Ο βραβευμένος με τη «Χρυσή Αθηνά» Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Κιμ Κι-Ντουκ πέθανε από κορονοϊό

Ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Κιμ Κι Ντουκ είχε τιμηθεί με τη «Χρυσή Αθηνά» από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, προσκεκλημένος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.
Ο σπουδαίος σκηνοθέτης πέθανε από επιπλοκές της νόσου Covid-19, σε ηλικία μόλις 59 ετών.

 

EPA-EFE/HAYOUNG JEON

 

Ο Κιμ Κι Ντουκ είχε ταξιδέψει στη Λετονία στα μέσα Νοεμβρίου του 2020 θέλοντας να αγοράσει ένα σπίτι και να πάρει άδεια παραμονής στη χώρα.

Εκεί προσεβλήθη από τον κορονοϊό, νοσηλεύτηκε και την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020 κατέληξε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν. Η διερμηνέας του σκηνοθέτη, Ντάρια Κρουτόβα επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου του.

***

Ο Ντουκ ήταν παγκοσμίως γνωστός για ταινίες όπως το φιλμ «Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Άνοιξη», «Ολομόναχοι Μαζί» και «Το Κορίτσι με το Αγγελικό Πρόσωπο». Γνωστά φιλμ του Κιν ήταν, επίσης, οι ταινίες: «Bad Guy», «Τo Τόξο», «Moebius» και Το Δίχτυ».

 

Ο Κιμ Κι Ντουκ όταν βραβεύθηκε με τη “Χρυσή Αθηνά” από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.

 

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο Νοτιοκορεάτης δημιουργός τιμήθηκε με σημαντικά βραβεία, μεταξύ των οποίων και με Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 2012, για το φιλμ του «Pieta».
Το όνομά του έκανε για πρώτη φορά τον γύρο του πλανήτη, όταν στην παγκόσμια πρεμιέρα του «Νησιού» στο Φεστιβάλ Βενετίας το κοινό έφτασε σε οριακό σημείο εξαιτίας της γραφικής βίας που απεικόνιζε η ταινία.

 

Σκηνή από την ταινία «Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Άνοιξη»

 

Είχε τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Βερολίνου για το «Samaria», με το βραβείο καλύτερης ταινίας του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Κανών για το «Arirang» και στη Βενετία τον Αργυρό Λέοντα για το «Ολομόναχοι Μαζί».

Θεωρείτο ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες, που ανέδειξε τον σύγχρονο ασιατικό κινηματογράφο.