9.5 C
Athens
Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Καθημερινές Πρακτικές: Εξερεύνηση και έμπνευση γύρω από τον εαυτό μας και το αστικό περιβάλλον

Το Victoria Square Project σε συνεργασία με το Μεταβατικό Σχολείο του ΚΕΘΕΑ φιλοξενεί στο σαλόνι του την έκθεση Καθημερινές Πρακτικές. Από τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020 έως την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021 οι περαστικοί θα μπορούν να δουν το βίντεο και τα έργα της έκθεσης μέσα από τα παράθυρα του Victoria Square Project.

Οι Adela, Ανδριάνα, Athina, Basmala, Christina, Daniela, Ersela, Khaye, Ornela, Roza, Zaira παρουσιάζουν τα έργα που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων γλυπτικής με τον Κώστα Σαχπάζη και θεάτρου με το Φοίβο Μαρκιανό. Μέσα από εργαστήρια θεάτρου και γλυπτικής, οι συμμετέχουσες μεταβαίνουν από την καραντίνα στην καθημερινότητα και από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Τα έργα οπτικοποιούν σκέψεις και συναισθήματα που βίωσαν κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, απεικονίζουν τη συναισθηματική διαβάθμιση της ομάδας αποδοσμένη με μη λεκτικό τρόπο. Τα συναισθήματα αποδίδονται χρωματικά και σχηματικά, βοηθώντας μας να καταλάβουμε τον κοινό ψυχισμό που μοιραστήκαμε το προηγούμενο διάστημα.

Έχοντας ως αρχικό στόχο την εξερεύνηση και τον επανασχεδιασμό της πόλης μέσα από εργαστήρια γλυπτικής και θεάτρου, το πρόγραμμα Καθημερινές Πρακτικές προσαρμόστηκε στις ανάγκες της τρέχουσας πραγματικότητας αλλάζοντας τη δομή και τη μεθοδολογία προκειμένου να υλοποιηθεί εξ αποστάσεως. Σε όλη τη διαδρομή που ακολουθήσαμε από τον Φεβρουάριο 2020 μέχρι σήμερα, τα εμπόδια ήταν πολλά. Το 2020 αποδείχτηκε μία χρονιά γεμάτη με πρωτόγνωρες προκλήσεις για όλους και όλες που οδήγησαν στον επαναπροσδιορισμό της καθημερινότητας και της σχέσης μας με την τέχνη και την πόλη. Ο κύκλος γίνεται το μέσο με το οποίο εκφράζουν τα συναισθήματά τους και τελικά η ομάδα βγαίνει πιο δυνατή από την περίοδο περιορισμού.

Πώς βιώνουν την καθημερινότητα οι σημερινές έφηβες της γειτονιάς; Ποιος είναι ο ρόλος τους μέσα στην οικογένεια; Μπορούμε να εκφραστούμε χωρίς να μιλήσουμε; Με ποιο τρόπο θα ανταπεξέλθουμε στη σημερινή πραγματικότητα; Οι συμμετέχουσες απαντούν σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα ενεργά, δημιουργικά με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

Οι Καθημερινές Πρακτικές είναι ένα πρόγραμμα εξερεύνησης, επεξεργασίας και έμπνευσης γύρω από τον εαυτό μας και το αστικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο συνεργασίας του Victoria Square Project με το ΚΕΘΕΑ σχεδιάστηκε από τη Νιόβη Ζαραμπούκα – Χατζημάνου και τη Χριστιάνα Νάτσικα, και απευθύνεται σε εφήβους.

Οι Καθημερινές Πρακτικές αποτελούν μέρος του εκπαιδευτικού έργου του Μεταβατικού Σχολείου του Δικτύου Υπηρεσιών Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ και χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συντελεστές Προγράμματος

Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Υλοποίηση Εργαστηρίων
Φοίβος Μαρκιανός, ηθοποιός
Κώστας Σαχπάζης, γλύπτης

Σχεδιασμός Προγράμματος
Νιόβη Ζαραμπούκα – Χατζημάνου
Χριστιάνα Νάτσικα

Βίντεο
Χάρης Κουρκούλης

Γραφιστικός Σχεδιασμός
Designature

Επικοινωνία
Ιωάννα Ντάλη

***

Το Μεταβατικό Σχολείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1998, ως Μονάδα του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ και από το 2011 λειτουργεί στο πλαίσιο του Δικτύου Υπηρεσιών Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης. Η Μονάδα έχει μεταβατικό χαρακτήρα καθώς στοχεύει στην επανένταξη των μαθητών της στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα, είτε στην αποτροπή της σχολικής διαρροής, γεγονότα εξαιρετικά σημαντικά για την κοινωνική ένταξη των ευπαθών ομάδων.

Το Victoria Square Project είναι εν εξελίξει κοινωνικό γλυπτό που ιδρύθηκε το 2017 από τους Rick Lowe και Μαρία Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης documenta 14. Το VSP είναι ένα έργο σύγχρονης τέχνης και ταυτόχρονα χώρος αναφοράς για τη γειτονιά, ο οποίος αποκτά νόημα και αξία στο πλαίσιο της αστικής ανάπτυξης και της δομή της γειτονιάς στη συγκεκριμένη αστική περιοχή. Στοχεύει να λειτουργήσει καταλυτικά στην ανάδειξη της σημασίας του πολιτισμού, της τέχνης και της δημιουργικότητας και να συμβάλει στη δημιουργία μιας ανθρώπινης κοινωνίας.

Τι συμβαίνει στην Ελπίδος 13;

Συνδυάστε το πέρασμά σας από την έκθεση με τα παιχνίδια #6 και Question Answering Machine. Βάλτε τις μάσκες σας, φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια, πατήστε #6, προμηθευτείτε δωρεάν ένα χάρτη από τα παρακάτω σημεία διανομής και εξερευνήστε τη Βικτώρια αλλιώς. Κι όταν τελειώσετε την εξερεύνηση πώς θα σας φαινόταν να μοιραστείτε ένα μυστικό ή μία στιγμή με κάποιον άγνωστο από την άλλη γραμμή του τηλεφώνου; Η εγκατάσταση Question Answering Machine καταγράφει ιδέες, μυστικά και οδηγίες της τοπικής κοινότητας σε ένα ζωντανό αρχείο της γειτονιάς μας.

Σημεία Διανομής #6

It’s a Βίλατζ – Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Καθημερινά 9:00 – 21: 00
Nutcase – Πατησίων 89, Δευτέρα – Σάββατο 9:00 – 18:00
Κουλουράδες Πλατεία Βικτωρίας – Πλατεία Βικτωρίας, 3ης Σεπτεμβρίου 94ω Δευτέρα – Κυριακή 8:00 – 15:30
Premier – Πατησίων 73 Δευτέρα – Κυριακή 8:00 – 15:00
Πόλις Café – Μαυροματαίων 10 Δευτέρα-Παρασκευή 9:00 – 16:00

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -