Το ξέρεις ότι «ο Ουρανός μιλά ελληνικά»; Πολλοί αστερισμοί έχουν ονόματα θεών, ηρώων και πλασμάτων από την Ελληνική Μυθολογία. Πάμε μια βόλτα με την Αστρονομούλα για να τους ανακαλύψουμε;
Φαντάσου ότι τα άστρα είναι τελείες. Ένωσε τις τελείες και σχημάτισε εικόνες! Όπως έκαναν και οι αρχαίοι Έλληνες τις νύχτες με καθαρό ουρανό. Είχαν πλούσια φαντασία αλλά και πολλές απορίες. Πώς γεννήθηκε η φύση; Γιατί κάθε ζώο είναι διαφορετικό; Γιατί αλλού κυλούν ποτάμια κι αλλού μας βρέχει η θάλασσα; Τι είναι ο άνθρωπος; Για ν’ απαντήσουν στις απορίες τους επινόησαν ιστορίες για κατορθώματα αλλά και για έρωτες θεών και θνητών. Αυτές οι ιστορίες είναι οι μύθοι.
Για να μην τελειώσει ποτέ αυτό το ταξίδι, τις ξάστερες νύχτες όταν θα σηκώνεις το βλέμμα σου στον ουρανό θα ξανασυναντάς τους αγαπημένους αστερισμούς σου και τους ήρωές τους!
Ε! λοιπόν: «Ο Ουρανός μιλάει ελληνικά». Το νέο βιβλίο για παιδιά της δημοσιογράφου Λίτσας Τότσκα με εντυπωσιακή εικονογράφηση από τη Μαρία Μανουρά κυκλοφόρησε από την «Ελληνοεκδοτική».
Λίτσα Τότσκα: Όλα ξεκίνησαν μια ξάστερη νύχτα…
***
Με τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Λίτσα Τότσκα μιλήσαμε με αφορμή το νέο της βιβλίο.
Πώς σκεφθήκατε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
*Η ανακάλυψη του Πολικού Αστέρα μια ξάστερη νύχτα ήταν ένα από τα πρώτα μυστήρια του σύμπαντος που κλήθηκα να εξερευνήσω. Αργότερα κατάλαβα πως η μεγαλύτερη παγίδα στη ζωή είναι να κοιτάς το δάχτυλο που σου δείχνει τον δρόμο και να ξεχνάς τον προορισμό.
Όταν είσαστε μικρή διαβάζατε Ελληνική Μυθολογία;
*Οι ελληνικοί μύθοι ήταν τα πρώτα μου παραμύθια. Αγάπησα τους όλο δύναμη και πάθη ήρωες, θεούς και θνητούς. Οι περιπέτειές τους μου αποκάλυψαν ότι η ζωή κρύβει μεγαλείο αλλά και σκοτεινές στιγμές.
Πώς αποφασίσατε να γίνετε δημοσιογράφος;
*Ονειρεύτηκα ν’ ανακαλύψω ήρωες του καιρού μου και γι’ αυτό έγινα δημοσιογράφος. Η Φιλοσοφική Σχολή (Τμήμα Φιλοσοφίας/Παιδαγωγικής/Ψυχολογίας τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και τα μεταπτυχιακά μου στο Media Management με βοήθησαν να κατανοήσω καλύτερα τον …θαυμαστό κόσμο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Ποια ήταν η συνέχεια;
*Έγινα τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών από το 1988. Πέρασα από εφημερίδες και περιοδικά ενώ επιμελήθηκα και παρουσίασα τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Εντρύφησα και στην εκμάθηση αγγλικών και γαλλικών, αλλά …πιάνο δεν έμαθα!
Πότε αρχίσατε να ασχολείστε με βιβλία για παιδιά;
*Το 2007 διασκεύασα παραδοσιακά παραμύθια απ’ όλον τον κόσμο που κυκλοφόρησαν σε βιβλίο-CD με τις ηθοποιούς Ειρήνη Κουμαριανού και Έφη Παπαθεοδώρου.
Το 2008 διασκεύασα το «Ασχημόπαπο» του συναδέλφου Κρίστιαν Άντερσεν, το οποίο κυκλοφόρησε σε βιβλίο-CD με την ηθοποιό Αγγελική Δαλιάνη κι έγινε παράσταση για το θέατρο «Badminton» της Αθήνας.
Εκτός από βιβλία για παιδιά γράψατε κάτι άλλο;
*Οι ιστορίες που κατέγραψα ως δημοσιογράφος γέννησαν στο μυαλό μου νέους ήρωες, που βρήκαν βήμα να μιλήσουν για τη ζωή τους μέσα από διηγήματα που συμπεριλαμβάνονται σε συλλογικές εκδόσεις (33 Ιστορίες για το 1821, Γενέθλια πόλη, Χριστουγεννιάτικες ιστορίες, ΣΜΥΡΝΗ της φαντασίας και της μνήμης κ.ά.)
Όμως δεν σας διαβάζουμε μόνο αλλά και σας ακούμε…
*Έτσι ακριβώς. Ιστορίες που μας ταξιδεύουν από το χθες στο σήμερα αφηγούμαι και στη ραδιοφωνική μου εκπομπή στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ κάθε Σαββατοκύριακο από 8 έως τις 10 πμ, γιατί …«Έχει η ζωή γυρίσματα»!
Πριν κλείσουμε τη σύντομη αυτή συνομιλία θέλω να μου πείτε δυο λόγια ή έστω και περισσότερα για την εικονογράφο του βιβλίου σας…
*Από τα λίγα που ξέρω η Μαρία Μανουρά γεννήθηκε μια βαρυχειμωνιάτικη μέρα στην Αθήνα, αλλά προτιμά την άνοιξη. Τα κελαϊδίσματα τής θυμίζουν τον τόπο που αγάπησε πιο πολύ ως τώρα, το χωριό της στους πρόποδες της μαγευτικής Οίτης.
Όσο μεγάλωνε, όλοι της έλεγαν να γίνει γιατρός, αφού «τα ’παιρνε τα γράμματα»… Το ένστικτό της, όμως, την οδήγησε στην Αρχιτεκτονική του Ε.Μ.Π. Τώρα ξέρει πως ήταν σωστή επιλογή. Έμαθε κάτι πολύτιμο: πώς να οργανώνει το χάος, πώς να χτίζει από το μηδέν. Μα δεν ήταν αρκετό… Έλειπε το χρώμα.
Στα 24 χρόνια της συνειδητοποίησε αυτό που είπε ο Ιπποκράτης: «Ο μεν βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» (κι ύστερα οι Λατίνοι: Ars longa, vita brevis). Μάλλον ήταν ο οιωνός της παιδικής ηλικίας… Έτσι πήρε την απόφαση να δοκιμάσει την τύχη της στον Τομέα της Ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Και το ταξίδι ξεκίνησε…
Από το 2014 εικονογραφεί παιδικά βιβλία. Νιώθει ευτυχής και ευγνώμων για τους άπειρους κόσμους που μπορεί πλέον να δημιουργήσει από την αρχή, χωρίς πολεοδομική άδεια και με την ακριβότερη πρώτη ύλη: το ανθρώπινο θυμικό.
Ίσως κάποτε γράψει δικά της βιβλία, ίσως όχι. Μερικά απογεύματα ονειρεύεται να στήσει μια βιοτεχνία παιχνιδιών. Κάθε παιχνίδι, λέει, θα έχει δικό του όνομα και δικό του ελάττωμα. Αισθάνεται πως το ωραίο ξεπερνά την όμορφη όψη και το ορθώς καμωμένο. Γι’ αυτό, πάλι, της αρέσουν οι ελεύθεροι άνθρωποι, ακόμη κι όταν είναι πολιορκημένοι. Κι αν της ζητήσεις μια συγκινητική λέξη, θα σου πει το «ευχαριστώ».
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Προς το παρόν…
Κυρία Τότσκα σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή την κατατοπιστική συνομιλία.
*Κι εγώ σας ευχαριστώ για την …κυριολεκτικά φανταστική συνέντευξη.
***
Ταυτότητα έκδοσης
Λίτσα Τότσκα
«Ο Ουρανός μιλά ελληνικά»
Διάσταση: 15 x 22 εκ
Σελίδες: 88
BARCODE: 9789605635909
ISBN: 978-960-563-590-9
Εξώφυλλο: Μαλακό
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 23 Νοεμβρίου 2023
«Ελληνοεκδοτική»
Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 361 3676
Ηλεκτρονική αγορά
ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ”