“Λαιτιπόρος ο θειαφένιος” ή αλλιώς το “κοτόπουλο του δάσους”

 

Κείμενο – φωτογραφίες: Πέτρος Κοσμαδάκης

 

 

Μανιτάρι “λαιτιπόρος ο θειαφένιος” ή αλλιώς το “κοτόπουλο του δάσους”, εξαιτίας της γεύσης του που παραπέμπει σε αυτή του πουλερικού!

Αν το γευτείς, το ερωτεύεσαι και το “κυνήγι του” στο παραμυθένιο περιβάλλον του δάσους… είναι μοναδική εμπειρία.

Μεγάλη η χαρά μου αντικρίζοντάς το πάνω στη γέρικη βελανιδιά!

Αναπτύσσεται σε κορμούς και σε ρίζες νεκρών ή ζωντανών δέντρων, πλατύφυλλων ειδών, συνήθως: βελανιδιάς, καστανιάς, κερασιάς και λεύκας.
Το σχήμα του ακανόνιστο που μοιάζει με βεντάλια και τριαντάφυλλο, με υφή βελούδινη.

Μαγειρεύεται σε ομελέτες, σάλτσα για ζυμαρικά, τηγανιτό, ψητό στη σχάρα και μαγειρευτό στην κατσαρόλα με κρεμμύδια, δάφνη, θυμάρι, σπόρους κύμινο, κρασί και πελτέ ντομάτας (ένα ελαφρύ στιφάδο).
Όσοι βρέθηκαν στο τραπέζι, πίστεψαν πως έτρωγαν κρέας στιφάδο, και όχι μανιτάρι.

 

 

***

Ο Πέτρος Κοσμαδάκης είναι γνωστός σεφ και ερευνητής της γεύσης. Δραστηριοποιείται κυρίως στην Κρήτη. Έχει την επιμέλεια των μενού καθώς και την επίβλεψη (consulting) τριών κορυφαίων εστιατορίων: Πύλη Βιτούρη, Al Porto creative cuisine, Pastatempo.

***

Σημειώσεις catisart.gr

  • Παγκόσμιο ρεκόρ Guinness: Ένα δείγμα είδους που ζυγίζει 100 κιλά βρέθηκε στο New Forest, Hampshire, Ηνωμένο Βασίλειο στις 15 Οκτωβρίου του 1990.
  • Εδωδιμότητα: Το συγκεκριμένο είδος είναι ένα καλό υποκατάστατο για κοτόπουλο. Δεν πρέπει όμως ποτέ να τρώγεται ωμό.
  • Αλλεργίες: Μερικοί άνθρωποι είχαν γαστρεντερικές ενοχλήσεις ύστερα από φαγητό με αυτό το μανιτάρι. Μελέτες έχουν δείξει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σε περίπου 10% του πληθυσμού, που περιλαμβάνουν εμετό και πυρετό.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Τα δηλητηριώδη μανιτάρια που προκαλούν μέχρι και θάνατο

Ο λαός λέει «χόρτα μάζευε όσα βλέπεις, μανιτάρια όσα ξέρεις». Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσέχουμε ποια είδη μανιταριών πρόκειται να καταναλώσουμε. Δεδομένου ότι στα άγρια μανιτάρια, η διάκριση των βρώσιμων από τα δηλητηριώδη είναι ιδιαίτερα δύσκολη, δεν μπορούν να δοθούν σίγουρες οδηγίες και συμβουλές. Αυτό που μπορεί να σημειωθεί με βεβαιότητα, είναι πως δεν καταναλώνουμε κάποιο μανιτάρι εάν δεν είμαστε σίγουροι για τις ιδιότητές του. Προσοχή, ακόμα και ένα δηλητηριώδες μανιτάρι στο ίδιο καλάθι με τα βρώσιμα, μπορεί να δηλητηριάσει και τα υπόλοιπα.

Δεκάδες είδη μανιταριών είναι τοξικά, ενώ κάποια προκαλούν μέχρι και θάνατο. Η πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση από μανιτάρια είναι η φαλλοειδική, που καταστρέφει το συκώτι. Η συγκεκριμένη δηλητηρίαση ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων από μανιτάρια στην Ευρώπη. Αντίδοτο αυτής, είναι η χορήγηση σιλιμπιλίνης (silibilin), που προλαμβάνει τη βλάβη του συκωτιού.