34 C
Athens
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

“Katten Kabinet”, γραφείο για γάτες

Αίθουσα χορού, δωμάτιο μουσικής, δωμάτιο του πρώτου ιδιοκτήτη στην αρχική του μορφή, βιβλιοθήκη, σάλα υποδοχής. Πέντε δωμάτια για ένα Katten Kabinet, γραφείο των γατών. Μπορείτε να το πείτε και μουσείο των γατών. Για να το επισκεφθείτε, πετάξτε μέχρι το ΄Αμστερνταμ. Εκεί στη Χρυσή Στροφή, στο “κανάλι των κυρίων”, δηλαδή στο Herengracht και στον αριθμό 497, θα δείτε μια καλαίσθητη μικρή επιγραφή “Katten Kabinet”. Μη διστάσετε. Σπρώξτε την πόρτα ή χτυπήστε το κουδούνι και προχωρήστε με θάρρος στο εσωτερικό.

Η υποδοχή

Την ημέρα που πήγα τρία κοκκινόξανθα γατάκια έπαιζαν πάνω στον καναπέ της υποδοχής. Κατά τη διάρκεια της περιήγησής μου προπορευόταν ως ξεναγός ένας απίστευτα παιχνιδιάρης και καλοζωισμένος ασπρόμαυρος γάτος. Η εμπειρία μοναδική. Τι να πρωτοδείς; Τα ζωντανά εκθέματα ή τα έργα τέχνης; Η συλλογή πολύ πλούσια.
Σχέδια με κάρβουνο και μολύβι, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, βιβλία. Όλα εικονογραφούν τη θέση της γάτας στην κοινωνία κατά το πέρασμα των χρόνων. ΄Οπως μας ενημέρωσαν οι ιδιοκτήτες, πρόκειται για μουσείο μοναδικό στον κόσμο. Σκοπός του να προβάλλει και να εμπλουτίζει τη συλλογή έργων τέχνης και λογοτεχνίας με θέμα τη γάτα μέσα στους αιώνες. Η πρώτη εμφάνιση της γάτας στις τέχνες χρονολογείται περίπου από το 2000 π.Χ. στην αρχαία Αίγυπτο, όπου της απέδιδαν θεϊκές δυνάμεις. Αργότερα στην Ιαπωνία και στην Κίνα θαύμαζαν απεριόριστα τη γάτα για την ομορφιά της, την ικανότητά της να γοητεύει και τις κυνηγετικές της δεξιότητες. Έργα όλων αυτών των εποχών ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου. Επίσης έργα που φιλοτεχνήθηκαν στην Ευρώπη από την εποχή που οι καλλιτέχνες ασχολήθηκαν με τη γάτα. Περίπου από το 1850 και μετά. Στη συλλογή περιλαμβάνονται αυθεντικά έργα των Picasso, Sal Meijer, Tarkof, Foujita, Willette, Henriette Ronner – Knip, Karel Aprel, Fini, Rembrandt, Kuniyoshi, Steinlen. Προσωπικά, εκτός από τον Picasso, που είναι εκτός συναγωνισμού, λατρεύω τους ζωγράφους γατών όπως τον Theophile Steinlen και τον Sal Meijer. Εξαιρετικά είναι και τα έργα της Henriette Ronner – Knip. ΄Ολοι πάντως διακρίνονται για την τρυφερή ματιά τους.

Χρυσή Στροφή

Λίγοι ξένοι έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν το εσωτερικό κάποιου από τα αρχοντικά της λεγόμενης Χρυσής Στροφής του Άμστερνταμ. Στο σημείο αυτό έχτιζαν τα πολυτελή οικήματά τους οι προνομιούχοι μεγαλέμποροι της Ολλανδίας κατά την περίοδο της μεγάλης ακμής της. Στην αίθουσα του χορού θαύμασα τον κρυστάλλινο πολυέλαιο και τις σπάνιες απλίκες στους τοίχους. Στο δωμάτιο της μουσικής τις τοιχογραφίες της οροφής που χρονολογούνται από το 1750. Επιπλέον το μέγαρο αυτό διαθέτει και έναν από αυτούς τους εξαιρετικούς κήπους που ομοιάζουν με μικρά πάρκα. Υπάρχουν αρκετοί στο Άμστερνταμ, οι οποίοι όμως είναι αθέατοι από το δρόμο.

Ο κόκκινος Τομ

Ένα αντικείμενο εκπληκτικής τέχνης που μου τράβηξε την προσοχή ήταν και ένα φλιπεράκι χειροποίητο, φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από εμαγιέ, του οποίου οι παίχτες είναι γάτες. Όλα αυτά τα χρωστάμε στον κόκκινο και παιχνιδιάρη γάτο Τομ, για την αγάπη του οποίου ο ιδιοκτήτης της κατοικίας ίδρυσε το μουσείο. Στα 15α γενέθλια του λατρευτού ζώου τυπώθηκε και αντίγραφο του δολαρίου με την προσωπογραφία του προσαρμοσμένη ακριβώς στο πορτρέτο του Ουάσιγκτον. Η φράση “in God we trust” (στο Θεό εμπιστευόμαστε) έχει αντικατασταθεί από μια άλλη, που λέει “we trust no dogs” (εμείς δεν εμπιστευόμαστε κανένα σκύλο).

Ιστορικό κτίριο

Γνωρίστε την τέχνη της γάτας ή τη γάτα της τέχνης και ταυτοχρόνως δείτε ένα πανέμορφο ιστορικό κτίριο της ολλανδικής πρωτεύουσας, που χρονολογείται από το 1667. Θα αγοράσετε και χαριτωμένα αναμνηστικά από το πωλητήριο. Κρατήστε τη διεύθυνση: Herengracht 496, Άμστερνταμ.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -