Σπουδαία έργα Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών γελοιογράφων παρουσιάστηκαν στην Έκθεση με τίτλο «Πενήντα Χρόνια Κατοχή, 1974-2024», η οποία εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2024, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Τα έργα, που ξεπερνούν τα 200, αποτυπώνουν τις τραγικές συνέπειες του πραξικοπήματος, της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου, μέσα από σκίτσα κορυφαίων γελοιογράφων της εποχής, αλλά και νεότερων που άρχισαν να δημιουργούν μετά την τραγωδία του 1974.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξήρε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη φιλοξενία της έκθεσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανάδειξης του Τύπου, όχι μόνο ως μέσου πληροφόρησης, αλλά και ως κόμβου διακίνησης ιδεών. Επισήμανε ότι τα σκίτσα «καυτηριάζουν συμπεριφορές, ψέγουν γεγονότα, επικρίνουν πρόσωπα, και ασκούν αυστηρή κριτική, συχνά πιο αυστηρή από ένα άρθρο, στα θέματα που μας πληγώνουν πενήντα χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974».
Τα έργα των εκλεκτών καλλιτεχνών από την Κύπρο και την Ελλάδα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ειδικά όσα δημοσιεύτηκαν την κρίσιμη δεκαετία του 1970, υπερβαίνουν τη μορφή της εικαστικής τέχνης και λειτουργούν ως ιστορικά ντοκουμέντα, αλλά και ως πολιτιστικά στοιχεία, αποτυπώνοντας τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, χαρακτήρισε τη γελοιογραφία ως «μια μορφή έξυπνης, καινοτόμου δημοσιογραφίας, που υπερβαίνει το στερεότυπο της είδησης, κατορθώνοντας με χιούμορ ή αιχμηρότητα να σχολιάσει άμεσα και αστραπιαία».
Κάνοντας ειδική μνεία στην οδυνηρή επέτειο των 50 χρόνων από την εισβολή, ο κ. Χριστοφίδης ενθάρρυνε το κοινό να σκεφτεί πώς μπορεί ο καθένας και η καθεμιά να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κυπρίων Γελοιογράφων, κ. Σώτος Βοσκαρίδης (Boss), επισήμανε ότι οι λύσεις των αδιεξόδων βρίσκονται στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, όπου διδάσκουν σπουδαίοι εκπαιδευτικοί που αγαπούν τα παιδιά και χρειάζονται περαιτέρω στήριξη.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, κ. Πάνος Μαραγκός, ο οποίος υπογράμμισε ότι από το 1974 μέχρι σήμερα «η γελοιογραφία ήταν εκεί, επίμονη στην κριτική της, απελευθερωτική στην τολμηρή ελευθεροστομία της, ασπίδα του λαού απέναντι στις παρεκκλίσεις της εξουσίας». Συμπλήρωσε ότι τα έργα της έκθεσης στοχεύουν να προβληματίσουν και να εκφράσουν την πίκρα και τους προβληματισμούς του λαού.
Η σπουδαία αυτή δράση εμπλουτίστηκε μουσικά από την κυρία Χρυσάνθη Σχίζα, η οποία ερμήνευσε τα τραγούδια «Όμορφη Πόλη» και «Τζερύνεια μου για σένα».
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2024, προσφέροντας την ευκαιρία σε όσους ενδιαφέρονται να την επισκεφθούν.
Την εκδήλωση, που οργανώθηκε από το Γραφείο Εκδηλώσεων της Πρυτανείας, στήριξαν το Υφυπουργείο Πολιτισμού και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κυπρίων Γελοιογράφων, τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων και το Εργαστήρι Γελοιογραφίας και Σκίτσου Πιν.
Πηγή: Πανεπιστήμιο Κύπρου / https://enewsletter.ucy.ac.cy/
***
Η έκθεση θα μεταφερθεί στις 30 Σεπτεμβρίου και στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.