Ο πρώτος δημοσιογράφος ο οποίος σκοτώθηκε στο ελληνοαλβανικό μέτωπο, κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών στη γέφυρα του Αλιάκμονα λίγο έξω από το χωριό του Νεστορίου ήταν ο έφεδρος ανθυπολοχαγός μηχανικού Κωστής Παπαδάκης. Ήταν Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 1940.
Ο νεαρός αξιωματικός ήταν δημοσιογράφος της εφημερίδας «Το Βήμα» και έφτασε με τη μονάδα του στο Νεστόριο εκτελώντας ταυτόχρονα και χρέη πολεμικού ανταποκριτή.
Η ταφή του έγινε στα νεκροταφεία του χωριού και έπειτα από πολλά χρόνια η οικογένειά του μετέφερε τα οστά του στην Κρήτη.
***
Ο Κωστής Παπαδάκης γεννήθηκε στο Βάτο, ένα μικρό χωριό του Ρεθύμνου, το 1911, μα πέρασε όλα τα σχολικά του χρόνια στην πόλη του Ρεθύμνου, όπου ο πατέρας του εργαζόταν στο δικαστικό κλάδο.
Από μαθητής ξεχώρισε για την ευστροφία του, την αγάπη του για μάθηση, για τη μελέτη πολλών εξωσχολικών βιβλίων, τις πρωτοβουλίες του στη σχολική ζωή.
Μαθητής ακόμα άρχισε να αρθρογραφεί στον τοπικό Τύπο, με το ψευδώνυμο «Κωστής Πάλμης» και δημοσίευσε την πρώτη και μοναδική του ποιητική συλλογή.
***
Στην Αθήνα φοίτησε και τελείωσε τη Νομική Σχολή. Παράλληλα με τη μεγάλη όρεξη που είχε ήδη για τη δημοσιογραφία, άρχισε να εργάζεται στο «Ελεύθερο Βήμα» όπου ο Δημήτρης Λαμπράκης, ο ιδρυτής της εφημερίδας, διακρίνοντας ήδη τις ιδιαίτερες ικανότητές του αγκάλιασε με στοργή και προώθησε τις φιλοδοξίες του.
Τον Σεπτέμβριο του 1940 τον έστειλε στο Λονδίνο, ως ανταποκριτή της εφημερίδας. Όμως τους πρόλαβε ο πόλεμος και έπρεπε να φύγει για το Μέτωπο, ως πολεμικός ανταποκριτής. Ο Παπαδάκης όμως ζήτησε να καταταγεί στον στρατό, ως έφεδρος αξιωματικός του μηχανικού.
***
Απόσπασμα από την πολεμική ανταπόκριση του Κωστή Παπαδάκη στην εφημερίδα του το «Ελεύθερον Βήμα».
«…Κάπου εις το Μέτωπον. Κυριακή 3 Νοεμβρίου 1940. Επτά μέρες τώρα και επτά νύχτες πολεμούμε. Τα κανόνια μας, τα πολυβόλα μας, τ’ αεροπλάνα μας, τ’ αδέλφια μας, όλοι εμείς, που αποτελούμε τον ελληνικό στρατό με ψυχή γεμάτη θάρρος κι αυτοπεποίθηση πολεμούμε… Θα νικήσουμε έναν εχθρό μεγαλύτερο και δυνατότερο από μας. Για να δείξουμε σ’ όλους τους λαούς το δρόμο της ελευθερίας και της τιμής… Ας μάθουν όλες οι μανάδες, που έχουν παιδιά στα σύνορα, πως πρέπει να είναι υπερήφανες, γιατί στα παιδιά τους έλαχε ο κλήρος να δείξουν στον κόσμο πως η ελευθερία δε χαρίζεται από κανέναν, αλλά παίρνεται με το σπαθί…».
Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, τον τίμησε τον Μάρτιο του 2009 σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Νεστορίου. Το αρχείο του Παπαδάκη μαζί με την πρώτη και μοναδική ανταπόκρισή του, από το Μέτωπο, φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ