Ο γελοιογράφος Λαρς Βιλκς τελικά έπεσε θύμα τροχαίου

Στις 18 Αυγούστου 2007 σκίτσα του Σουηδού γελοιογράφου Λαρς Βιλκς [Lars Endel Roger Vilks Lanat] προκάλεσαν αναστάτωση διότι απεικόνιζαν τον Μωάμεθ με σώμα σκύλου.
Από το 2009 και σχεδόν κάθε χρόνο δεχόταν απειλές από ισλαμιστές με κορυφαία τη δολοφονική επίθεση εναντίον του το 2015.
Συγκεκριμένα την 14η Φεβρουαρίου 2015, νεαρός Δανός παλαιστινιακής καταγωγής άνοιξε πυρ εναντίον του εν μέσω εκδήλωσης για την ελευθερία της έκφρασης στην Κοπεγχάγη, που οργανώθηκε μετά την πολυαίμακτη επίθεση εναντίον της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι. Ο Λαρς επί πολλά χρόνια ζούσε προστατευόμενος από αστυνομικούς. Τον είχαν επικηρύξει για 150.000 λίρες.
Τελικά την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021 στον αυτοκινητόδρομο E4, κοντά στην κοινότητα Μάρκαριντ, οι δυο αστυνομικοί που τον προστάτευαν – και οδηγούσαν αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά – κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, πέρασαν τη διαχωριστική μπάρα των δύο ρευμάτων και συγκρούστηκαν μετωπικά με φορτηγό. Τα δυο οχήματα τυλίχτηκαν στις φλόγες.
Ο 75χρονος σκιτσογράφος και οι αστυνομικοί βρήκαν το θάνατο.
Από τη σουηδική αστυνομία δήλωσαν ότι: «Διενεργείται έρευνα, όπως σε οποιοδήποτε τροχαίο. Καθώς ενεπλάκησαν δύο αστυνομικοί, διενεργείται επίσης έρευνα από ειδική διεύθυνση της εισαγγελίας».
***
Ο Lars Endel Roger Vilks Lanat γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου 1946 στο Helsingborg. Ο πατέρας του Λεττονός και η μητέρα του Σουηδέζα. Ο Λαρς – ο οποίος ήταν αυτοδίδακτος στο σκίτσο –  δίδασκε ιστορία της τέχνης στο Όσλο, στην Εθνική Ακαδημία της Νορβηγίας από το 1988 μέχρι και το 1997. Από το 1997 μέχρι και το 2003 δίδασκε θεωρία της τέχνης στην πόλη Μπέργκεν, στην Εθνική Ακαδημία Τεχνών.