Λεβάντα για το καλοκαίρι

Η λεβάντα ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των φυτών που είναι εξαιρετικά δημοφιλή επειδή είναι εύκολης καλλιέργειας, έχουν ιδιαίτερη αισθητική αξία και επίσης διαθέτουν ένα πλήθος αρωματικές, γαστριμαργικές αλλά και φαρμακευτικές ιδιότητες. Ο ρόλος τους ως βότανα έχει επισημανθεί από την αρχαιότητα, ο δε Διοσκουρίδης αναφέρεται διεξοδικά στην καλλιέργεια της λεβάντας από τον 1ο μ.Χ. αιώνα.

Η λεβάντα είναι φρυγανώδης πολυετής θάμνος, αειθαλής ή ημιαειθαλής (όπως η Λεβάντα η στενόφυλλος) και μελισσοτροφικός. Τα ευρέως καλλιεργούμενα είδη της είναι η Lavandula stoechas (Λεβάντα η στοιχάς), η Lavandula angustifolia (Λεβάντα η στενόφυλλος ή γνήσια ), η Lavandula latifolia (Λεβάντα η πλατύφυλλος) και η Lavandula angustifolia x L. latifolia (Λεβάντα η υβρική γνωστή και ως lavandin). Από αυτές, οι τρεις τελευταίες καλλιεργούνται και σε επιχειρηματική βάση για την παραγωγή ποιοτικού αιθέριου ελαίου.

 

 

Η ανθοφορία της είναι πλούσια, εξαιρετικά αρωματική και παρουσιάζεται από τα μέσα προς τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.

Ο συνδυασμός των ιδιοτήτων της την κατατάσσει μεταξύ των 20 ισχυρότερων βοτάνων, καθώς το αιθέριο έλαιό της είναι από τα πιο πολυχρηστικά. Η λεβάντα και το έλαιό της θεωρούνται ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για εγκαύματα αλλά και για τσιμπήματα. Επίσης έχει εξαιρετική αντιμικροβιακή δράση. Είναι τονωτική και σπασμολυτική και έχει πολυάριθμες θεραπευτικές εφαρμογές. Τα άνθη της είναι μικρά, κυανόχρωμα και πολύ αρωματικά. Εποχή άνθησης είναι το καλοκαίρι, το ίδιο και συλλογής. Χρησιμοποιούμενα μέρη είναι τα ανοιγμένα άνθη του φυτού (Flores Lavandulae).

***

Αυτό το καλοκαίρι χρησιμοποιήστε αιθέριο έλαιο λεβάντας για να ανακουφιστείτε από τα ηλιακά εγκαύματα, χάρη στις επουλωτικές και αναπλαστικές της ιδιότητες.

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι η λεβάντα είναι αποτελεσματική σε εγκαύματα, ερεθισμούς και τσιμπήματα εντόμων. Άλλωστε είναι ένα από τα λίγα αιθέρια έλαια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αδιάλυτο απευθείας στο δέρμα.

Τις αναπλαστικές της ιδιότητες ανακάλυψε πρώτος στη δεκαετία του 1920 ο Γάλλος φαρμακοποιός Ρενέ Γκατφοσέ. Ο ερευνητής έκαψε το χέρι του ενώ εργαζόταν στο εργαστήριό του. Ενστικτωδώς έβαλε το καμένο χέρι σε ένα μπολ που περιείχε αιθέριο έλαιο λεβάντας για να ανακαλύψει εντελώς τυχαία ότι είναι γιατρικό. Ο πόνος σταμάτησε, ενώ δεν έμεινε σημάδι καψίματος! Αυτή η ανακάλυψη οδήγησε σε νέα πειράματα ώστε σταδιακά η λεβάντα και άλλα αρωματικά φυτά να χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη αρωματοθεραπεία.

Θα σας παρουσιάσουμε ορισμένες από τις βασικές συνταγές και γιατροσόφια που εντοπίσαμε ώστε να ανακουφιστείτε από τα ηλιακά εγκαύματα με εντελώς φυσικό τρόπο!

 

 

Αντηλιακή λοσιόν

Αν ξεχαστείτε στον ήλιο και καείτε, εκτός από την κλασική συνταγή να βάλετε …γιαούρτι στην επιδερμίδα για να ανακουφιστείτε, σας παρουσιάζουμε μια καταπραϋντική λοσιόν με μόλις δύο συστατικά, αιθέριο έλαιο λεβάντας και λάδι καλέντουλας.

Υλικά

35 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
50ml λάδι καλέντουλας
Τρόπος παρασκευής: Ανακατέψτε καλά τα υλικά και βάλτε τη λοσιόν σε ένα βαζάκι για να τη χρησιμοποιείτε στο δέρμα μετά την έκθεση στον ήλιο. Θα ανακουφιστείτε!

*Ανθόνερο λεβάντας

Μια δεύτερη θεραπευτική συνταγή είναι να ρίξετε 8 έως 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας σε ένα μπουκαλάκι με 100 ml αποσταγμένο νερό. Ανακατέψτε το μείγμα και βάλτε το σε μπουκάλι με σπρέι. Ραντίστε στα σημεία του εγκαύματος και θα ανακουφιστείτε.
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανθόνερο λεβάντας που προκύπτει από την απόσταξη των ανθών λεβάντας. Είναι 100% φυσικό προϊόν και είναι αποτελεσματικό τόσο για τα ηλιακά εγκαύματα όσο και για ελαφριές μορφές ακμής.

*Τζελ με λεβάντα και αλόη

Μία τρίτη συνταγή είναι να φτιάξετε τζελ με αλόη και λεβάντα.

Ειδικότερα, ανακατέψτε 8 με 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας σε 20 ml αλόης. Θα σας ανακουφίσει από τα ηλιακά εγκαύματα.

*Καταπραϋντικό μπάνιο

Μία ακόμα εναλλακτική λύση για να ανακουφιστείτε από το ηλιακό έγκαυμα είναι να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο με λεβάντα. Γεμίστε την μπανιέρα με χλιαρό νερό και ρίξτε 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. Μείνετε στο νερό για περίπου 15 λεπτά. Θα χαλαρώσετε και θα σταματήσει να σας ενοχλεί το ηλιακό κάψιμο.

*Ενυδατική λοσιόν

Εκτός από τις επουλωτικές ιδιότητες η λεβάντα έχει και αναπλαστικές. Εκτός από την ανακούφιση από το ηλιακό έγκαυμα, θα σας ενυδατώσει την ταλαιπωρημένη από τον ήλιο επιδερμίδα.

Υλικά

100 γραμμάρια από τη λοσιόν που χρησιμοποιείτε
Μια κουταλιά της σούπας aloe vera gel
Δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
Δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομήλι
Δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας

Τρόπος παρασκευής: Ανακάτεψε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και βάλτε το μείγμα σε ένα βαζάκι με καπάκι. Η ενυδατική λοσιόν είναι έτοιμη για χρήση αμέσως μετά την έκθεση στον ήλιο.

*Σπρέι για τα ηλιακά εγκαύματα

Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε ένα σπιτικό σπρέι για να αντιμετωπίσετε τα εγκαύματα από τον ήλιο.

Υλικά

10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
20 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομήλι ή απόσταγμα χαμομηλιού
200 γραμμάρια υγρή αλόη βέρα
Τρόπος παρασκευής: Ανακατέψτε όλα τα συστατικά και βάλτε το υγρό μείγμα σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα. Ανακινήστε καλά και ψεκάστε στα σημεία που έχετε καεί από τον ήλιο. Διατηρήστε το σπρέι σε δροσερό μέρος και εφαρμόστε όσες φορές θέλετε.

*Ενυδατική αλοιφή

Εκτός από σπρέι μπορείτε να φτιάξετε και ενυδατικό λάδι με αμυγδαλέλαιο, λεβάντα και γεράνι.

Υλικά

50 ml αμυγδαλέλαιο ή άλλο λάδι βάσης
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνι
Τρόπος παρασκευής: Ανακατέψτε τα αιθέρια έλαια με το αμυγδαλέλαιο σε ένα γυάλινο μπουκάλι με πώμα που σας διευκολύνει στη χρήση.

Αλείψτε το μείγμα στα σημεία που σας «καίνε» και τρίψτε με απαλές κινήσεις μέχρι το λάδι να απορροφηθεί.

Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε μια θεραπευτική αλοιφή με περισσότερα υλικά αλλά και εφαρμογές.

Αυτήν την αλοιφή μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε εκτός από τα ηλιακά εγκαύματα και ως αντισηπτικό σε πληγές και εκδορές, ενώ παράλληλα ενυδατώνει το σώμα και το πρόσωπο.

Υλικά

Μισή κούπα λάδι καρύδας
Μισή κούπα ελαιόλαδο
Δύο κουταλιές της σούπας αγνό μελισσοκέρι
3-4 κάψουλες βιταμίνης Ε
20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree
Τρόπος παρασκευής: Ανακατέψτε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αποθηκεύστε το σε ένα γυάλινο βαζάκι κατά προτίμηση στο ψυγείο.

 

 

Προστασία από τα κουνούπια

Αξιοποιήστε τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει η λεβάντα και φτιάξτε ένα αποτελεσματικό αντικουνουπικό σπρέι.

Πρόκειται για μια γρήγορη και φτηνή συνταγή με αιθέριο έλαιο λεβάντα, το οποίο αποφεύγουν τα κουνούπια.

Ο πρώτος τρόπος είναι να βάλετε λίγες θαυματουργές σταγόνες λεβάντα στα χέρια και τα πόδια σας ή πάνω στα ρούχα σας. Τα ενοχλητικά κουνούπια θα σας αποφύγουν, καθώς δεν τους αρέσει το άρωμα λεβάντας…

Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε ένα φυσικό σκεύασμα με λάδι και λεβάντα. Και σε αυτήν την περίπτωση τα κουνούπια θα εξαφανιστούν!

Διαβάστε παρακάτω πώς μπορείτε να φτιάξετε αντικουνουπική λοσιόν με μόλις δύο συστατικά.

*Αντικουνουπική λοσιόν

Υλικά

10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Παρασκευή:

Σε ένα γυάλινο μπουκαλάκι ρίξτε τις σταγόνες με το αιθέριο έλαιο λεβάντας και το ελαιόλαδο. Ανακατέψτε καλά το μείγμα και αλείψτε μικρή ποσότητα σε διάφορα σημεία στο σώμα. Η έντονη μυρωδιά της λεβάντας θα απομακρύνει τα κουνούπια από δίπλα σας.

Εκτός από αιθέριο έλαιο λεβάντας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά ή συνδυαστικά δεντρολίβανο, μέντα, δυόσμο, citronella ή βασιλικό, τα οποία, επίσης, έχουν αντικουνουπική δράση. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε φτιάξει μία 100% φυσική αντικουνουπική λοσιόν, αποφεύγοντας τα χημικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά.

*Σπρέι για τα κουνούπια

Μια δεύτερη συνταγή είναι να φτιάξετε ένα αντικουνουπικό σπρέι. Και αυτή η συνταγή έχει λίγα υλικά και φτιάχνεται μέσα σε λίγα λεπτά.

Υλικά

15 έως 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα
100 ml αποσταγμένο νερό
Μπουκάλι με καπάκι για σπρέι
Στο μπουκάλι βάλτε το αποσταγμένο νερό και το αιθέριο έλαιο λεβάντα. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το για λίγες ώρες πριν το χρησιμοποιήσετε. Πριν από κάθε χρήση ανακινήστε το μείγμα.

*Επίσης, στο Διαδίκτυο εντοπίσαμε ακόμα τρεις συνταγές για να φτιάξετε αντικουνουπικό σπρέι με τα ακόλουθα υλικά:

1/3 φλιτζάνι λάδι καρύδας και 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα ή μέντα.
2 κουταλιές της σούπας οινόπνευμα, 90 γραμμάρια αποσταγμένο νερό και 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας ή μέντας.
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλας, 3-4 κουταλάκια του γλυκού βότκα και 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι.
Η παρασκευή είναι η ίδια: Ανακατεύετε όλα τα υλικά και τα βάζετε σε ένα μπουκαλάκι με πώμα ψεκασμού.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Επειδή το αιθέριο έλαιο λεβάντα κολλάει πάνω στο πλαστικό, συνιστούμε να χρησιμοποιείτε μόνο γυάλινο ή ειδικό πλαστικό μπουκάλι τύπου pet.

*Διαβάστε εδώ άλλες χρήσεις που έχει το σπρέι με λεβάντα.

*Αντικουνουπικό με ανθόνερο λεβάντας

*Αντικουνουπική δράση έχει και το ανθόνερο λεβάντας.

Είναι το προϊόν που προκύπτει από την απόσταξη των ανθών της λεβάντας. Ειδικότερα, κατά την απόσταξη των ανθών λεβάντας παράγεται το αιθέριο έλαιο λεβάντα και αποσταγμένο νερό που κρατάει κάποιες από τις θεραπευτικές ιδιότητες της λεβάντας. Και αυτό το αποφεύγουν τα κουνούπια σύμφωνα με ανθρώπους που το χρησιμοποιούν.

 

Για την επιδερμίδα σας

Μόλις τρία υλικά είναι αρκετά για να καταπραΰνετε την επιδερμίδα σας με έναν εντελώς φυσικό τρόπο!

Υλικά

Αιθέριο έλαιο λεβάντας
30 ml ροδόνερο
30 ml αλόη βέρα σε τζελ

Εκτέλεση

Βάλτε σε ένα μπολ την αλόη και προσθέστε σιγά σιγά το ροδόνερο, ανακατεύοντας καλά.
Όταν το μείγμα γίνει ομοιόμορφο, τότε προσθέστε τις σταγόνες του αιθέριου ελαίου λεβάντας.
Ανακατέψτε και πάλι καλά και βάλτε τη λοσιόν σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα.

Τρόπος χρήσης

Ψεκάστε την επιδερμίδα σας όσο συχνά θέλετε μέσα στην ημέρα.
Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αναζωογονητική λοσιόν ύστερα από το ντεμακιγιάζ.

*Κρέμα προσώπου με λεβάντα, ροδόνερο και αλόη

Με τα ίδια τρία θαυματουργά υλικά (αιθέριο έλαιο λεβάντα, ροδόνερο και αλόη), μπορείτε να φτιάξετε και “σέρουμ” (serum) προσώπου που θα σας βοηθήσει να αναπλάσετε την επιδερμίδα σας “σβήνοντας” ουλές και κόκκινα σημάδια, αλλά και να σας χαλαρώσει.

Υλικά

5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα
10 ml ροδόνερo
5ml αλόη βέρα σε τζελ

Εκτέλεση

Σε ένα γυάλινο μπουκάλι βάλτε την αλόη και πρόσθεσε σταδιακά το ροδόνερο. Ανακινήστε το μπουκάλι για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Στη συνέχεια προσθέστε το αιθέριο έλαιο λεβάντας και ανακινήστε καλά.

Τρόπος χρήσης

Βάλτε τέσσερις σταγόνες σε όλο το πρόσωπο πριν από την κρέμα νυκτός.
Σύντομα θα δείτε τα θαυματουργά αποτελέσματα.

*Και Κρέμα προσώπου με λεβάντα, ροδόνερο και αλόη

Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε scrub με αιθέριο έλαιο λεβάντα και αλόη, καθαρίζοντας και ενυδατώνοντας την επιδερμίδα σας

Υλικά

Δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
55 γρ. τζελ αλόης βέρα
Ένα κουταλάκι πολτοποιημένα αμύγδαλα
Ένα κουταλάκι γλυκερίνη
Μισό κουταλάκι βιταμίνη Ε
Τέσσερις σταγόνες αιθέριο έλαιο σανδαλόξυλου

Εκτέλεση-τρόπος χρήσης

Αναμίξτε καλά όλα τα υλικά.
Χρησιμοποιήστε το μείγμα, βάζοντας μικρή ποσότητα στο πρόσωπο. Τρίψτε ελαφρά με κυκλικές κινήσεις το πρόσωπο. Αποφύγετε την περιοχή γύρω από τα μάτια.
Στη συνέχεια αφαιρέστε το μείγμα με υγρή πετσέτα ή χαρτομάντιλο.
Το scrub διατηρείται στο ψυγείο.
To αιθέριο έλαιο λεβάντα και το ροδόνερο μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το levantashop.gr, ενώ την αλόη σε τζελ από φαρμακεία και καταστήματα με βότανα.

***

Μπορεί το άρωμα της λεβάντας να το έχουν λατρέψει γυναίκες και άντρες και μάλιστα να θεωρείται και το… βιάγκρα της Φύσης, όμως τα έντομα το αποφεύγουν όπως ο διάολος το… λιβάνι.

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό χάρη στη χημική του σύσταση και τις ιδιότητές του. Εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιείται η λεβάντα για την καταπολέμηση των σκόρων στις ντουλάπες.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές συνταγές με λεβάντα καθώς αποδεικνύεται και αποτελεσματικό αντικουνουπικό.

Εκτός από τους σκόρους και τα κουνούπια, η λεβάντα καταπολεμά και τα ακάρεα σκόνης, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το θαυματουργό αιθέριο έλαιο για να απομακρύνετε τις ενοχλητικές μύγες που μας ταλαιπωρούν το καλοκαίρι.

Πώς; Η λύση είναι απλή και δεν θα χρειαστείτε πολλά υλικά, ούτε πολλά χρήματα, ούτε πολύ χρόνο. Μπορείτε να φτιάξετε ένα μυγοαπωθητικό με λεβάντα.

Τρόπος παρασκευής:

Βάλτε αιθέριο έλαιο λεβάντας σε ένα κομμάτι ύφασμα το οποίο θα τοποθετήσετε σε ένα τενεκεδένιο κουτάκι με καπάκι.

Κλείστε το κουτί με το εμποτισμένο σε λεβάντα ύφασμα για ένα 24ωρο.

Την επόμενη ημέρα, βγάλτε το καπάκι και τοποθετήστε το κουτί με το ύφασμα σε ένα σημείο που συγκεντρώνονται οι ενοχλητικές μύγες.

Οι μύγες θα εξαφανιστούν!

Βέβαια, μπορεί να πάνε στο γειτονικό σπίτι, αλλά εσείς θα έχετε ησυχάσει από τους φτερωτούς μπελάδες… Εξαφανίστε μύγες και κουνούπια με λεβάντα!

Εναλλακτικά τοποθετήστε σακουλάκια με αποξηραμένη λεβάντα ή εμποτίστε αιθέριο έλαιο λεβάντα σε βαμβάκι ή ύφασμα που θα βάλετε σε κάθε γωνία του σπιτιού.

Μπορεί το σπίτι σας να μυρίζει ωραία από το άρωμα λεβάντας, όμως οι μύγες δεν θα έχουν την ίδια άποψη. Θα εξαφανιστούν… Το ίδιο θα συμβεί και με τα κουνούπια. Και αυτά αντιπαθούν το άρωμα λεβάντας.

Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια δηλαδή. Με λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας σε σημεία του σπιτιού σας θα εξαφανιστούν οι μύγες την ημέρα και τα κουνούπια το βράδυ!

  • Η ξηρή λεβάντα που καλλιεργείται στη Λούβρη Κοζάνης από την παραγωγό Άννα Τζήμτσου και διατίθεται από το Levantashop.gr, είναι προϊόν βιολογικής γεωργίας, με πιστοποιητικό από τον οργανισμό Bio Hellas. Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για τη μείωση του άγχους, της υπέρτασης, καθώς και για την αντιμετώπιση περιπτώσεων ήπιας κατάθλιψης. Το εκχύλισμά της θεωρείται από βοτανοθεραπευτές κατάλληλο για την αντιμετώπιση νευρικών πονοκεφάλων και της αϋπνίας. Άλλοι ερευνητές θεωρούν ότι ένα φλιτζάνι με άνθη λεβάντας καταπολεμά την αϋπνία.

 

 

Πηγή πληροφοριών: www.levantashop.gr

 

  • Αρχική εικόνα: Field France In Lavender | Vincent Van Gogh