22.7 C
Athens
Κυριακή 14 Απριλίου 2024

«Ο Κεραμιδοτρέχαλος» της Άλκης Ζέη στην Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Kαλαμάτας

Από την παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας έχει επιλεγεί από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννη Μαργαρίτη ένα από τα ωραιότερα έργα της Άλκης Ζέη για τη χειμερινή περίοδο 2023 – 2024.

Πρόκειται για τον «Κεραμιδοτρέχαλο» με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννηση της σπουδαίας Ελληνίδας συγγραφέως και την ανακήρυξη του 2023 σε «Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη».
Το έργο – λόγω των εργασιών αναβάθμισης του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας – θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Πρόκειται για ένα υπέροχο έργο, βαθιά ανθρώπινο, τρυφερό και άμεσο, με σαφέστατες αναφορές στη μοναξιά και στην καταπίεση, μιλώντας παράλληλα για τον ρόλο της οικογένειας, τη δύναμη της φιλίας και της συνεργασίας.
Ταυτόχρονα είναι ένα έργο με ξεκάθαρα οικολογικά μηνύματα, με παιδαγωγικό και βεβαίως ψυχαγωγικό χαρακτήρα, που προσφέρεται τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους.

Θυμίζουμε ότι η Άλκη Ζέη, η οποία θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες συγγραφείς παιδικών μυθιστορημάτων και θεατρικών έργων, είναι πολυβραβευμένη για το έργο της και τιμήθηκε μεταξύ άλλων από την Ακαδημία Αθηνών. Είναι ενδεικτικό ότι τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες.

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Πιτσιρίκος νιώθει απέραντη μοναξιά κλεισμένος στο δωμάτιό του. Οι γονείς του δουλεύουν όλη τη μέρα, ποτέ δεν έχουν χρόνο για κείνον. Ο μεγαλύτερος αδερφός του τον περιφρονεί και δε θέλει να παίζει μαζί του. Όλα αλλάζουν όταν εμφανίζεται στο παράθυρό του ο Στίκης ο Κεραμιδοτρέχαλος, ένα παράξενο ανθρωπάκι που ζει στη στέγη και βλέπει τον κόσμο πολύ διαφορετικά. Οι δυο τους γίνονται φίλοι κι έτσι ο Πιτσιρίκος ανεβαίνει για πρώτη φορά στη στέγη, βλέπει την πόλη του από ψηλά και μαθαίνει έναν καινούργιο τρόπο σκέψης. Ο Στίκης ο Κεραμιδοτρέχαλος παροτρύνει τον Πιτσιρίκο, καθώς και τα άλλα παιδιά, να αναλάβουν δράση για να σώσουν το παρκάκι της γειτονιάς που κινδυνεύει. Οι μεγάλοι όμως δεν μπορούν να δουν τον Κεραμιδοτρέχαλο, γιατί είναι ορατός μόνο σε όποιον πιστεύει σ’ εκείνον. Έτσι προκύπτουν ένα σωρό κωμικές καταστάσεις και παρεξηγήσεις! Βασισμένο στο μυθιστόρημα “Ο Κάρλσον στη στέγη” της Άστριντ Λίντγκρεν, συγγραφέως της πολυαγαπημένης Πίπης Φακιδομύτης, το θεατρικό έργο της Άλκης Ζέη αναδεικνύει επίκαιρα ζητήματα που αφορούν στην επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, την παιδική μοναξιά, την κοινωνικοποίηση και την ανάληψη δράσης για την προστασία του δημόσιου χώρου.

Ταυτότητα παράστασης

«Ο Κεραμιδοτρέχαλος»
Της Άλκης Ζέη
Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη
Σκηνογράφος και Ενδυματολόγος: Βάσω Γιαρένη
Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης
Ηθοποιοί:
Εύη Γιαννακοπούλου, Άρης Τσαμπαλίκας, Τάσος Τσώνης και Νεκτάριος Παπαλεξίου
Τεχνικοί:
Κώστας Αγγελόπουλος, Παναγιώτης Τσίρμπας, Κώστας Μπούνας, Έφη Γεωργανά

Παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Πρεμιέρα Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 11:30

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου και Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2024 ώρα 11:30

Πληροφορίες στο 272 108 2616
Από τις 8 Ιανουαρίου παραστάσεις για σχολεία.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -