τάσος Δαηλίδης. Βοηθός σκηνοθέτις: Αγγελική Κίτρινη. Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος.

Διανομή

Κατερίνα Γεωργούση (Καμαριέρα), Βασίλης Ευταξόπουλος (Μηνάς Κατακουζηνός), Παντελής Καλπάκογλου (Μάγειρας), Δημήτρης Καρτόκης (Κοκός, Αρχαιολόγος, Ζώρζ, Ταχυδρόμος), Ευσταθία Λιάλιου (Αλεπούδη), Λευτέρης Λιθαρής (Σωφέρ, Αρχαιολόγος), Κατερίνα Λύκου (Ζαφειρίου), Φωτεινή Μπαξεβάνη (Μαντάμ Σουσού), Χρήστος Παπαδημητρίου (Αρχαιολόγος, Άλεξ, Τζων), Μαριάννα Παπασάββα (Κιτσομήτρου), Κώστας Σαντάς (Παναγιωτάκης), Δημήτρης Σιακάρας (Λεό), Θάλεια Σκαρλάτου (Κυρά Κατίνα), Στέργιος Τζαφέρης (Τεό), Χρύσα Τουμανίδου (Σοφούλα), Κώστας Χατζησάββας (Σταθόπουλος).

Συμμετέχουν επίσης οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ: Δήμητρα Βήττα, Μαρία-Ελισάβετ Κοτίνη, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Χριστίνα Ράπτη, Τάσος Ροδοβίτης, Δήμητρα Τσισμαλίδου.

Πληροφορίες

Τετάρτη και Κυριακή 19.00. Πέμπτη και Παρασκευή 21.00. Σάββατο 18.00 και 21.00. Τιμές εισιτηρίων: Παρασκευή 21.00, Σάββατο 21.00 και Κυριακή 19.00. Πλατεία – Κανονικό: 20€, εκπτωτικό: 15 €, ομαδικό: 13€, εξώστης – κανονικό: 15€, εκπτωτικό: 12 €. Τετάρτη 19.00, Πέμπτη 21.00 και Σάββατο 18.00 (Λαϊκές): Πλατεία – κανονικό: 15€, εκπτωτικό: 12 €, εξώστης – κανονικό: 12 €, εκπτωτικό: 10 €. Iσχύουν εργατικά εισιτήρια και εισιτήρια ΟΓΑ. Στις ημέρες των λαϊκών παραστάσεων ισχύει εισιτήριο 5 € για ανέργους και μετανάστες.

Προπώληση εισιτηρίων

Ταμεία και ιστοσελίδα ΚΘΒΕ
Εκδοτήρια Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στην οδό Αριστοτέλους
Kαταστήματα Public Θεσσαλονίκης, www.public.gr

Ώρες λειτουργίας ταμείων

Βασιλικό θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Τρίτη – Κυριακή: 9.30 π.μ. – 9.30 μ.μ. Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2): Τρίτη – Κυριακή: 9.30 π.μ. – 1.30 μ.μ. και 5.30 μ.μ.-9.30 μ.μ. Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25–27, Σταυρούπολη): Τρίτη – Κυριακή: 9.30 π.μ .- 1.30 μ.μ. και 5.30 μ.μ. – 9.30 μ.μ. Εκδοτήρια Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στην οδό Αριστοτέλους (μόνο προπώληση): Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10 π.μ. – 3.30 μ.μ., Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10 π.μ. – 2 μ.μ. και 5.30 μ.μ. – 8 μ.μ. Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200. Βασιλικό θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου).

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
708ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -