Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Το βιβλίο μάς κρατά συντροφιά και μάς στηρίζει σε συνθήκες απομόνωσης

«Παγκόσμια ημέρα βιβλίου σήμερα [23 Απριλίου] και ξεφυλλίζοντας ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία, το «Αδριανού Απομνημονεύματα» της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, πέφτω πάνω στη φράση: «Αναζήτησα την ελευθερία πιο πολύ από τη δύναμη, και τη δύναμη μόνο γιατί ως ένα σημείο ευνοεί την ελευθερία».

 

»Μέσα σε λίγα λόγια, η συγγραφέας κατορθώνει να αποτυπώσει τον τρόπο με τον οποίο άσκησε την εξουσία ένας Ρωμαίος αυτοκράτορας που δεν θέλησε να γίνει θεός γιατί εκτιμούσε απεριόριστα τον άνθρωπο μέσα του, ούτε και Καίσαρας, γιατί θεωρούσε, ως το τέλος, τον εαυτό του «υπάλληλο του Κράτους». Να συλλάβει, καθώς γράφει η ίδια η Γιουρσενάρ, «μια ζωή γνωστή, συμπληρωμένη, καθορισμένη από την Ιστορία» και να μας κάνει κι εμάς συμμετόχους της.

 

Κάτω από τα γνωστά γυαλιά της Προέδρου με τον κοκάλινο σκελετό βλέπουμε ανάμεσα στα άλλα: Δύο βιβλία ποίησης, της Κικής Δημουλά το «Χαίρε Ποτέ» και τα «Ποιήματα» του Μανώλη Αναγνωστάκη. Το κλασικό παραμύθι για μεγάλους του Antoine Saint – Exupery, «Ο Μικρός Πρίγκιπας». Το μυθιστόρημα του Μισέλ Φάις «Αυτοβιογραφία ενός Βιβλίου», το βιβλίο του καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη «Ελλάδα, μια χώρα παραδόξως Νεωτερική», καθώς και το κλασικό μυθιστόρημα του Τζον Στάινμπεκ «Τα σταφύλια της Οργής».

»Αυτό δεν είναι η λογοτεχνία; Αυτό δεν είναι η ανάγνωση; Μια βαθιά σχέση με τον εαυτό μας και μια σύνδεση με τον εσωτερικό μας κόσμο. Γινόμαστε πολλοί όταν διαβάζουμε, μετέχουμε με χίλια πρόσωπα στην ανθρώπινη περιπέτεια. Αρχίζουμε να συνομιλούμε με τον συγγραφέα και να κατανοούμε τι σημαίνει ο άλλος, ο διαφορετικός από μας. Και βέβαια συσχετίζουμε τα βιβλία που αγαπήσαμε με στιγμές από τη ζωή μας: ένα ταξίδι με πλοίο, μια πολύωρη αναμονή σ’ ένα σταθμό, μια μακρινή παραλία, μια μοναχική βραδιά, γόνιμες κουβέντες με φίλους.

 

»Η φετινή παγκόσμια ημέρα του βιβλίου συμπίπτει με μια πολύ δύσκολη περίοδο για όλο τον κόσμο. Μας λείπουν τα βιβλιοπωλεία, οι δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, οι εκθέσεις βιβλίου, όλοι αυτοί οι συναρπαστικοί χώροι που υποδέχονται και καλλιεργούν τις αναζητήσεις μας. Μας προβληματίζει η κρίση στην οποία έχει περιέλθει ολόκληρη η αλυσίδα παραγωγής και διανομής του βιβλίου. Μας λυπεί η μικρή εμβέλεια των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών μας, γιατί εν μέσω πανδημίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εξαιρετική δίοδο συνάντησης του βιβλίου με τους αναγνώστες του, μέσω του δανεισμού. Μας ανησυχεί η βιωσιμότητα των εκδοτικών επιχειρήσεων, ιδίως των μικρότερων, που συμβάλλουν στη ζωντάνια και την ποικιλομορφία του εκδοτικού τοπίου.

 

»Παρ’ όλ’ αυτά, είμαι αισιόδοξη. Το βιβλίο, είτε στη φυσική είτε στην ψηφιακή του μορφή, μας κρατά συντροφιά και μας στηρίζει ψυχολογικά στις συνθήκες απομόνωσης που βιώνουμε όλοι μας. Διευρύνει τα όρια του σπιτιού μας, δίνει ρυθμό στον χρόνο. Επιβεβαιώνει τη θέση-κλειδί που κατέχει στη ζωή μας, ως μέσο πολιτισμού, μάθησης και απόλαυσης – με δυο λόγια ως μέσο ελευθερίας. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η θέση θα διατηρηθεί, ακλόνητη κι ακόμη περισσότερο ενισχυμένη, και μετά την υποχώρηση της πανδημίας».

 

***

 

Το παραπάνω κείμενο και η φωτογραφία είναι από τη σελίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο face book.

 

***

Η βασική φωτογραφία (©Catisart): Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου, η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου συμμετείχε στην παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Η κρίση του Κράτους Δικαίου στην ΕΕ | The crisis of the Rule of Law in the EU» (Εκδόσεις Ευρασία). Πρόκειται για μια έκδοση την οποία έχει επιμεληθεί ο Καθηγητής κ. Αντώνης Μεταξάς.