31.7 C
Athens
Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Λήμνος: Η «Αποθήκη» στο Λιμανάκι της Μύρινας μας περιμένει «In blue» με έργα 16 καλλιτεχνών

Μια ιδιαίτερη έκθεση με τον τίτλο «In blue» διοργανώνει ο Χώρος Τέχνης «Ώχρα – Μπλε» και την στεγάζει ο Πολυχώρος «Αποθήκη», στο Λιμανάκι Μύρινας της Λήμνου.

Η βασική ιδέα της έκθεσης αφορά τη σωματική σχέση του ανθρώπου με το νερό, που απαντάται σε όλους τους πολιτισμούς με ποικίλες χρηστικές και συμβολικές διαστάσεις, και αναπτύσσεται ως προς δύο άξονες που αναφέρονται στα θαλάσσια και τα ιαματικά λουτρά.

 

Το έργο της Χρύσας Βεργή “Amorgos”, 63×160 cm, mixed.

Το νερό, βασικό στοιχείο για τη διατήρηση της ζωής και της ανθρώπινης υγιεινής, είναι συνδεδεμένο με τελετουργίες, όπως οι καθαρμοί στην αρχαιότητα, αλλά και το χριστιανικό βάπτισμα.

Ειρήνη Μνατσακανιάν, 2018, άτιτλο, ακουαρέλα και μολύβι σε χαρτί, 15 x 44 cm.

 

Τα θαλάσσια λουτρά στους νεότερους χρόνους είχαν αρχίσει να καθιερώνονται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες από τον 18ο αιώνα, συνήθεια που απεικονίστηκε σε έργα ζωγράφων του πρώιμου μοντερνισμού.
Σταδιακά η καθιέρωση της θερινής άδειας οδηγεί στη μαζική επίσκεψη στην παραλία, κυρίως στα μεταπολεμικά χρόνια.

 

Έργο του Χρήστου Κεχαγιόγλου.

 

Η παραλία ως χώρος συνάθροισης και ποικίλων δραστηριοτήτων θέτει ζητήματα που αφορούν την αποδεκτή έκθεση του γυμνού σώματος και την εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού τοπίου με τον τουρισμό, ενώ μπορεί να είναι παράλληλα χώρος μοναχικής απόλαυσης και αναμέτρησης με τη φύση.

 

Φωτογραφικό έργο του Γιώργου Κατσάγγελου.

 

Εξίσου δημοφιλή για ένα πιο εντοπισμένο ηλικιακά κοινό είναι τα ιαματικά λουτρά, όπου διαμορφώνεται μια ιδιαίτερη κοινότητα ανθρώπων, που συνυπάρχουν για ένα μικρό διάστημα με σκοπό την θεραπεία παθήσεων ή και την προληπτική φροντίδα της υγείας τους.

 

Όπως είδε την παραλία ο Νίκος Χατζησμάλης.

 

Στο πλαίσιο αυτής της θεματικής παρουσιάζονται στην έκθεση έργα ζωγραφικής, σχέδια, φωτογραφίες και ένα ντοκυμαντέρ.

 

Ένας κυματισμός της θάλασσας όπως τον αποτύπωσε η Όλγα Μητσέλη.

 

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες

Λευτέρης Βελέτζας, Χρύσα Βέργη, Γιώργος Δεπόλλας, Χρήστος Δημητρίου, Λίζυ Καλλιγά, Γιώργος Κατσάγγελος, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Νίκος Κόκκαλης, Ανδρέας Κοντέλλης, Σωτήρης Λιούκρας, Όλγα Μητσέλη, Ειρήνη Μνατσακανιάν, Ζήσης Μπλιάτκας, Νικόλας Μπλιάτκας, Εύα Στεφανή, Νίκος Χατζησμάλης.

 

Ο Σωτήρης Λιούκρας με τα παιδιά στην αγκαλιά της μαμάς.

 

Επιμέλεια έκθεσης: Ζωή Γοδόση και Συραγώ Τσιάρα. Συντονισμός: Νικόλας Μπλιάτκας.

***

 

Ανδρέας Κοντέλλης. Το μεγάλο κύμα, 180x150cm, λάδι σε καμβά, 1996.

Πληροφορίες

«IN BLUE»

Εγκαίνια: Τρίτη, 7 Αυγούστου 2018, Ώρα 9.00 μ.μ.
Πολυχώρος «Αποθήκη», στο Λιμανάκι Μύρινας
Η έκθεση “In blue” είναι μία διοργάνωση του Χώρου Τέχνης”΄Ωχρα – Μπλε”
Διάρκεια έκθεσης: 7 – 25 Αυγούστου 2018
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 19.00- 22.30

 

Η Εύα Στεφανή προσφέρει το δικό της φωτογραφικό αποτύπωμα.

 

Χώρος Τέχνης «Ώχρα Μπλε»

Π. Κυδά 8, 81400 Μύρινα, Λήμνος
Τηλέφωνα: +302254 026264 και 6976220673.
e-mail: [email protected]
http://ochrablue.blogspot.gr/
https://www.facebook.com/OchraBlue

 

***

 

Ζήσης Μπλιάτκας, Χωρίς τίτλο, 2017, ακρυλικά σε καμβά, 60Χ60εκ. – Αντιγραφή.

 

Μύρινα, Λήμνος: Η σημερινή πόλη

Η πόλη αναπτύχθηκε ως κύριο αστικό κέντρο του νησιού συγκεντρώνοντας όλο και περισσότερο πληθυσμό. Από 3.457 κατοίκους που είχε το 1951, έχει ξεπεράσει τους 5.000 σήμερα.
Η σημερινή πόλη περιλαμβάνει τις συνοικίες Ανδρόνι, όνομα που πήρε από τον παλιό ναό του Αγίου Ανδρόνικου, και Τσας, που προέρχεται από την ομόηχη ρώσικη λέξη που σημαίνει «παρατηρητήριο».
Ο βράχος στον οποίο είναι χτισμένο το κάστρο χωρίζει την παραλία της Μύρινας σε δύο κύριες συνοικίες, τον Ρωμαίικο Γιαλό και τη Νέα Μάδυτο, που ονομάστηκε έτσι καθώς εκεί εγκαταστάθηκαν μετά την ανταλλαγή πληθυσμών Έλληνες Μικρασιάτες και Θρακιώτες πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων από τη Μάδυτο της Θράκης.

Νικόλας Μπλιάτκας 2018, 120Χ100 ακρυλικά σε ασήμι.

 

Στον Ρωμαίικο Γιαλό κυριαρχούν τα νεοκλασικά σπίτια των πλουσίων που ήταν εγκατεστημένοι στην Αίγυπτο. Στο Ρωμαίικο Γιαλό βρίσκονται επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Ιερά Μητρόπολις Λήμνου που στεγάζει το Εκκλησιαστικό Μουσείο και το Γυμνάσιο της Μύρινας. Συνέχεια του Ρωμαίικου Γιαλού αποτελεί η ακτή Ρηχά Νερά, η οποία το καλοκαίρι σφύζει από την παρουσία των κολυμβητών.
Στο κάστρο της Μύρινας, το οποίο χτίστηκε αρχικά από τον αυτοκράτορα Aνδρόνικο A΄ τον Kομνηνό (1118-1185) πάνω σε τμήματα παλαιότερου αρχαϊκού τείχους, ο επισκέπτης εκτός των άλλων μπορεί να θαυμάσει και έναν μεγάλο πληθυσμό ελαφιών, τα οποία ζουν ελεύθερα.
Οι καθημερινές σκηνές στο λιμανάκι, τα παραδοσιακά πλακόστρωτα σοκάκια, τα ταβερνάκια και το φωτισμένο τα καλοκαιρινά βράδια κάστρο και το εκκλησάκι του Άη Νικόλα δημιουργούν την εικόνα ενός ξεχωριστού τόπου.

 

Νίκος Κόκκαλης. Teaching My Son how toDive – Lesson One

 

Αξιοθέατα

Ολόκληρη η πόλη έχει αυθεντική και παραδοσιακή αισθητική. Είναι πολύ όμορφη και αξίζει μια βόλτα στα γραφικά δρομάκια, στην αγορά, στο λιμανάκι, στο Ρωμαίικο κ.λπ.
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το ενετικό Κάστρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, την προϊστορική πόλη, το Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας, το Εκκλησιαστικό Μουσείο, την Ντάπια στο λόφο του Τσας.
Στην Καρατζάδειο Βιβλιοθήκη θα βρείτε πλούσιο αρχείο τοπικών εφημερίδων και βιβλίων.

 

 

Φωτογραφικό “κλικ” από τον Χρήστο Δημητρίου.

 

Παραλίες

Ο Ρωμαίικος Γιαλός είναι η πλησιέστερη παραλία και λίγο πιο πέρα τα Ρηχά Νερά. Και στις δύο παραλίες η προσέγγιση γίνεται με τα πόδια, έχουν καθαρά νερά και πλούσια αμμουδιά γι’ αυτό και είναι οι πιο πολυσύχναστες.
Λίγο έξω από τη Μύρινα στο δρόμο για τον Κάσπακα, απλώνεται η παραλία του Αυλώνα. Στην αριστερή πλευρά δεσπόζει ξενοδοχείο, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται ο αρχαίος ναός της Θεάς Άρτεμης.

***

 

Ένα ζευγάρι που αθλείται όπως το απαθανάτισε ο Yiorgos Depollas.

 

Χρήσιμα τηλέφωνα

Pravlis Travel
Διεύθυνση: Στο Λιμάνι Μύρινας
Τηλέφωνα: 2254024617 – 2254024446
και
Salamoussa Travel
Διεύθυνση: Μούδρος
Τηλέφωνο: 22540 71042

***

Στην πρώτη φωτογραφία το έργο του Λευτέρη Βελέτζα, με τον τίτλο «Βουτιές», Σκόνες και Ακρυλικά σε Xαρτί, 35Χ50 εκ, 2018.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -