«Περπατώντας στην παλιά πόλη της Λευκάδας» με τον Κώστα Σκλαβενίτη

Επιμέλεια: Παναγιώτης Μήλας

 

Τον Αύγουστο του 2018 ο Κώστας Σκλαβενίτης μας ταξίδεψε «Περπατώντας στη Λευκάδα». Με το ποδήλατό του, μαρκαδόρους, μολύβια, γόμμες, ξύστρες, πινέλα, νεροχρώματα και μπλοκ ζωγραφικής έφτιαξε 30 σχέδια διαστάσεων 50×70 εκ. και τα παρουσίασε στην πρώτη του ατομική έκθεση.

Υποσχέθηκε τότε ότι θα δώσει συνέχεια σε αυτό το ταξίδι και να που τώρα υλοποιεί την υπόσχεσή του και μας χαρίζει έναν εικαστικό περίπατο στην αγαπημένη του πόλη.

 

***

 

Ο Κώστας Σκλαβενίτης θα μας ξεναγήσει φέτος στην παλιά πόλη της Λευκάδας.

 

 

Αυτή τη φορά θα ζήσουμε ξεχωριστές στιγμές «Περπατώντας στην παλιά πόλη της Λευκάδας». Αυτός είναι ο τίτλος του νέου του βιβλίου το οποίο θα παρουσιαστεί από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας και τις Εκδόσεις Fagottobooks στο Κηποθέατρο «Άγγελος Σικελιανός» την Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019, στις 8 μ.μ.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

 

Ο εκδότης Νίκος Θερμός, η αρχιτέκτων Χαρά Παπαδάτου, η εικαστικός Κλεοπάτρα Δίγκα και φυσικά ο δημιουργός Κώστας Σκλαβενίτης.

 

 

***

 

 

 

Στην εκδήλωση θα εκτεθεί και αριθμός φωτογραφιών από τη φωτογράφιση της Χώρας, που έκανε η Χαρά Παπαδάτου το 1975. Είναι μία ευκαιρία να συγκρίνει κανείς το τότε με το τώρα, όπως το αποτύπωσε ο Κώστας Σκλαβενίτης. Την επεξεργασία του αρχείου του 1975 και την εκτύπωση έκανε ο φωτογράφος Λάμπρος Λογοθέτης στην Πάτρα. Την επιμέλεια της εκθέσεως είχε η αρχιτέκτων Πάττυ Καλού.

 

Για την πραγματοποίηση της έκθεσης σημαντική ήταν η συμβολή του κ. Σπύρου Αρβανίτη και της κυρίας Θεοδώρας Γεωργάκη.

 

***

 

Ο Κώστας Σκλαβενίτης γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1984 από τον Χρήστο Σκλαβενίτη και την Κονδύλω Βεργίνη. Σπούδασε στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συνέχισε με Master of Arts in Design στον ΑΚΤΟ – Middlesex University. To 2009 ξεκίνησε να εργάζεται ως εικονογράφος / σκιτσογράφος.
Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με το περιοδικό «Ταχυδρόμος», την εφημερίδα «Το Βήμα» και τις εκδόσεις «Έννοια».

Ο Ιταλός γελοιογράφος Altan με τον Κώστα Σκλαβενίτη, στο Μετρό του Συντάγματος στην έκθεση της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων.

Από το 2010 είναι σκιτσογράφος στην εφημερίδα «Τα Νέα». Συνεργάζεται επίσης με το περιοδικό «Book’s Journal» και το «socomic.gr» κάνοντας κόμικς και εικονογραφήσεις.

 

Ο Κώστας Σκλαβενίτης έχει εκδώσει τα κόμικς: Σαν Όνειρο (Εκδόσεις webcomics), Σπάρτακος (2 τεύχη σε συνεργασία με τον Δ. Σαββαΐδη, Εκδόσεις addart), Εικόνες στα Σύννεφα και Στη Σκιά της Ακρόπολης (Εκδόσεις jemma press).

 

Έχει συμμετάσχει σε διάφορες εκθέσεις και φεστιβάλ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Athens Video Art Festival 2008 και 2010, Μilano Film Festival 2008. Το 2013 πήρε μέρος στο Leskovac Comics Festival, όπου κέρδισε το β΄ βραβείο για την καλύτερη σύντομη ιστορία στα Βαλκάνια.

 

Είναι μέλος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων. Μάλιστα στη φετινή έκθεση της Λέσχης με θέμα «Δημοκρατία σε κρίση» στο Μετρό του Συντάγματος, το σκίτσο του Κώστα επελέγη για το εξώφυλλο του λευκώματος.

 

Για το οπισθόφυλλο επελέγη το σκίτσο του διάσημου Ιταλού γελοιογράφου Altan, ο οποίος εκπροσώπησε τους συναδέλφους του που ήταν οι επίσημοι καλεσμένοι της Λέσχης.

 

***

 

Κώστας Σκλαβενίτης
«Περπατώντας στην παλιά πόλη της Λευκάδας»

Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019
Στις 8 μ.μ.

Κηποθέατρο Άγγελος Σικελιανός
Άγγελου Σικελιανού και Σβορώνου 1
Τ.Κ 31100, Λευκάδα
Τηλέφωνο: 26450-266.35

 

***

 

ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ