Κοστούμια από το Εθνικό Θέατρο στο Μετρό Συντάγματος

«Έργα χειρός – 53 μοναδικά κοστούμια στο φως». Αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης η οποία εγκαινιάστηκε σε μια λιτή αλλά ιδιαίτερα συγκινητική βραδιά στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σταθμού «Σύνταγμα» του Μετρό.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή μέχρι και τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στην έκθεση και να ταξιδέψει στον χρόνο μέσα από θεατρικά κοστούμια του ιστορικού βεστιαριού του Εθνικού Θεάτρου.

Το Εθνικό Θέατρο αριθμεί εκατοντάδες παραστάσεων από το 1932 που ανέβασε αυλαία. Πολλοί και σημαντικοί ενδυματολόγοι συνεργάστηκαν στις παραστάσεις του και χιλιάδες κοστούμια βρίσκονται σήμερα προφυλαγμένα και διατηρημένα στο Βεστιάριό του μαρτυρώντας την εικαστική γλώσσα, την καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία των δημιουργών τους, την ιστορία και την εξέλιξη του θεατρικού κοστουμιού αλλά συνάμα και της τέχνης του θεάτρου.

Ρούχα που σχεδιάστηκαν από σημαντικούς καλλιτέχνες, που υφάνθηκαν ή ράφτηκαν ή κεντήθηκαν στο χέρι από τις μοδίστρες στα εργαστήρια του Εθνικού Θεάτρου -ενίοτε ίσως και από τους ίδιους – με φροντίδα, με αγάπη, βελονιά τη βελονιά, κλείνοντας μέσα τους την ενέργεια των ανθρώπων που τα σχεδίασαν, που τα έφτιαξαν, που τα φόρεσαν, που τα φρόντισαν αλλά και των θεατών που τα χειροκρότησαν.

Παρουσιάζονται 53 κοστούμια φτιαγμένα από το 1942 έως το 1982, από εκείνα του πρώτου μεγάλου δασκάλου Αντώνη Φωκά σε εκείνα του Σπύρου Βασιλείου και του Γιώργου Βακαλό, του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, του Βασίλη Βασιλειάδη, του Γιώργου Ανεμογιάννη, της Λίζας Ζαΐμη και του Βασίλη Φωτόπουλου.

Έργα αυτόνομα αλλά και ίχνη του θεατρικού μας παρελθόντος, σε μία έκθεση που τιμά αυτούς τους ανθρώπους για την προσφορά τους και δίνει στους επισκέπτες την σπάνια ευκαιρία να τα θαυμάσουν από κοντά.

Τα εγκαίνια [το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021] «έντυσε» με μουσική που ταίριαζε ιδανικά στο ύφος της έκθεσης η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Τραγούδησε η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη.

***

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Έργα χειρός – 53 μοναδικά κοστούμια στο φως»
Σύλληψη – Μελέτη – Καλλιτεχνική Επιμέλεια Έκθεσης: Εύα Νάθενα, Σκηνογράφος-Eνδυματολόγος
Τεκμηρίωση – Επίβλεψη – Επιμέλεια Εκθεμάτων: Ευδοκία Χλουβεράκη με τη συνεργασία της Μανωλίας Κοκολογιάννη και του Διονύση Ξαξίρη (Τμήμα Βεστιαρίου Εθνικού Θεάτρου)
Θεατρολογική επιμέλεια: Eιρήνη Μουντράκη με τη συνεργασία της Εύης Αγγελοπούλου, της Γιωργίας Πολυχρονίδου και της Εύας Σαραγά
Τεχνικός υπεύθυνος κατασκευών: Γιώργος Γκίζας
Υπεύθυνη παραγωγής: Ηλιάνα Παντελοπούλου
Επιμέλεια – Συντονισμός εικαστικού υλικού: Μαρία Καρανάνου
Γραφίστρια: Γεωργία Αγγελοπούλου
Α’ Βοηθός Επιμελήτριας: Έλσα Γκόγκογλου
Β’ Βοηθός Επιμελήτριας: Χρυσή Χατζηβασιλείου

Ιδέα –συντονισμός project: Σάσα Παπαχριστοπούλου με τη συνεργασία της Έλενας Σκουλά

Σημαντική συμμετοχή για την πραγματοποίηση της έκθεσης είχαν οι: Νικόλαος Χαιρέτας, Ρενάτα Χούγια, Κατερίνα Δεμερούτη, Ιακωβίνα Κάπελλα, Μιχάλης Κληρονόμος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωσήφ Βιβιλάκης.
Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και η πρόεδρός του κ. Ιωάννα Παπαντωνίου παραχώρησαν τις ειδικές κούκλες των εκθεμάτων.

***

Το κοινό, κατά την επίσκεψή του στην έκθεση, θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί από εθελόντριες φοιτήτριες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ξεναγήσεις σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες θα γίνουν επίσης από την θεατρολόγο Εύα Σαραγά, δραματολόγο του Εθνικού Θεάτρου και από την Υπεύθυνη Βεστιαρίου του Εθνικού Θεάτρου Εύη Χλουβεράκη.
Αναλυτικότερα:
Κυριακή 10 Οκτωβρίου: Eύα Σαραγά
Δευτέρα 11 Οκτωβρίου: Εύη Χλουβεράκη (18.00-20.30)
Πέμπτη 14 Οκτωβρίου: Εύη Χλουβεράκη (11.00-13:00)
Σάββατο 16 Οκτωβρίου: Εύη Χλουβεράκη (19.00-20:00)
Δευτέρα 18 Οκτωβρίου: Εύη Χλουβεράκη (19.00-20:30)

Οι ξεναγήσεις διαρκούν 15 λεπτά.

Οι εθελόντριες φοιτήτριες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που θα κάνουν ξεναγήσεις είναι οι: Δανάη Καλογερή, Τέτα Λαφαζάνη, Σόνια Μυρίδου, Ιφιγένεια Παπαθεοφάνους, Λαμπρινή – Παρασκευή Σούλα, Ανδρονίκη Αλεβιζάκη, Αριάδνη Νάτσιου.

Είσοδος ελεύθερη

Μετρό Συντάγματος (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων)
Ώρες λειτουργίας έκθεσης
Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00-14:00 και 17:00-20:30
Σάββατο – Κυριακή: 11.00-20.00