3.5 C
Athens
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Τρύφων Ι. Κουταλίδης: «Κουπί» και εξειδίκευση. Αυτή είναι η συνταγή επιτυχίας

 

Του Παναγιώτη Μήλα

«Η υψηλή ποιότητα του έργου, με ώθησε να αναλάβω με ενθουσιασμό τη δύσκολη δουλειά της μετάφρασης στα ισπανικά για να γίνει δυνατόν οι καινούργιοι αναγνώστες να έχουν πρόσβαση στις έγκυρες και παραδειγματικές εμπειρίες ενός τόσο εξαιρετικού δικηγόρου».

Τα παραπάνω έγραφε ανάμεσα σε άλλα ο τ. Ισπανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Javier Jimenez – Ugarte, στην αφιέρωσή του για το βιβλίο «El abogado de Papiniano». Πρόκειται για μετάφραση του γνωστού βιβλίου με τον τίτλο «Παπινιανός – Ο Δικηγόρος» με προσωπικές αφηγήσεις και μαρτυρίες του Τρύφωνα Ι. Κουταλίδη, ο οποίος βρισκόταν πίσω από το ψευδώνυμο «Παπινιανός».

Μου είχε κάνει εντύπωση η αφιέρωση αυτή. Αναζήτησα και διάβασα το βιβλίο -που πρωτοεκδόθηκε το 2003, από το “Βιβλιοπωλείο της Εστίας”-  για να γράψω ένα μικρό κείμενο στη «Ναυτεμπορική» τον Νοέμβριο του 2010.

Μάλιστα είχα την τύχη να συνομιλήσω με τον Δικηγόρο όταν επικοινώνησα με το γραφείο του προσπαθώντας να βρω το εξώφυλλο της ισπανικής έκδοσης. Μου έκανε εντύπωση η απλότητα και η ευγένειά του. Επειδή δε είχα διαβάσει και το βιβλίο, τόλμησα να του πω ότι δίπλα στη λέξη Δικηγόρος θα πρόσθετα και τη λέξη Δάσκαλος. Απάντησε λέγοντας ότι είναι υπερβολικός ο χαρακτηρισμός. Όμως είμαι βέβαιος ότι είναι και Δάσκαλος.

Με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Μπορεί μέσα από τις σελίδες του βιβλίου να καταγράφεται το πολιτικό, νομικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι της σύγχρονης Ελλάδας όμως η πιο σημαντική –κατά τη γνώμη μου– προσφορά του Τρύφωνα Ι. Κουταλίδη είναι η κατάθεση της πλούσιας δικηγορικής του πείρας και μέσα από τα άρθρα του αλλά και μέσα από την παρουσίαση σειράς αποφάσεων, γεγονότων και επιχειρηματικών συμφωνιών.
Λένε ότι «είχε την τύχη να εργαστεί δίπλα σε δύο ιερά τέρατα του οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού βίου του 20ού αιώνα, τον Αριστοτέλη Ωνάση – του οποίου ήταν φίλος και προσωπικός σύμβουλος – και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή».

Η αλήθεια είναι ότι εκείνοι είχαν την τύχη να τον έχουν συνεργάτη. Εκείνοι κέρδισαν και αυτό το αποδεικνύεται από την πολύχρονη συνεργασία που είχαν μαζί του. Αν δεν ήταν άξιος δεν μπορούσε να σταθεί δίπλα τους ούτε λεπτό. Εκείνοι ήταν λοιπόν οι τυχεροί. Κι αυτό φαίνεται και από τις μαρτυρίες του Δικηγόρου που καταγράφονται στο βιβλίο του και ειδικά στη νέα του έκδοση που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες.

Όπως γράφει στο μικρό βιογραφικό σημείωμα, ο Κουταλίδης «ήθελε να γίνει αρχιτέκτων». «Τον υποχρέωσαν να σπουδάσει νομικά», επειδή, προφανώς, και ο πατέρας του ήταν δικηγόρος.

Με τον Χρήστο Λαμπράκη.

Πιστεύω ότι τελικά έγινε «αρχιτέκτων». Τα σχέδιά του όλοι τα θαύμαζαν. Τα σχέδιά του ήταν άψογα. Τα σχέδιά του είχαν πάντα θετικό αποτέλεσμα. «Έχτιζε» σχέσεις εμπιστοσύνης. «Έχτισε» μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές δικηγορικές εταιρείες. Αθόρυβα και συστηματικά «έχτισε» με την παρουσία του και τη δραστηριότητά του εταιρείες και επιχειρηματικούς ομίλους αλλά και μεγάλο αριθμό ιδρυμάτων και κοινωφελών οργανισμών.

Τελικά δεν ήταν μόνο Δικηγόρος και Δάσκαλος. Ήταν και Δημιουργός.

Φυσικά, όπως όλοι οι άνθρωποι, είχε και τα μειονεκτήματά του. Μάλλον ένα μειονέκτημα: Βρισκόταν πάντα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας… Και αυτό τον έκανε να λάμπει. Όπως έλαμπε στις 14 Μαρτίου 2013 και η αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας», στο Μέγαρο Μουσικής, όπου πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση με αφορμή την επανέκδοση, από το “Βιβλιοπωλείο της Εστίας”, του βιβλίου του «Ο δικηγόρος – Διδαχές και εμπειρίες μιας πολυκύμαντης καριέρας».

Πολιτικοί, ισχυροί επιχειρηματίες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών έδωσαν το «παρών» γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα.
Όπως τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής, Ιωάννης Μάνος, η εκδήλωση εντάχθηκε στο φόρουμ ιδεών Megaron Plus ύστερα από πρωτοβουλία της Σόφης Κουταλίδη και των συνεργατών από τη Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη αφιερωμένη στον Δικηγόρο που έφυγε πέρσι από τη ζωή (20 Μαρτίου 2012), αφήνοντας πίσω του μια λαμπρή σταδιοδρομία 53 χρόνων μάχιμης δικηγορίας.
Για το έργο και την προσωπικότητά του μίλησαν, με τον συντονισμό του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη, ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος, ο δικηγόρος Λεωνίδας Γεωργόπουλος, ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Λασκαρίδης, καθώς και από τη Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη ο Νίκος Κορίτσας και ο Νίκος Πιμπλής.

Τρύφων Κουταλίδης (25 Οκτωβρίου 1934 – 20 Μαρτίου 2012).

Όλοι τους περιέγραψαν ένα χαρισματικό άνθρωπο, άψογο επαγγελματία, με απίστευτες εμπειρίες ζωής, λάτρη της ευπρέπειας και των κανόνων επαγγελματικής δεοντολογίας, ο οποίος ασκούσε τη δικηγορία με τρόπο μοναδικό.

Σκληρή δουλειά

Αγαπημένο μότο του Τρύφωνα Κουταλίδη ήταν: «Η ζωή δίνει σε όλους ευκαιρίες, από τον καθένα μας όμως εξαρτάται πόσο χώρο θα αφιερώσουμε σ’ αυτές», ενώ βαθύ «πιστεύω» του ήταν ότι «ένας συμβιβασμός είναι πολύ καλύτερος από μια δικαστική διαμάχη». Τέλος, όταν τον ρωτούσαν για τη μαγική συνταγή επιτυχίας, απαντούσε μονολεκτικά και αποστομωτικά: «Κουπί»!
Τέλος, για τους αξιακούς κώδικες που ισχύουν σήμερα, επέμενε ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα από παλιά», ενώ οι συμβουλές του στους νέους δικηγόρους του γραφείου του ήταν: «Γερές σπουδές, επαγγελματισμός, εξειδίκευση και σκληρή δουλειά».

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
696ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art