Εν όψει της απειλής εξάπλωσης και στην Ελλάδα του κορονοϊού, το Δελτίο Εργατικής Νομοθεσίας σε σχετικό σημείωμα αναφέρει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των εργοδοτών.
Όπως αναφέρει, από πλευράς μισθωτών, εάν ο μισθωτός (επιχείρησης που λειτουργεί) νοσήσει, απέχει από την εργασία του έχοντας το δικαίωμα να λάβει τις αποδοχές του μέχρι ενός μήνα αν έχει συμπληρώσει έτος υπηρεσίας ή μέχρι ενός 15νθημέρου αν έχει συμπληρώσει 10ήμερο στον εργοδότη αλλά όχι και έτος υπηρεσίας.
Από την πλευρά του εργοδότη, αν η επιχείρηση κλείσει κατόπιν διαταγής της Αρχής, ο εργαζόμενος δικαιούται να ζητήσει τον μισθό του όταν η αποδοχή της εργασίας είναι αδύνατη για λόγους που αφορούν τον εργοδότη αλλά δεν οφείλονται σε ανωτέρα βία. Αντιθέτως δεν δικαιούται αποδοχών αν ο λόγος οφείλεται σε ανωτέρα βία.
Ανωτέρα βία θεωρείται κάθε τυχαίο και απρόβλεπτο γεγονός, το οποίο ήταν αδύνατον να αποτραπεί ακόμη και με μέτρα άκρας επιμελείας και συνέσεως.
Εν προκειμένω, ο κορoνοϊός και η απειλή διαδόσεώς του συνιστά γεγονός ανωτέρας βίας, το οποίο απαλλάσσει τον εργοδότη που δεν μπορεί να απασχολήσει τους μισθωτούς του, από την καταβολή αποδοχών σ’ αυτούς.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ν. 3850/10 περί μέτρων υγιεινής και ασφαλείας, ο εργοδότης υποχρεούται να λάβει μέτρα υγιεινής, όπως υποδεικνύονται από την Πολιτεία, για την περιστολή της απειλής διαδόσεως του κορoνοϊού.
Εάν στην επιχείρηση υπάρχει Ιατρός Εργασίας (επιχείρηση με 50 μισθωτούς σε όλα τα παραρτήματα, υποκαταστήματα), τότε, στις σχετικές υποδείξεις και συμβουλές αυτού απαιτείται να προσφεύγει τόσο ο εργοδότης, όσο και οι μισθωτοί.
Υποχρέωση να εφαρμόζουν τους κανόνες υγείας και ασφαλείας τόσο για την ασφάλεια και την υγεία τους, όσο «και για την ασφάλεια και την υγεία των άλλων ατόμων που επηρεάζονται από τις πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την εργασία» έχουν και οι μισθωτοί.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι μισθωτοί πρέπει να πληροφορούν τον εργοδότη αν εμφανίζουν συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε κορονοϊό κ.λπ.