22.7 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Λαλιμπέλα: Το θαύμα των αγγέλων της Αιθιοπίας

Η Αιθιοπία είναι ένα πρώτα έθνη που ασπάστηκαν το χριστιανισμό ήδη από το 330 μ.Χ. και οι Αιθίοπες ισχυρίζονται ότι η χώρα τους είναι η παλαιότερη χριστιανική χώρα στον κόσμο. Παρά τη φτώχεια που μαστίζει την αφρικανική αυτή χώρα, η πίστη των ανθρώπων έχει παραμείνει ακλόνητη ανά τους αιώνες, απτή απόδειξη δε, αποτελούν οι λαξευμένες στο βράχο μεσαιωνικές εκκλησίες της Λαλιμπέλα.

 

 

Απόλυτα εναρμονισμένα με το ορεινό τοπίο της περιοχής κάθε ένα από αυτά τα έντεκα συνολικά μονολιθικά κτίσματα, σμιλευμένα μέσα σε συμπαγείς βράχους φτάνει σε βάθος 40 έως 50 μέτρα από την επιφάνεια της γης. Σε κάθε ναό έχουν σκαλιστεί ανοίγματα σε σχήμα σταυρού που επιτρέπουν την είσοδο του ηλιακού φωτός στο εσωτερικό τους.

 

 

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες γύρω από την κατασκευή αυτών των μοναδικών τόπων λατρείας. Κάποιοι πιστεύουν ότι τις έφτιαξαν οι Ναΐτες ιππότες, χριστιανοί Σταυροφόροι, που όταν κατασκευάστηκαν οι εκκλησίες το 13ο αιώνα, βρισκόταν στο απόγειο της εξουσίας τους. Ωστόσο δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να πιστοποιούν την ανάμειξή τους.

 

 

Η επικρατέστερη θεωρία που προωθείται και από το μικρό μουσείο που βρίσκεται κοντά στην είσοδο των εκκλησιών είναι ότι οι εκκλησίες αυτές κατασκευάστηκαν κατ’ εντολή του βασιλιά Lalibela, αυτοκράτορα της Αιθιοπίας στα τέλη του 12ου αρχές 13ου αιώνα. Ο Lalibela λέγεται ότι είχε επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ το 1187 λίγο πριν η πόλη καταληφθεί από τις μουσουλμανικές δυνάμεις. Ο αυτοκράτορας Lalibela έχτισε αυτές τις εκκλησίες στην Αιθιοπία, με σκοπό να καλωσορίσει τους χριστιανούς σε μια «Νέα Ιερουσαλήμ».

 

 

Υπάρχει βέβαια και μια διαφορετική θεωρία, αυτή που ασπάζονται οι χιλιάδες πιστών που παρακολουθούν καθημερινά τη θεία λειτουργία. Σύμφωνα με αυτή λοιπόν, οι άγγελοι βοήθησαν το βασιλιά Lalibela να φτιάξει τις εκκλησίες μέσα σε μία μόνο νύχτα.

 

 

Οι εκκλησίες της Λαλιμπέλα δε φαίνονται από μακριά και το μοναδικό στοιχείο που μαρτυρά την ύπαρξη αυτών των υπόσκαφων ναών, είναι τα ρεύματα των προσκυνητών που μπαινοβγαίνουν μέσα από τις σχισμές των βράχων. Για επισκεφθεί κανείς τις εκκλησίες πρέπει να εκμεταλλευτεί τα διαλείμματα ανάμεσα στις λειτουργίες όπου το πλήθος αραιώνει, ώστε να μπορέσει να περάσει μέσα από τις χαράδρες όπου ο χώρος είναι συχνά τόσο στενός που επιτρέπει μόνο σε ένα άτομο να διέλθει.

 

 

Στενά μονοπάτια και στοές οδηγούν από εκκλησία σε εκκλησία αλλά μία από αυτές βρίσκεται χωριστά από τις άλλες, η Biete Giyorgis. Πρόκειται για έναν άριστα διατηρημένο ναό σταυροειδούς σχήματος με τοίχους ύψους σαράντα μέτρων, αριστοτεχνικά σμιλεμένο μέσα σε ένα ελαφρά κεκλιμένο βράχο, ενώ στην κορυφή του βρίσκεται χαραγμένος ένας κοπτικός σταυρός που φαίνεται μόνο από πάνω.

 

 

Ο χρόνος όμως δεν έχει φερθεί πολύ ευγενικά σε όλες τις εκκλησίες. Γι’ αυτό το λόγο η Unesco έχει τοποθετήσει πάνω από την εκκλησία Biete Medhane Alem, που θεωρείται η μεγαλύτερη μονολιθική εκκλησία στον κόσμο, ένα υπόστεγο από λαμαρίνα ώστε να αποφευχθεί περεταίρω διάβρωσή της. Ρωγμές παρατηρούνται και στην εκκλησία Biete Abba Libanos.

 

 

«Βλέποντας όλα αυτά τα σημάδια φθοράς άρχισα να αμφιβάλω για τη θεϊκή προέλευση των εκκλησιών. Αν οι άγγελοι είχαν χτίσει τις εκκλησίες της Λαλιμπέλα τότε θα διατηρούνταν όλες σε άριστη κατάσταση», μας λέει ο δημοσιογράφος του BBC Jack Barker, που επισκέφθηκε τις εκκλησίες.

«Βγαίνοντας όμως μέσα από το λαξευμένο μονοπάτι που οδηγούσε στην εκκλησία Biete Giyorgis, κατάλαβα ότι δεν έχει σημασία πώς δημιουργήθηκαν οι εκκλησίες. Λίγο πιο κάτω επισκέπτες περνούσαν από τις θεόρατες πέτρινες εισόδους των εκκλησιών, και κατεβαίνοντας μέσα στη γη χάνονταν στο σκοτάδι, διέσχιζαν τους υπόσκαφους ναούς και λίγο αργότερα εμφανίζονταν ξανά στο φως κατά την άνοδό τους. Στάθηκα για λίγα λεπτά παρατηρώντας το αδιάκοπο πηγαινέλα των πιστών. Οι άνθρωποι αυτοί πίστευαν και αυτό ήταν αρκετό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος.

 

 

Η Λαλιμπέλα είναι πόλη της βόρειας Αιθιοπίας στην περιοχή Αμχάρα με πληθυσμό 14.668 κατοίκων και είναι φημισμένη για τις έντεκα μονολιθικές εκκλησίες και τα διάφορα παραδοσιακά κτήρια τα οποία είναι χτισμένα εντός των βράχων της περιοχής, και τα οποία έχουν ανακηρυχθεί ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.

 

 

Ως μια από τις ιερότερες πόλεις της Αιθιοπίας, μετά το Αξούμ, είναι το κέντρο του προσκυνήματος για ένα μεγάλο μέρος της χώρας. Σε αντίθεση με το Αξούμ, ο πληθυσμός της πόλης είναι σχεδόν όλοι χριστιανοί της Αιθιοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η χωροταξία και οι ονομασίες των κύριων κτηρίων της πόλης θεωρούνται ευρέως, ιδιαίτερα από τον τοπικό κλήρο, ότι είναι μια συμβολική αναπαράσταση της παλαιάς Ιερουσαλήμ. Αυτό κάνει τους ειδικούς να θεωρούν ότι η τωρινή μορφή των εκκλησιών υπάρχει από τον καιρό της κατάκτησης της Ιερουσαλήμ από τον Σαλαντίν το 1187. Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των ειδικών σχετικά με τη χρονολόγηση των κτισμάτων, με τα όρια να κυμαίνονται από τον 9ο αιώνα έως και τον 14ο αιώνα, και είναι πιθανό οι εκκλησίες να κτίστηκαν επί παλαιότερων κατασκευών της εποχής του βασιλείου του Αξούμ (100 – 960 μ.Χ.).

 

 

Κατάλογος των εκκλησιών

Η Ουνέσκο έχει αναγνωρίσει έντεκα εκκλησίες, διαχωρισμένες σε τρείς ομάδες όπως παρακάτω, σε παρένθεση βρίσκονται οι Αμχαρικές ονομασίες.

*Η βόρεια ομάδα:

Μπιέτε Μεντχάνε Αλέμ (Biete Medhane Alem) / Σπίτι του Σωτήρα του Κόσμου, το σπίτι του Σταυρού της Λαλιμπέλα και ίσως η μεγαλύτερη μονολιθική εκκλησία στον κόσμο, πιθανώς αντίγραφο της εκκλησίας της Αγίας Μαρίας στο Αξούμ.
Μπιέτε Μαριάμ (Biete Maryam) / ναός Μεγάλης Παναγίας, ίσως η παλαιότερη όλων
Μπιέτε Γολγκοθά Μικαέλ (Biete Golgotha Mikael) / Σπίτι του Γολγοθά Μιχαήλ, όπου περιέχεται ο υποτιθέμενος τάφος του Βασιλιά Λαλιμπέλα
Μπιέτε Μασκάλ (Biete Maskal) / ναός της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού
Μπιέτε Ντεναγκέλ (Biete Denagel) / Σπίτι των Παρθένων

*Η δυτική ομάδα:

Μπιέτε Γκιόργκις (Biete Giyorgis) / ο ναός του Αγίου Γεωργίου, η οποία είναι η πλέον άρτια κατασκευασμένη και καλοδιατηρημένη

*Η ανατολική ομάδα:

Μπιέτε Αμανουέλ (Biete Amanuel) / ναός Αγίου Εμμανουήλ
Μπιέτε Κεντούς Μερκορέους (Biete Qeddus Mercoreus) / ναός Αγίου Μερκούριου, το οποίο μπορεί να είναι πρώην φυλακή
Μπιέτε Άμπα Λιμπανός (Biete Abba Libanos) / Σπίτι του επίσκοπου Λιβανού
Μπιέτε Γκαμπριέλ-Ρουφαέλ (Biete Gabriel-Rufael) Σπίτι των αγγέλων Γαβριήλ και Ραφαήλ, πιθανώς ένα πρώην βασιλικό παλάτι
Μπιέτε Λεχέμ (Biete Lehem) / Εβραϊκά Βηθλεέμ: בֵּית לֶחֶם, Σπίτι του Ιερού Άρτου
Σε μακρινότερη απόσταση βρίσκεται το μοναστήρι της Ασετάν Μαριάμ (Ashetan Maryam) και η εκκλησία του Γεμρεχάνα Κρεστός (Yemrehana Krestos).

Οι εκκλησίες είναι επίσης ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα μηχανικής, μια και είναι όλες συνδεδεμένες με φυσική παροχή νερού το οποίο γεμίζει τις κοιλότητες που υπάρχουν δίπλα τους, και ένα αρτεσιανό γεωλογικό σύστημα στην κορυφογραμμή του βουνού όπου βρίσκεται η πόλη.

 

 

  • Πηγές πληροφοριών: wikipedia.org, BBC, Καθημερινή

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -