Παρασκευάστε αυτή τη σισιλιάνικη καπονάτα μελιτζάνας, μια αυθεντική ιταλική συνταγή που θα σας ταξιδέψει στον εξαίσιο ιταλικό Νότο.
Τι σημαίνει καπονάτα;
Η καπονάτα είναι μια παραδοσιακή συνταγή από τη Σικελία με αρκετές παραλλαγές ανά περιοχή. Πρόκειται ουσιαστικά για μια γλυκιά και ταυτόχρονα ξινή σάλτσα μελιτζάνας, με υλικά όπως το σέλερι, η κάπαρη και το κουκουνάρι να συνθέτουν μια απίθανη σάλτσα με την ιδιότητα να μπορεί να φαγωθεί είτε ζεστή, είτε κρύα. Η καταγωγή της καπονάτας λέγεται ότι είναι ισπανική, συγκεκριμένα από την περιοχή της Καταλονίας και ήταν σε μορφή… σούπας.
Αποτελεί μια από τις αυθεντικές σισιλιάνικες συνταγές για σάλτσα με μελιτζάνες, την οποία μπορούμε να τη συνδυάσουμε με ζυμαρικά, κοτόπουλο ή και σκέτη με ζυμωτό ψωμί.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΝΑΤΑ ΣΙΚΕΛΙΑΣ
- 3 μελιτζάνες φλάσκες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι λευκό
- 4 κλωνάρια σέλερι
- 300 γρ. ντομάτες ώριμες
- 15 ελιές πράσινες
- 2 κ.σ. κάπαρη
- 50 γρ. κουκουνάρι
- 4 κ.σ. σταφίδες σουλτανίνα
- 60 γρ. ζάχαρη
- 60 ml ξίδι λευκό
- φρέσκος βασιλικός
- 40 γρ. πελτέ ντομάτας
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- ελαιόλαδο
-
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΝΑΤΑ ΣΙΚΕΛΙΑΣ
- Κόβουμε την κάθε μελιτζάνα σε 12-14 κομμάτια.
- Αλατίζουμε τα κομμάτια μελιτζάνας και τα αφήνουμε 30 λεπτά να ξεπικρίσουν. Τα ξεπλένουμε και τα στεγνώνουμε με πετσέτα. Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε την πικράδα της μελιτζάνας.
- Βάζουμε μπόλικο ηλιέλαιο στο τηγάνι και τα τηγανίζουμε. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Κόβουμε σε φέτες το κρεμμύδι, το σέλερι και τα σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο.
- Κόβουμε τις ντομάτες σε κομμάτια, ξαρμυρίζουμε την κάπαρη σε άφθονο νερό, αφαιρούμε το κουκούτσι απ’ τις ελιές και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Σκεπάζουμε με καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το ξίδι, τη ζάχαρη, τον πελτέ και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, προσθέτουμε τις σταφίδες και τις μελιτζάνες.
- Γαρνίρουμε με βασιλικό.
Μόλις ετοιμάσατε την αυθεντική, σικελιάνικη καπονάτα με μελιτζάνες! Σκεφτείτε δημιουργικά και συνδυάστε την με ζυμαρικά ή κοτόπουλο ώστε να προκύψει μια υπέροχη καλοκαιρινή γεύση!