15.5 C
Athens
Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος σε μια θάλασσα με φεγγάρια στο βυθό, στο θωρηκτό «Αβέρωφ»

Του Παναγιώτη Μήλα
[email protected]

Πριν από πολλά χρόνια, στα μέσα Ιουλίου γιορταζόταν η Ναυτική Εβδομάδα. Ο όρμος του Νέου Φαλήρου φιλοξενούσε το σύνολο των εκδηλώσεων. Μια από αυτές ήταν και η δυνατότητα που δινόταν σε όσους ήθελαν να επισκεφτούν τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού που ήταν αγκυροβολημένα ανοιχτά της ακτής, σε απόσταση 10 – 15 λεπτών. Η μετάβαση του κοινού γινόταν με μεγάλες βενζινοκίνητες βάρκες από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα.
Μοναδική εμπειρία, να ζήσεις την ατμόσφαιρα πάνω σε αυτά τα σκάφη, να συνομιλήσεις με τα μέλη των πληρωμάτων τους, μόνιμους και εφέδρους. Μοναδική ευκαιρία να δεις από κοντά τον τρόπο λειτουργίας κάποιων ειδικών μηχανημάτων και εξαρτημάτων που στο πέρασμα του χρόνου δεν είχαν ανάγκη από λάδια και βενζίνη αλλά από ολοκληρωμένα ηλεκτρονικά κυκλώματα.
Τα χρόνια πέρασαν, οι εξελίξεις σε όλους τους τομείς ξεπέρασαν τις ανάγκες του καθημερινού ανθρώπου. Η τηλεόραση πρόσφερε όπου μπορούσε ειδικές γνώσεις πάνω σε θέματα τεχνολογίας. Έτσι η επίσκεψη σε ένα πολεμικό πλοίο έχασε το ενδιαφέρον της. Τώρα με μια αναζήτηση στο youtube μπορείς να δεις κάθε τι που θέλεις και να ανακαλύψεις, πράγματα που μέχρι τώρα δεν μπορούσες να τα μάθεις εύκολα.
Όμως την καρδιά, την ψυχή και το μυαλό δεν μπορούν να τα ικανοποιήσουν τα ψυχρά βιντεάκια και οι απρόσωπες περιγραφές.  
Φεγγάρια στο βυθό μιας θάλασσας δεν μπορείς να τα χαρείς και να τα νιώσεις πατώντας το play. Ούτε μπορείς να απολαύσεις την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο κλεισμένος σε ένα σκοτεινό δωμάτιο που φωτίζεται μόνο από την οθόνη του υπολογιστή.
Αυτή την Πανσέληνο μπορείς όμως να την κάνεις δική σου την Κυριακή 10 Αυγούστου 2014 στις 9.30 το βράδυ. Ένα μουσείο θα είναι ανοικτό για μας. Για να μας αποκαλύψει μελωδικά τα μυστικά του καλού μας γείτονα. Εκεί λοιπόν, στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» θα έχουμε τη δυνατότητα να ζήσουμε μια μοναδική νύχτα.
Όπως λέει ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός, «αυτό που επιθυμούμε για την συναυλία στο “Αβέρωφ” είναι οι υποσχέσεις που δίνει να πραγματοποιηθούν έτσι ώστε στο τέλος όλοι να αισθανθούμε πως ήταν μια γοητευτική βραδιά μουσικής. Θέλουμε να είναι μια πολύχρωμη βραδιά υπό το φως της Πανσελήνου. Μια λυρικών τόνων συναυλία που θα εναλλάσσονται οι ελληνικοί ρυθμοί».

Βασίλης Λέκκας

Μεγάλος πειρασμός λοιπόν: Πανσέληνος, θάλασσα και μουσική.
Συνεχίζει ο κ. Κουμπιός λέγοντας: «Επέλεξα τραγούδια στα οποία συναντούνται η θάλασσα και το φεγγάρι από όλες τις εκφάνσεις και τις περιόδους του ελληνικού τραγουδιού. Θα παίξουμε βεβαίως τραγούδια και οργανικά από τη δισκογραφία μου στα οποία πρωταγωνιστεί η θάλασσα».
Τίτλος της συναυλίας: “Σε μια θάλασσα με φεγγάρια στο βυθό”.
Στο μουσικό αυτό ταξίδι πρώτος καπετάνιος θα είναι ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός. Στο τιμόνι και ο Βασίλης Λέκκας. Μαζί τους δυο νέοι ερμηνευτές η Σαββερία Μαργιολά και ο Χάρης Μακρής. Παίζουν οι μουσικοί: Μιχάλης Κουμπιός (πλήκτρα), Δημήτρης Μαργιολάς (νυκτά έγχορδα), Νίκος Καλαντζάκος (πιάνο), Γιώτης Σαμαράς (κιθάρες), Δήμος Πολυμέρης (ακορντεόν), Δημήτρης Γάσιας (βιολί).

Και το “Καληνύχτα ψυχάκι”

Από τη βραδιά δεν θα λείψει και το «Καληνύχτα ψυχάκι». Το τραγούδι που συνέθεσε ο Κουμπιός σε στίχους της Μαρίας Πολυδούρη και δικούς του (Πρώτη εκτέλεση από τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα).
Ας υποδεχτούμε την αυγουστιάτικη Πανσέληνο με θετική ενέργεια έτσι ώστε –όπως λέει ο Μιχάλης Κουμπιός– «Πάντοτε να μένουμε ξύπνιοι μέσα στα όνειρα κάποιων άλλων»…

Έρχεται από τις Σέρρες

Ο Βασίλης Λέκκας γεννήθηκε στις Σέρρες. Πρωτοεμφανίστηκε στο μουσικό χώρο τραγουδώντας στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι “Η εποχή της Μελισσάνθης”. Από τότε συνεργάστηκε με τον συνθέτη σε δίσκους, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.
Τον Ιούνιο του 1986 συμμετείχε στην έναρξη του θεσμού “Βράδια Μουσικής”, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την Ιταλία σε ολόκληρο τον κόσμο. Συγχρόνως τον ίδιο χρόνο εμφανίσθηκε και σαν ηθοποιός στο “Φάντασμα της Αυγής” σε μουσική της Σάντυς Παπαστεφάνου, σενάριο Γ. Ξενία και σκηνοθεσία Β. Νικολαΐδη. Εκτός από τις συναυλίες και τις συμμετοχές του σε πολλά cd, συνεργάστηκε και με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, με την Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και με την ορχήστρα της ΕΡΤ3 το 1997 ως σολίστ. Ακόμα έχει συμπράξει με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Έχει συνεργαστεί με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Ηλία Ανδριόπουλο, αλλά και με νεότερους συνθέτες.

Από μουσική οικογένεια

Η Σαββερία Μαργιολά, κόρη του μουσικού Δημήτρη Μαργιολά και εγγονή του βιολιστή Γιώργου Μαργιολά, δισκογράφησε σε πολύ μικρή ηλικία με τον αδελφό της παιδικά τραγούδια και στα 17 της πρωτοτραγούδησε «ζωντανά» στη μουσική σκηνή «Άγκυρα» με τον Τάκη Σούκα. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τους Μανώλη Μητσιά, Χαρούλα Αλεξίου, Μαρινέλλα, Κώστα Μακεδόνα, Σταμάτη Κραουνάκη, Γιώργο Νταλάρα κ.ά. Το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ είχε τον τίτλο: «Πράξη πρώτη». Συνέχισε με την «Αλισάχνη» (Antart Productions), τη δεύτερη  δουλειά της, όπου σε ένα κομμάτι υπογράφει τη «Λήθη». Υπογράφει και τη μουσική.

Πολλά υποσχόμενος

Ο Χάρης Μακρής, αν και νέο αίμα στο ελληνικό τραγούδι, έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες που τον κατατάσσουν ως μια από τις πολλά υποσχόμενες παρουσίες στο χώρο της μουσικής. Συμμετείχε στην σειρά δίσκων «Άξιος Λόγος», όπου την παραγωγή τους υπογράφουν ο Γιώργος Νταλάρας και ο Μιχάλης Κουμπιός, κάνοντας έτσι τα πρώτα του βήματα και στην ελληνική δισκογραφία.

Με το άρωμα της Τήλου

Ο Μιχάλης Κουμπιός είναι συνθέτης μουσικής και τραγουδιών. Ενίοτε στιχουργός – δημοσιογράφος – φωτογράφος – σκηνοθέτης – παραγωγός δίσκων και συναυλιών (Όπως οι κύκλοι: “Τα πρόσωπα του ελληνικού τραγουδιού”, “Θέματα της ελληνικής μουσικής και του ελληνικού τραγούδιου” και “Προσωπικές διαδρομές”  στο Θέατρο Badminton).
Η μητέρα του Σοφία, αγρότισσα από την Τήλο και ο πατέρας του Νικόλας, ναυτικός με καταγωγή από τη Σύμη. Ο Μιχάλης γεννήθηκε στη Ρόδο στις 13 Οκτωβρίου 1965.
Το 1979 μαζί με μια παρέα φίλων του στην οδό Σπετσών, στο Χατζηκυριάκειο, ίδρυσαν την punk κολεκτίβα Κουμπότρυπες Α.Ε.
Τα τραγούδια τους, άλλοτε με ασύντακτους στίχους και άλλοτε με τον ποιητικό λόγο του Τάσου Λειβαδίτη, της Μελισσάνθης, του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, του Γρηγόρη Αναστασιάδη αλλά και του Καρλ Μαρξ σε μετάφραση Ευγένιου Αρανίτση, περιμένουν μια νέα έκδοση.
Παράλληλα δουλεύει σκληρά στην επισκευαστική ζώνη Περάματος και τα καλοκαίρια μπαρκάρει ως μαθητευόμενος κουβέρτας σε πλοία που ταξιδεύουν εντός της λεκάνης της Μεσογείου.
Σπουδάζει Βυζαντινή Μουσική και Υποκριτική στον Πειραϊκό Σύνδεσμο. Τελειώνει το Ναυτικό Λύκειο Πειραιά, γίνεται ανθυποπλοίαρχος και γράφει στο ναυτικό του φυλλάδιο λίγες μέρες ως αξιωματικός. Από το 1982 ως και σήμερα αρθρογραφεί κατά διαστήματα σε εφημερίδες και περιοδικά.
Το 1987 ιδρύει και διευθύνει το περιοδικό «Μουσική & Μουσικοί». Ιστορικά τα εξώφυλλα με τον Γιάννη Τσαρούχη να παίζει μπουζούκι και την Diamanda Gallas να τραγουδά με δύο μικρόφωνα.
Τα επόμενα χρόνια έως το 1993 τον βρίσκουν να εργάζεται στο χώρο της διαφήμισης και των περιοδικών.
Το 1995 οραματίστηκε και υλοποίησε το περιοδικό «Δίφωνο».
Μελέτησε και μελετά την ελληνική λαϊκή και παραδοσιακή μουσική στις διάφορες εκφάνσεις της. Έχει παρακολουθήσει κύκλους σεμιναρίων για τη σύγχρονη μουσική τεχνολογία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σεμινάρια για τη Μουσική σε Κινηματογράφο, Ντοκιμαντέρ, Τηλεόραση, Video Art, καθώς και σεμινάρια ψηφιακής φωτογραφίας.
Ολοκλήρωσε Ανώτατες Σπουδές στα Μέσα Μαζικής Επικοινωίας, το 2001.
Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και αισθητική της μουσικής με τον Ivo Simeonov (2008-2010).
Έχει ηχογραφήσει προσωπικούς δίσκους, ενώ συνθέσεις του έχουν συμπεριληφθεί σε διεθνείς συλλογές όπως “Mystic World”, “Famous Greek Composer”, “Night Collection”, “Buddha Bar”, “Mother Earth”, “Putumayo Presents: Greece a musical odyssey” κ.α
Δεκατέσσερις από τις δεκαεπτά συνθέσεις του που κυκλοφόρησαν στο εξωτερικό συγκεντρώθηκαν το 2009 στη συλλογή “Passport” (Universal).
Έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς, τραγουδιστές και στιχουργούς.
Με τη μουσική του έχει «ντύσει» εκπομπές και σίριαλ στην ελληνική τηλεόραση αλλά και ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα και στο
Έχει εμφανιστεί σε πολλές μουσικές σκηνές της Ελλάδας, σε ανοιχτά αλλά και κλειστά θέατρα ως συνθέτης, παίζοντας πλήκτρα και ερμηνεύοντας τραγούδια του.
Μουσική του έχει ντύσει χορογραφίες παραστάσεων που ανέβασαν χοροθέατρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το 2008 συμμετείχε με δύο συνθέσεις του στην αναμνηστική έκδοση με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου με τίτλο: “From Athens to Beijing”.
To 2010 έγραψε ένα έργο για σόλο άρπα προς τιμήν της Micromeria Acropolitana -σπάνιο ενδημικό φυτό που φύεται αποκλειστικά στην Ακρόπολη- παραγγελία του περιοδικού GEO. Το έργο παίχθηκε με επιτυχία, στον αύλειο χώρο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, κάτω από την Ακρόπολη, με σολίστ την Ευαγγελία Κιοσόγλου, στο πλαίσιο εκδήλωσης για το Έτος Βιοποικιλότητας (2010).
Το βιογραφικό του Μιχάλη Κουμπιού δεν έχει τέλος. Το έργο του σε όλους τους τομείς είναι πλούσιο και αξιοζήλευτο.

Πληροφορίες για τη συναυλία στο θωρηκτό

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό. Τηλέφωνο 210-98.88.211. Στη Μαρίνα Φλοίσβου, στο Τροκαντερό.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -