20.6 C
Athens
Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

«Πενήντα Χρόνια Κατοχή, 1974-2024». Μεγάλη έκθεση γελοιογραφίας και σκίτσου στην Κύπρο

Ξεκίνησε στην Κύπρο η μεγάλη έκθεση γελοιογραφίας και σκίτσου με τον τίτλο «Πενήντα Χρόνια Κατοχή, 1974-2024».

Η έκθεση στεγάζεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Κτήριο του Συμβουλίου – Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», στη Λευκωσία.

Ιστορική γελοιογραφία του Γιώργου Μαυρογένη, από τη θρυλική «Σατιρική Επιθεώρηση», με τον Χένρυ Κίσσινγκερ ως καρχαρία.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν γελοιογραφίες και σκίτσα 31 Ελληνοκυπρίων και 23 Ελλαδιτών γελοιογράφων. Τα έργα αυτά [περισσότερα από 200] απεικονίζουν τις τραγικές συνέπειες του πραξικοπήματος, της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου.

Τα εγκαίνια έγιναν τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στον εκθεσιακό αίθριο χώρο του Πανεπιστημίου.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση της επίσκεψης στην Κύπρο του Αμερικανού γελοιογράφου Lurie. Από αριστερά Σώτος Βοσκαρίδης (Boss), Μαρίος Αθηαινίτης (Mαθ), Lurie, Γιώργος Μιτίδης, Γιώργος Μαυρογένης, Άντης Ψημενόπουλος, Πέτρος Παπαπέτρου (Πίν), Αντρέας Καννάουρος.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με χαιρετισμούς τους, ο πρύτανης Τάσος Χριστοφίδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κυπρίων Γελοιογράφων Σώτος Βοσκαρίδης (Boss), ο γελοιογράφος Πέτρος Παπαπέτρου (Πιν) και ο πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων Πάνος Μαραγκός.

Μουσικά διάνθισε τα εγκαίνια η Χρυσάνθη Σχίζα.

Γελοιογραφία του Νίκου Πογιατζή.

Η έκθεση, που θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει γελοιογραφίες και σκίτσα που έχουν δημοσιευθεί την περίοδο του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, σχεδιασμένες από κορυφαίους γελοιογράφους της εποχής και από νεότερους που ξεκίνησαν να εργάζονται και να δημιουργούν μετά την τραγωδία της Κύπρου μέχρι και σήμερα.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα, από τις 30 Σεπτεμβρίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Τα έργα σχεδιάστηκαν ειδικά για την έκθεση και αναφέρονται στις συνέπειες που ζει η Κύπρος από το 1974.

Όλα αναφέρονται στις συνέπειες που έκτοτε βιώνει η Κύπρος. Μεταξύ άλλων, στην προδοσία, τη συνεχιζόμενη κατοχή, τους αγνοούμενους, το δράμα των συγγενών των αγνοουμένων, στις συνομιλίες και τη διεθνή κοινότητα, στους πολιτικούς της εποχής και τον πόνο των ανθρώπων μιας μοιρασμένης πατρίδας.

Γελοιογραφία του Κώστα Μητρόπουλου από την εφημερίδα «Τα Νέα».

Τη δράση στηρίζουν το Υφυπουργείο Πολιτισμού και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κυπρίων Γελοιογράφων, τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων και το Εργαστήρι Γελοιογραφίας και σκίτσου Πιν.

***

Πανεπιστήμιο Κύπρου
Κτήριο Συμβουλίου – Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης»
Λεωφόρος Πανεπιστημίου 1
2109 Αγλαντζιά, Λευκωσία
Τ.Θ. 20537, 1678 Λευκωσία, Κύπρος
Τηλέφωνο +357 22 894000

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -