33.3 C
Athens
Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Γιατί η γαλλική Αριστερά απειλεί με «καθαίρεση» τον πρόεδρο Μακρόν

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Έξι εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές και την ήττα της παράταξης Μακρόν, η γαλλική Αριστερά απειλεί τώρα με «καθαίρεση» τον Γάλλο πρόεδρο αν δεν ορίσει ως υποψήφια πρωθυπουργό την προταθείσα από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, Λουσί Καστέ.

«Η καθαίρεση Μακρόν είναι μια αξιόπιστη πιθανότητα» δηλώνει ο Μανουέλ Μπομπάρ, συντονιστής του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία». «Αν δεν δώσετε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Καστέ, θα χρησιμοποιήσουμε τα συνταγματικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να σας ανατρέψουμε», απείλησε τον Μακρόν, ο Μπομπάρ.

Για την ιστορία, η διαδικασία αποπομπής του Προέδρου που προβλέπεται στο άρθρο 68 του Γαλλικού Συντάγματος, προβλέπει ότι η σχετική πρόταση πρέπει να κατατεθεί από το ένα δέκατο των βουλευτών και στη συνέχεια να ψηφιστεί από τα δύο τρίτα. Με 72 βουλευτές στο Παλέ Μπουρμπόν, η «Ανυπότακτη Γαλλία», διαθέτει «το ένα δέκατο των βουλευτών, ενώ εκείνοι που υποστηρίζουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα τρίτο των βουλευτών στην Εθνική Συνέλευση», τόνισε ο Μπομπάρ στο RTL. «Λοιπόν, ναι, προφανώς, είναι μια αξιόπιστη πιθανότητα, αλλά προς το παρόν είναι μια προειδοποίηση», πρόσθεσε.

«Θεσμικό πραξικόπημα»

Ήδη, με ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα La Tribune, οι επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» κατηγορούν τον Μακρόν ότι αρνείται να ακολουθήσει τον «βασικό δημοκρατικό κανόνα» και να εκπληρώσει τη βούληση του λαού», δίνοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις βουλευτικές εκλογές, αν και χωρίς απόλυτη πλειοψηφία. «Ο Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να βρίσκεται στη διαδικασία διορισμού αρχηγού κυβέρνησης χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών», αναφέρει το κείμενο, καταγγέλλοντας «θεσμικό πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας».

Η αριστερή εκλογική συμμαχία απέσπασε 193 έδρες στις εκλογές, αλλά απέχει σχεδόν 100 ψήφους από την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή. Αλλά και οι υπόλοιποι εταίροι στον συνασπισμό της Αριστεράς δεν συμφωνούν με την «Ανυπότακτη Γαλλία» και τον ηγέτη της, Ζαν Λικ Μελανσόν.

Οι Σοσιαλιστές αποστασιοποιήθηκαν αμέσως από την ανακοίνωση αυτή, μετά επίσης οι κομμουνιστές και τέλος οι οικολόγοι διαβεβαίωσαν ότι δεν είχαν καμία σχέση με αυτή την υπόθεση. Με μόνο 193 αριστερούς βουλευτές στη Βουλή, η ψήφιση πρότασης παραπομπής είναι εξαιρετικά απίθανη, ακόμη και αν υποτεθεί ότι οι Λεπενιστές και οι 142 βουλευτές τους, θα υποστηρίξουν τη διαδικασία, η οποία δεν βλέπει καν την αριστερά ενωμένη.

Ο Μακρόν αρνείται επίσης να αποδεχθεί το αίτημα αυτό, πιστεύοντας ότι όποιος θέλει να κυβερνήσει πρέπει να μπορεί να παρουσιάσει έναν συνασπισμό που να μπορεί να επιβιώσει από μια πρόταση δυσπιστίας. Την ερχόμενη Παρασκευή, σχεδόν δύο μήνες μετά τις εκλογές, ο Γάλλος πρόεδρος θα δεχθεί στο Ηλύσια όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων και κομμάτων. «Ο διορισμός πρωθυπουργού θα γίνει με βάση αυτές τις διαβουλεύσεις και τα συμπεράσματά τους», ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων σε δελτίο Τύπου.

Για την ιστορία, το άρθρο που προβλέπει την παραπομπή του Προέδρου τέθηκε σε ισχύ μόλις το 2007 και θεσμοθετήθηκε με νόμο το 2014. Το κείμενο προβλέπει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να απομακρυνθεί μόνο σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των καθηκόντων του» για συμπεριφορά προδήλως ασυμβίβαστη με την άσκηση της εντολής του. Από το 2007, καμία παρόμοια διαδικασία δεν ήταν ποτέ επιτυχής. Το 2016, το νεο-γκωλιστικό κόμμα Les Républicains ξεκίνησε διαδικασίες εναντίον του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ. Η πρόταση κρίθηκε απαράδεκτη και έπεσε στο κενό.

«Δίας στον Όλυμπο»

Αλλά στο μεταξύ, «ο πρόεδρος περιμένει τους πάντες, σαν να ήταν ακόμα ο κύριος της χώρας», όπως γράφει η γερμανική Suddeutshe Zeitung. «Νομίζει ότι είναι ο Δίας στον Όλυμπο, παρά την ήττα του», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

Το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει πλέον πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και ο πρόεδρος θα πρέπει να αναγκαστεί να διορίσει πρωθυπουργό που δεν θα προέρχεται από τις τάξεις του. Αυτό που αρνήθηκε μέχρι στιγμής να κάνει, υποστηρίζοντας ότι κανένα κόμμα δεν είχε λάβει την πλειοψηφία ή επικαλούμενος την «Ολυμπιακή εκεχειρία».

Η Αριστερά δεν έχει πολλές ελπίδες να επιβάλει την άποψή της και το πιο πιθανό σενάριο είναι ένα είδος μεγάλου συνασπισμού με τους Σοσιαλιστές, τους κεντρώους Μακρονιστές και τους νεο-γκωλιστές.

Αλλά και για αυτούς δεν είναι εύκολο να βρουν ένα κοινό πρόγραμμα καθώς και έναν αρχηγό. Ο Μακρόν έχει μπροστά του δύο πολιτικές παραλλαγές, σαν δύο γεύσεις παγωτού που αυτή τη στιγμή δεν φαίνονται κατάλληλες για να είναι μαζί στο ίδιο χωνάκι. Τα πιο δημοφιλή ονόματα είναι αυτά του κεντροδεξιού Ξαβιέ Μπερτράν, πρώην υπουργού του Νικολά Σαρκοζί και του σοσιαλιστή, πρώην πρωθυπουργού Μπερνάρ Καζνέφ. «Το ερώτημα δεν είναι το όνομα. Το ερώτημα είναι ποια πλειοψηφία μπορεί να βρεθεί στην Εθνοσυνέλευση ώστε μια γαλλική κυβέρνηση να μπορεί να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις, να υιοθετήσει έναν προϋπολογισμό και να προχωρήσει τη χώρα», εξήγησε ο Εμανουέλ Μακρόν στο France 2.

Στον αυτόματο πιλότο

Για να βρει μια κυβερνητική πλειοψηφία, ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να προσπαθήσει ξανά να διαλύσει τον συνασπισμό του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Ωστόσο, οι ηγέτες των τεσσάρων κομμάτων της Αριστεράς – της Ανυπότακτης Γαλλίας, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Κομμουνιστικού Κόμματος και των Πρασίνων φαίνεται να παραμένουν ενωμένοι μέχρι στιγμής παρά τις εμφανείς στρατηγικές διαφορές τους. Η γενική γραμματέας του Κόμματος των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εργάζεται σκληρά «για να διασφαλίσει ότι η Λουσί Καστέ θα διοριστεί το συντομότερο δυνατό».

Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία θα ταξιδεύει με αυτόματο πιλότο για άγνωστο χρονικό διάστημα, με την υπομονή των Γάλλων να εξαντλείται, εάν δεν βρεθούν λύσεις από τα Ηλύσια μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Ναυτεμπορική και REUTERS / Manon Cruz/Pool

[*] Ο Μιχάλης Ψύλος είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και Διευθυντής του ειδησεογραφικού site της εφημερίδας «Ναυτεμπορική».

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -