24.8 C
Athens
Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022
 

Λένα Μποζάκη: Ο Χορός στο αρχαίο δράμα απαιτεί προσωπικότητα και ομαδικό πνεύμα

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Ένα ωραίο πλάσμα, γεμάτο ζωντάνια και ταλέντο, είναι η Λένα Μποζάκη. Αναμένουμε από αυτήν να μας δώσει πλούσια καλλιτεχνική συγκομιδή γιατί πρόκειται για μία από τις πιο εκλεκτές θεατρικές παρουσίες της γενιάς της. Ένα δείγμα αυτής της συγκομιδής βλέπουμε αυτό το καλοκαίρι στην «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, όπου συμμετέχει στο Χορό. Τη συγκεκριμένη τραγωδία του Ευριπίδη, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, παρουσιάζει η 5η Εποχή Τέχνης σε συνεργασία με την «Ars Aeterna», σε μετάφραση Παναγιώτας Πανταζή και σκηνοθετεί ο Θέμης Μουμουλίδης, ένας εκ των σημαντικότερων σκηνοθετών μας.

Ο Χορός και σ’ αυτήν την τραγωδία είναι πρωταγωνιστής. Τρυφερός, νεανικού σφρίγους και μυσταγωγικός μαζί παρουσιάζει το επίπονο ταξίδι από το σκοτάδι στο φως κι από το φως στο σκοτάδι. Συμπορεύεται, συμπάσχει, συμπονά.

Όταν αφουγκραζόμαστε τον Χορό της «Ιφιγένειας εν Αυλίδι», νιώθουμε να πάλλεται μέσα του μια ολόκληρη μυθική διαδρομή σε διαρκείς χτύπους και ταυτόχρονα συναντάμε εικόνες που παγώνουν τα σημεία αφήγησης. Υποψιαζόμαστε τον παλμό των ψυχών που θέλουν να τα πουν όλα με δεινότητα, ενώ την ίδια στιγμή σιωπούν, παρατηρούν και ακούνε.

Όπως σε κάθε αρχαίο δράμα, έτσι και σ’ αυτή την κορυφαία τραγωδία, όπου οι χαρακτήρες εξελίσσονται από επεισόδιο και σε επεισόδιο, τα μέλη του Χορού χρειάζονται υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης, καλή άρθρωση, άριστη φυσική κατάσταση, συνοχή γραμμής και συνέπεια ύφους. «Προσωπικότητα και ομαδικό πνεύμα», επισημαίνει η Λένα Μποζάκη ότι απαιτείται να έχουν τα μέλη του Χορού. «Και με πολλή χαρά και υπερηφάνεια δηλώνω ότι αυτή η ομάδα τα έχει και τα δύο! Είμαι πολύ περιφανή για την ομάδα μας», συμπληρώνει.

Εδώ ο Ευριπίδης, βαθιά σοφός και ώριμος, διευθετεί ξανά το επικό υλικό του και, απευθυνόμενος στους διχασμένους Έλληνες της εποχής του, γίνεται ο αγγελιοφόρος της σύνεσης και της ενσυναίσθησης.

Ο Χορός με τη σειρά του δημιουργεί το ηθικό συναίσθημα στις ψυχές των ανθρώπων και ρίχνει το σπόρο της δύναμης του καθήκοντος.

Η Λένα, συμπαθέστατη και φιλική, μιλά στο catisart.gr για την καταγωγή της και τα παιδικά της χρόνια, για τις αναμνήσεις της από μια συνονόματή της βάρκα, για ό,τι θαυμάζει και ό,τι επιθυμεί, μεταδίδοντάς μας ένα σπάνιο κέφι, παρά την κούραση μιας απαιτητικής περιοδείας…

Λένα, πού γεννήθηκες και ποια είναι η καταγωγή σου;

*Γεννήθηκα στην Αμαλιάδα Ηλείας κάπως πρόωρα… Όλα ξεκίνησαν όταν μια κυρία στο πάνω όροφο από εκεί που έμενε η μαμά μου αποφάσισε να τινάξει τα χαλιά της και η μαμά μου πέρασε τον ήχο για σεισμό.
Λίγο αργότερα και πριν προλάβουν να πάνε σε κάποιο νοσοκομείο είχα ήδη ακουστεί στην κυρία από πάνω.
Η καταγωγή μου είναι από την Άνδρο!

Τι είναι αυτό που σου έχει μείνει αλησμόνητο από τα παιδικά σου χρόνια;

*Ο μπαμπάς μου είχε μια βάρκα που την έλεγαν «Λένα», εκείνες οι βόλτες με τη βάρκα είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχω σαν ανάμνηση. Εγώ, εκείνος και η θάλασσα.

Πώς και πότε μπήκαν η υποκριτική και το θέατρο στη ζωή σου;

*Κάποτε όταν ήμουν μικρή και πολύ πληγωμένη που οι δικοί μου είχαν να πάνε για δουλειά, αντί να παίζουν μαζί μου, σκαρφίστηκα τη φράση «εγώ όταν μεγαλώσω θα κάνω κάτι που θα λέω πάω να παίξω και όχι πάω να δουλέψω». Άρχισα να κάνω βούκινο στην οικογένεια και να σκέφτομαι τα διάφορα ενδεχόμενα να το υλοποιήσω… για να τους «δείξω εγώ!».
Αυτό θα έλεγα ότι ήταν μια αρχή. Αργότερα στην εφηβεία μου μπήκα σε μια ομάδα του Δήμου Λαυρίου για εφήβους και εκεί άρχισα να νιώθω ότι το βλέπω πιο σοβαρά. Τελείωσα το Φυσικό σαν ένα δώρο στους γονείς μου που ήθελαν να έχω ένα πτυχίο Πανεπιστημίου αλλά ήξερα ότι θα φύγω μετά να κάνω θέατρο.
Η υποκριτική σαν τέχνη μπήκε στη ζωή μου το 2014 όταν και μπήκα στη σχολή. Και ακόμα προσπαθώ να τη μάθω…

Ποιοι από τους δασκάλους ή καθηγητές σου άφησαν τη σφραγίδα της διδασκαλίας τους στον τρόπο που προσεγγίζεις το θέατρο και σε βοήθησαν συνολικά στην τέχνη σου;
*Ο ρόλος του «παιδαγωγού» και όποιος τον έχει πάρει για μένα ως τώρα έχει αφήσει αποτυπώματα επάνω μου. Κάποιες φορές μένει κάτι ωραίο και άλλες όχι. Είμαι αυτό που λένε «καλή μαθήτρια» και αυτό δεν είναι μόνο θετικό.
Θα αναφέρω όμως σίγουρα τη Δήμητρα Χατούπη γιατί άσχετα με κανόνες, μεθόδους, σωστά και λάθη, με έμαθε να εμπιστεύομαι το ένστικτό μου. Και αυτό δεν διδάσκεται εύκολα.

Αυτό το καλοκαίρι σε βρίσκουμε στο Χορό της «Ιφιγένειας εν Αυλίδι» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Ο Χορός είναι μια πολύ δύσκολη και απαιτητική υπόθεση για μια παράσταση αρχαίου δράματος. Ποια είναι τα ιδιαίτερα προσόντα που πρέπει να έχουν τα μέλη του;

*Προσωπικότητα και ομαδικό πνεύμα. Και με πολλή χαρά και υπερηφάνεια δηλώνω ότι αυτή η ομάδα τα έχει και τα δύο! Είμαι πολύ περιφανή για την ομάδα μας και καθεμία τους ξεχωριστά!

Αν βρισκόσουν τώρα μπροστά σε ένα ανοιχτό παράθυρο, τι περιβάλλον θα ήθελες να αντίκριζες;

*Μια μικρή απάνεμη αυλή με μια λεμονιά, βασιλικούς και λουλούδια. Ένα τραπεζάκι στη μέση με ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ να αχνίζει. Ή μάλλον δύο…

Ποιο βιβλίο διαβάζεις αυτή την εποχή;

*Το «Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους» της Κλαρίσα Πίνκολα Εστές. Μόλις το άρχισα…

Υπάρχουν προσωπικότητες που θαυμάζεις και ποιες είναι αυτές;

*Θαυμάζω γυναίκες που πάτησαν στα πόδια τους και βγήκαν μπροστά και άντρες που δέχτηκαν να φανούν ευάλωτοι.
Θαυμάζω εκείνους που παρά τις δυσκολίες στέκονται στο τι μαθαίνουν από αυτές και πώς θα εξελιχθούν και εκείνους που δεν πήγαν με το τι θα ήθελαν οι άλλοι για εκείνους.
Μπορώ να παραθέσω πολλά ονόματα που μπορεί να ξέρετε -ή και όχι- αλλά δεν θα το ήθελα. Πρώτον γιατί αυτός ο κατάλογος μπορεί να φανεί μακριά από εμάς και ως εξαιρέσεις του κανόνα και δεύτερον γιατί νιώθω ότι θα αδικήσω όσους δεν αναφέρω.
Θα κάνω μια εξαίρεση μόνο. Σε εκείνη που το οφείλω να την αναφέρω. Τη μητέρα μου.

Τι σε κάνει να θυμώνεις και με τι γελάς περισσότερο;

*Η ανθρώπινη βλακεία! Και φυσικά βάζω τον εαυτό μου πρώτα σε αυτό!

Ποια είναι η σχέση σου με τα ζώα; Υπάρχει κάποιο κατοικίδιο με το οποίο συμβιώνεις;

*Ο Έκτοράς μου! Το 7 ετών κουνελάκι μου! Τα ζώα τα λατρεύω, έχω ανάγκη την παρέα τους κι ας υποφέρω από αλλεργίες..!

Ευχαριστώ πολύ, Λένα!

*Κι εγώ ευχαριστώ!

***

Την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη σκηνοθετεί ο Θέμης Μουμουλίδης σε Επίδαυρο και περιοδεία

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
692ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art