9.4 C
Athens
Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Κινούμενα Σχέδια. Τα Βραβεία του Animasyros 2021

Το 14ο Animasyros – Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων έριξε αυλαία την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021, σε μία πανηγυρική τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό θέατρο Απόλλων και μεταδόθηκε διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ.
Στο πλαίσιο της τελετής λήξης, που παρουσίασε η Διευθύντρια του Animasyros, Μαρία Ανεστοπούλου, απονεμήθηκαν και τα βραβεία του Animasyros 2021.
Το Animasyros πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που στηρίζουν το Φεστιβάλ από την πρώτη του κιόλας χρονιά, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Τα βραβεία
*Το βραβείο του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος απονεμήθηκε ομόφωνα από την κριτική επιτροπή στην ταινία «Affairs Of The Art» της Joanna Quinn. «Μια ταινία που μας δίνει ελπίδα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κριτική επιτροπή.
*Ειδική μνεία στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Animasyros 2021 απέσπασε η ταινία «Tie» της Alexandra Ramires.
*Το βραβείο του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος, με τη συμμετοχή 14 ταινιών, που αθλοθετήθηκε με την πολύτιμη συνδρομή για έκτη χρονιά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, απέσπασε η ταινία «From the Balcony» των Ιωάννα Σουλτάνη και ‘Αρη Καπλανίδη, καθώς σύμφωνα με την επιτροπή «απεικονίζει με πολύ δημιουργικό και δυναμικό τρόπο τη ζωή μιας γειτονιάς της εργατικής τάξης».
*Ειδική μνεία στο Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα δόθηκε στην ταινία «Per Aspera» του Nika Lominatze.
*Η Αγορά φέτος εγκαινίασε μια σημαντική συνεργασία με το παγκοσμίου φήμης Animation Studio Folimage. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκε το Pitch Coaching Workshop, ένα τετραήμερο εργαστήριο προετοιμασίας, που προσέφερε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες των επιλεγμένων projects στα pitch, να προετοιμαστούν αποτελεσματικά, για να παρουσιάσουν το υπό εξέλιξη έργο τους στο κοινό και σε μια διεθνή επιτροπή από επαγγελματίες του ανιμέισον.

Βασίλης Καραμητσάνης. Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros.

*Ο νικητής του Pitching Forum Agora Animasyros είναι ο Nicolas Fattouh από το Λίβανο, με την ταινία «The little blue house at the beach», ο οποίος θα φιλοξενηθεί για έναν μήνα, στις αρχές του 2022, στο Studio Folimage, στη Valence της Γαλλίας, ώστε να δημιουργήσει την ταινία του με τις παρεχόμενες από το στούντιο εγκαταστάσεις.
*Το Βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών #ThisIsEU, το οποίο έχει θεσπιστεί τα τελευταία τρία χρόνια στο Animasyros, απονεμήθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στην ταινία «La Prima Cosa» των Omar Al Abdul Razzak και Shira Ukrainitz. Η ταινία διακρίθηκε ανάμεσα σε οκτώ άλλες, κοινής θεματικής, για την προώθηση των ιδρυτικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
*Το πρώτο βραβείο του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος απονεμήθηκε στην ταινία «Have a nice dog» του Jalal Maghout. Ειδική μνεία στην ίδια κατηγορία έλαβε η ταινία «Love, Dad» της Diana Cam Van Nguyen.
*Στην κατηγορία Τηλεοπτικών και Κατά Παραγγελία Ταινιών, το πρώτο βραβείο κέρδισε η ταινία «Ilzuna Fair» του Sumito Sakakibara. Η ειδική μνεία στην ίδια κατηγορία δόθηκε στην ταινία «Vanille» του Guillaume Lorin.
*Το βραβείο του Διαγωνιστικού -για πρώτη φορά- Τμήματος Animapride, στο οποίο φέτος συμμετείχαν καλλιτέχνες από τη Βραζιλία και το Περού μέχρι το Ιράν, αναδεικνύοντας σημαντικές πτυχές του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος, κέρδισε η ταινία «Anima», του Mahboobeh Mohammadzaki. Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, η ταινία «αποτυπώνει με μεγάλη ευαισθησία και δημιουργικότητα τη διαμάχη ενός ατόμου ανάμεσα στην εξωτερική του εμφάνιση και την πραγματική του φύση. Μια φύση που συνδέει και τελικά ξεπερνά έννοιες όπως η αρρενωπότητα και η θηλυκότητα και ταυτίζεται με την ελευθερία να βιώνουμε τον πραγματικό μας εαυτό». Το βραβείο απένειμε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Andrea Gilbert.
*Ειδική μνεία απέσπασε η ταινία «Ιn Nature» της Marcel Barelli, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Βασίλης Θανόπουλος, αρχισυντάκτης του περιοδικού ANTIVIRUS και μέλος της κριτικής επιτροπής, στην ταινία «I bleed» από τη Βραζιλία, που με αφορμή τα 40 χρόνια από την εμφάνιση του HIV, μιλά για την καθημερινότητα και το στίγμα των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο.
*Το βραβείο K.ID.S, το οποίο έγινε φέτος διαγωνιστικό, απονεμήθηκε στην ταινία «Mum is pouring rain» του Hugo De Faucompret. Την καλύτερη ταινία, από τις 15 που συμμετείχαν, επέλεξαν τρεις μαθήτριες από τη Σύρο: η Βάσια Ζαφείρα, η Μαριάννα Φώσκολου και η Τερψιχόρη Βαρλά, οι οποίες πραγματοποίησαν και την απονομή του βραβείου. Επίσης, τιμητική αναφορά έγινε στο «Fly» του Carlos Gomez Mira Sagrado.
*Τέλος φέτος απονεμήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, ένα βραβείο-έκπληξη, για την ψυχή του Φεστιβάλ: Τους εθελοντές του. Το βραβείο της Καλύτερης Εθελόντριας απονεμήθηκε στην Αγγελική Παναγιώτου.

Πηγή: ΑΠΕ

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -