Περιοδική έκθεση «Θόδωρος, γλύπτης, Αντί Αναδρομικής»
Η έκθεση «Θόδωρος, γλύπτης: Αντί Αναδρομικής» είναι η πρώτη απόπειρα ερμηνείας και παρουσίασης του έργου του γλύπτη Θόδωρου μετά τον θάνατό του. Αξιοποιεί σχεδόν όλα τα έργα και το πλούσιο αρχειακό υλικό που κληροδότησε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση στοχεύει να αναδείξει τη σκέψη του, τις σημαντικότερες στιγμές του έργου του, καθώς και τη συνολική πορεία του ως σύγχρονου δημιουργού.
Ο Θόδωρος αγωνίστηκε για την ανανέωση της γλυπτικής γλώσσας σε ένα περιβάλλον όπου επικρατούσε η έντυπη και οπτικοακουστική επικοινωνία. Ήταν πρωτεργάτης πρωτοποριακών καλλιτεχνικών πρακτικών, δημιουργώντας περφόρμανς, ηχητικά γλυπτά, εννοιολογικά έργα και δράσεις θεσμικής κριτικής. Κεντρικός άξονας της δραστηριότητάς του ήταν ο κοινωνικός και πολιτικός ρόλος του καλλιτέχνη. Αντλώντας έμπνευση από την εκθεσιακή πρακτική του Θόδωρου, ο σχεδιασμός της έκθεσης αναδεικνύει τα όρια και τις δυνατότητες μιας μουσειακής αναδρομικής έκθεσης. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα πέντε σύγχρονων καλλιτεχνών που συνδιαλέγονται κριτικά με διαχρονικούς προβληματισμούς.
Η έκθεση είναι μέρος του προγράμματος παρουσιάσεων της Συλλογής του ΕΜΣΤ και θα πραγματοποιηθεί στον 2ο όροφο του Μουσείου.
Ο Θόδωρος (Παπαδημητρίου) γεννήθηκε το 1931 στο Αγρίνιο. Την περίοδο 1952-1957 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Από το 1959 έως το 1962 συνέχισε τις σπουδές του με κρατική υποτροφία στο Παρίσι, στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, καθώς και στην Académie du feu, όπου σπούδασε μεταλλοτεχνία. Συνεργάστηκε με την Αίθουσα Τέχνης Δεσμός, όπου πραγματοποίησε πολλές από τις σημαντικές του ατομικές εκθέσεις, καθώς και με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα. Το 1972 ο Θόδωρος δίδαξε στο California State University ενώ το 1980 εκλέχθηκε καθηγητής Πλαστικής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου δίδαξε μέχρι το 1998. Ανάμεσα στις κυριότερες εκθέσεις του είναι η συμμετοχή στη Europalia, το 1982 στις Βρυξέλλες, με την performance «ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΧΧΧ – One-man Sculptural Musical Show» και η αναδρομική έκθεση με τίτλο «Στίγματα Πορείας- Ίχνη Αφής, Αντικείμενα» στην Εθνική Πινακοθήκη το 1984. Συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ με τις πολυάριθμες μεγάλες ατομικές του εκθέσεις προσπαθούσε συχνά να επανανοηματοδοτήσει το πρώιμο έργο του. Πέθανε το 2018 στην Αθήνα. Με τη διαθήκη του κληροδότησε 110 έργα και το εργαστήριό του στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Επιμέλεια: Σταμάτης Σχιζάκης
Σκηνογραφία: Γιάννης Αρβανίτης