Επιμέλεια κειμένου: Ειρήνη Αϊβαλιώτου – www.catisart.gr
Το θέατρο επέζησε μέσα στο χρόνο, χιλιάδες χρόνια τώρα, όχι εξαιτίας των πολιτικών αποφάσεων αλλά χάρη στο κοινό που το αγάπησε.
Σήμερα -με την κρίση του Covid-19- πολλοί καλλιτέχνες δοκιμάζονται οικονομικά, διότι το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζομένων παραμένει εκτός των μέτρων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, έχοντας χαμένη αυτή αλλά πιθανόν και την επόμενη θεατρική σεζόν.
Ένα κρίσιμο μήνυμα απευθύνει ο Αργύρης Ξάφης -μέσω F/B- το οποίο αξίζει να αναδημοσιευτεί και να υπάρξει μια σοβαρή σκέψη γύρω απ’ αυτό:
“…Τώρα που έχει περάσει το πρώτο κύμα του πανικού και κάπως έχουμε βρει τον τρόπο να υπάρχουμε μέσα σε όλο αυτό, θέλω να προτείνω σε όλους τους οργανισμούς, θέατρα και ιδιώτες να δουν μήπως σιγά σιγά, ο καθένας από τη δική του πλατφόρμα μπορέσει να οργανώσει ένα μικρό ταμείο με donations για τους καλλιτέχνες και καλλιτεχνικούς συνεργάτες που δεν φαίνονται πουθενά, δεν δικαιούνται τίποτα και που κινδυνεύει πραγματικά η ύπαρξή τους. Πρέπει να βρεθεί αυτό το αλληλέγγυο πλαίσιο αν θέλουμε να τη βγάλουμε καθαρή ως κοινότητα την επόμενη, όποια είναι αυτή, μέρα. Και φυσικά να δημιουργηθεί, αν υπάρχει όντως τόσο ενδιαφέρον, και ένας τρόπος για κάποιο έσοδο και για τους δημιουργούς συνολικά. Μια αρχική σκέψη είναι το παραπάνω, και θέλει αρκετή διόρθωση, αλλά ας το αναλάβει ο κάθε ενδιαφερόμενος αυτό”.
Εν τω μεταξύ ο Νίκος Χατζόπουλος -επίσης μέσω F/B- προβαίνει σε μια σοβαρή καταγγελία που αφορά το Μέγαρο Μουσικής. Συγκεκριμένα γράφει:
“Ενώ το Εθνικό Θέατρο -και προς τιμήν του- συνεχίζει να μισθοδοτεί τους ηθοποιούς μέχρι τη λήξη της σύμβασής τους, το Μέγαρο Μουσικής -δημόσιο κι αυτό, όπως το Εθνικό- ακολουθεί αντίθετη τακτική: τους απολύει από τις 12/3, και μάλιστα χωρίς καν να τους ενημερώσει! Μόλις τώρα το μάθαμε, αφού τόσον καιρό όλοι εκεί έλεγαν ότι δεν ξέρουν τίποτα. Ούτε καν αναστολή σύμβασης, ώστε να μπορέσουμε τουλάχιστον να πάρουμε το επίδομα! Ψυχρή, στυγνή, μαφιόζικη ΑΠΟΛΥΣΗ! Και χωρίς να μας εξοφλήσουν ακόμα! Υπέροχα!”.
Ωστόσο, ανακοίνωση σχετικά με τις εξαγγελίες του υπουργείου έχει εκδώσει και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
“Τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από μέρες σιωπής, απέχουν έτη φωτός από τις πραγματικές ανάγκες των καλλιτεχνών και του πολιτισμού.
Στην ουσία πρόκειται για το ίδιο αναμάσημα των μέτρων της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να μας πείσουν πως αρκούν, πως στηρίζουν τους εργαζόμενους στο χώρο και την καλλιτεχνική δημιουργία, πως υπερασπίζονται την ανάγκη του λαού για επαφή με την τέχνη όσο είναι κλεισμένος στο σπίτι του.
Δίνουν 15 εκ. ευρώ για αναπτυξιακά μέτρα και νέες δράσεις, στην ίδια κατεύθυνση που τα ζήσαμε μέχρι τώρα και που σε καμία περίπτωση δεν ωφέλησαν τους εργαζόμενους καλλιτέχνες, τις μικρές ομάδες. Χρήματα που για να φτάσουν στους εργαζόμενους, στους δημιουργούς, σ’ αυτούς που πραγματικά αποτελούν το άρμα της εξέλιξης της τέχνης, πρέπει να περάσουν μέσα από το έδαφος των εργασιακών σχέσεων που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια, πρώτα στην κρίση και ύστερα στην ανάπτυξη.
Ακόμα περισσότερο το δελτίο τύπου του υπουργείου δεν απαντά στα αυτονόητα αιτήματα όλου του κλάδου, στις συνεχόμενες καταγγελίες σωματείων, στο ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζομένων παραμένει εκτός των μέτρων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, έχοντας χαμένη αυτή αλλά πιθανά και την επόμενη σεζόν.
Στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, εξαγγέλλουν για άλλη μια φορά επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις, που όχι μόνο δεν αρκούν για την πραγματική στήριξη της πολιτιστικής παραγωγής, αλλά αποτελούν ευθέως επέκταση ημερομηνιών των προηγούμενων κονδυλίων.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες προωθούν σχεδιασμούς της ΕΕ, σε σχέση με το ψηφιακό καλλιτεχνικό έργο, αφήνοντας απ’ έξω παράμετρους όπως τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, που βέβαια η τύχη τους είναι γνωστή ήδη από τα νομοθετήματα της προηγούμενης κυβέρνησης. Φυσικά ως καλλιτέχνες παραμένουμε πάντα υπέρμαχοι της εξέλιξης της ίδιας τέχνης αλλά και της παραστασιακής της απεικόνισης. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με απλές εξαγγελίες αλλά με ουσιαστική οικονομική στήριξη για υλικοτεχνική υποδομή και πρόσβαση στην τεχνολογία, αλλιώς πρόκειται για ένα κομμάτι το οποίο αφορά μόνο τα μεγάλα ιδρύματα, τις μεγάλες θεατρικές επιχειρήσεις.
Συνεχίζοντας λοιπόν το έργο των προηγούμενων, ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη για την ανθρωπότητα στιγμή, η κυβέρνηση και το υπουργείο κωφεύουν στις ανάγκες και στις φωνές όλων εκείνων που είναι απαραίτητοι για να υπάρξει ο πολιτισμός. Επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά πως η τέχνη μας αντιμετωπίζεται σαν ένα εμπορεύσιμο αγαθό.
Απαιτούμε άμεσα να ακουστούν τα αιτήματα των εργαζόμενων του χώρου:
- Καθολική εφαρμογή του επιδόματος σε όλους τους ηθοποιούς, μουσικούς και τους εργαζόμενους στο θέαμα – ακρόαμα ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις. Παροχή του σε μηνιαία βάση μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.
- Παροχή επιδόματος ανεργίας στο σύνολο των ανέργων, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Το εποχικό επίδομα που δίνεται κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου, να δοθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.
- Γενναία χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Πρόσληψη του αναγκαίου υγειονομικού και ιατρικού προσωπικού με μόνιμες εργασιακές σχέσεις. Επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας για να αντιμετωπισθεί η επιδημία.
- Άμεση χορήγηση δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας. Εδώ και τώρα χορήγηση των μέσων προστασίας στο υγειονομικό προσωπικό, που δίνει ηρωική μάχη στα νοσοκομεία με θυσίες και προσωπικό κόστος.
Συνεχίζουμε να δυναμώνουμε τον αγώνα μας, για αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης και για πολιτισμό αντίστοιχο των ανθρώπινων κεκτημένων και όχι της ζούγκλας της αγοράς”.
Ανακοίνωση – επιστολή προς το υπουργείο Πολιτισμού
Επίσης, στην ανασφάλεια και την ανησυχία για το πώς θα προχωρήσουν οι σπουδές τους, αναφέρονται με ανακοίνωση-επιστολή προς το υπουργείο Πολιτισμού οι σπουδαστές των Σχολών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου.
Όπως τονίζει ο Σύλλογός τους, μεταξύ άλλων, ορισμένες σχολές απαιτούν από τους σπουδαστές ολόκληρα τα δίδακτρα για αυτούς τους μήνες, απειλούν με «απουσίες» στα διαδικτυακά μαθήματα, ενώ παρατηρείται και αυθαιρεσία στους όρους εργασίας των καθηγητών.
Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει:
«Βρισκόμαστε ήδη 3 εβδομάδες και κάποιες ημέρες σε καθεστώς “καραντίνας” εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Μετά από επικοινωνία με πολλούς σπουδαστές δραματικών σχολών όπως και σχολών χορού και κινηματογράφου διαπιστώνουμε πως εφαρμόζονται διαφορετικοί τρόποι λειτουργίας σε κάθε σχολή σε αυτήν την έκτακτη κατάσταση. Σημειώνουμε πως δεκάδες φορές έχουμε προσπαθήσει να έρθουμε σε επικοινωνία με το υπ. Πολιτισμού χωρίς επιτυχία ενώ δεν έχει δημοσιευθεί καμία επίσημη ανακοίνωση για το “τι μέλλει γενέσθαι” στην εκπαιδευτική διαδικασία στις σχολές μας.
Ειδικότερα γνωρίζουμε πως με βάση τις ΠΝΠ του τελευταίου διαστήματος οι σχολές μας εντάσσονται σε διαφορετικές κατηγορίες επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να ισχύουν διαφορετικοί όροι για τη λειτουργία τους, τη λήψη επιδοτήσεων, αλλά και επιδομάτων των εργαζομένων κ.ο.κ.
Οι σπουδαστές έχουμε βρεθεί “όμηροι” αυτής της κατάστασης. Η ανασφάλεια και η ανησυχία για το πώς θα προχωρήσουν οι σπουδές μας καθημερινά μεγαλώνει. Ακόμα θέλουμε να σημειώσουμε πως προτεραιότητα για εμάς είναι η ουσιαστική εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενό μας κάτι που θεωρούμε δεν μπορεί να εξασφαλισθεί με υποκριτική και αυτοσχεδιασμό μέσω τηλεδιάσκεψης ή τα μαθήματα χορού στις αντίστοιχες σχολές να πραγματοποιούνται διαδικτυακά! Θεωρούμε απαράδεκτο τις αξιώσεις ορισμένων σχολών να καταβάλλουν οι σπουδαστές ολόκληρα τα δίδακτρα για αυτούς τους μήνες, τις απειλές για “απουσίες” στα διαδικτυακά μαθήματα, όπως και την αυθαιρεσία στους όρους εργασίας των καθηγητών μας. Αυτή η κατάσταση ενισχύεται με τη στάση που έχει κρατήσει το υπουργείο Πολιτισμού, με την καμία επίσημη τοποθέτηση – ανακοίνωση από το ίδιο. Αναγνωρίζουμε επίσης πως ορισμένοι ιδιοκτήτες σχολών βρίσκονται στην ίδια δυσχερή θέση με εμάς και τους εργαζόμενους καθώς πλήττονται επίσης από τις νέες συνθήκες, με βάση τις διατάξεις της κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω διαπιστώνουμε την παντελή έλλειψη ενημέρωσης τόσο για τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου για το πώς θα διεξαχθούν και πότε, όπως και για τις εισαγωγικές εξετάσεις εκεί που απαιτούνται, καθώς είναι γνωστό πως αυτό το διάστημα οι υποψήφιοι σπουδαστές θα ξεκινούσαν την προετοιμασία τους.
Στην καινούργια κατάσταση της πανδημίας επιβεβαιώνονται για ακόμα μία φορά με τραγικό τρόπο τα αποτελέσματα της σχεδόν εξ ολοκλήρου ιδιωτικής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
Με βάση τα παραπάνω αναμένουμε σαφείς απαντήσεις από το υπουργείο Πολιτισμού για:
-Την εκπαιδευτική διαδικασία σε Δραματικές Σχολές, Σχολές Χορού και Κινηματογράφου.
-Τον τρόπο και τον χρόνο διεξαγωγής των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου όπως και των εισαγωγικών εξετάσεων της καινούργιας χρονιάς.
Ο Σύλλογός μας διεκδικεί:
-Άμεση απάντηση στα ζητήματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας με κριτήριο την ουσιαστική μάθηση του αντικειμένου. Τα θεωρητικά μαθήματα μπορούν να διεξάγονται με τηλεδιασκέψεις ενώ τα μαθήματα “πρακτικής” του αντικειμένου να αναπληρωθούν με την επαναλειτουργία των σχολών. Για την πραγματοποίηση των θεωρητικών μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης χρειάζεται ειδική μέριμνα για να έχουν όλοι οι σπουδαστές, αλλά και οι καθηγητές τα απαραίτητα, όπως υπολογιστή, internet.
-Αναβολή των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου χωρίς να χαθεί η ακαδημαϊκή χρονιά. Οι εξετάσεις να πραγματοποιηθούν έως και την έναρξη της επόμενης ούτως ώστε οι τελειόφοιτοι σπουδαστές να μπορούν να αποφοιτήσουν χωρίς όπως και οι υπόλοιποι σπουδαστές να μεταβούν στα επόμενα έτη.
-Άμεση ανακοίνωση σε σχέση με τις εισαγωγικές εξετάσεις του επόμενου έτους και την προετοιμασία των υποψήφιων σπουδαστών.
-Να απαλλαγούν οι σπουδαστές από τα δίδακτρα κατά τη διάρκεια των ειδικών συνθηκών.
-Να υπάρξει μέριμνα για τις σχολές και τους εργαζόμενους αυτών που, ενώ δεν εντάσσονται στις διατάξεις για επιδότηση και επίδομα προς τους εργαζόμενους τυπικά, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
-Απολύμανση και τακτικός καθαρισμός σε όλες τις σχολές άμεσα. Να γίνουν απολυμάνσεις και να προμηθευτούν οι σχολές με τον κατάλληλο ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό.
-Άμεσες προσλήψεις στον τομέα της καθαριότητας σε όλες τις σχολές. Με ευθύνη της κάθε σχολής να υπάρχει μόνιμο και καθημερινό προσωπικό που να καθαρίζει και να απολυμαίνει τους χώρους και να μην επωμίζονται οι σπουδαστές αυτό το βάρος όπως σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει.
-Μέτρα για την καθαριότητα των σχολών, αλλά και την προστασία των εργαζομένων και των σπουδαστών να πάρουν οι δήμοι για τις δημοτικές σχολές όπως και το υπουργείο Πολιτισμού για τις κρατικές σχολές. Με ευθύνη των δήμων και του υπουργείου Πολιτισμού αντίστοιχα να γίνει πρόσληψη μόνιμου και σταθερού προσωπικού για την καθαριότητα».