Μανώλης Δερμιτζάκης: Οι συνωμοσιολόγοι του κορονοϊού «να μη βλέπουν και πολλές ταινίες»

«Έως 15.000 κυκλοφορούν στην Ελλάδα και δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης.

«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και ειδικά νέοι και φυσικά αυτοί αποτελούν πηγή του ιού που μπορούν να μολύνουν όσους βρίσκονται κοντά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ενώ συμπλήρωσε πως το καλό νέο είναι ότι μειώθηκαν τα κρούσματα και πήγαμε στα 150, ότι έχουμε μια σταθεροποίηση από 150 – 250 κρούσματα την ημέρα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε αυξημένη μετάδοση αλλά σταθερή μετάδοση, επισήμανε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι φαίνεται πως τα πρώτα μέτρα όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους άφησαν αποτύπωμα με τη μείωση των κρουσμάτων.

Παράλληλα, κατήγγειλε τους συνωμοσιολόγους που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του ιού λέγοντάς τους χαρακτηριστικά «να μη βλέπουν και πολλές ταινίες», ενώ εκτίμησε πως αν τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα δεν θα υπάρχει ενδεχόμενο τοπικών lockdown.

Ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε πως κάποιος που έρχεται από ταξίδι θα πρέπει τις πρώτες μέρες να είναι πολύ προσεχτικός, π.χ. με κάποια σχετική απομόνωση για κάποιες μέρες.

Τονίζει δε πως το σημαντικό είναι να χτιστεί ένα βιώσιμο μοντέλο συμπεριφοράς το οποίο να μας κρατήσει μέσα στο φθινόπωρο και το χειμώνα.