32.9 C
Athens
Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Κάλεσμα της Άννας Βαγενά στους «Λουκιανιστές» – Τι είναι ο Λουκιανισμός

Οι μουσικές του Λουκιανού Κηλαηδόνη επιστρέφουν στον Λυκαβηττό μέσα από μια μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα με τη συμμετοχή αγαπημένων τραγουδιστών και ηθοποιών.

Με ένα μεγάλο «Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ», αγαπημένοι ερμηνευτές και ηθοποιοί θα τιμήσουν τον Λουκιανό Κηλαηδόνη τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023 σε μια συναυλία-αφιέρωμα στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού που επαναλειτουργεί πλήρως ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο από τον Δήμο Αθηναίων.

Επί τη ευκαιρία της συναυλίας η Άννα Βαγενά απευθύνει κάλεσμα στους «Λουκιανιστές».

Διαβάστε το:

Κάλεσμα της Άννας Βαγενά στους «Λουκιανιστές»

Τι είναι ο Λουκιανισμός
Ο Λουκιανισμός είναι ένα αυθόρμητο «κίνημα», που δημιουργήθηκε από τους φανατικούς θαυμαστές του Λουκιανού, τους «Λουκιανιστές», ενώ ακόμα εκείνος ζούσε. Το όνομα το έδωσε ο εικαστικός Μάριος Σπηλιόπουλος, που είναι και ο επικεφαλής του κινήματος.

Οι «Λουκιανιστές» δεν έχαναν καμία εμφάνιση του Λουκιανού και πολλές φορές έκαναν «κερκίδα». Παράδειγμα ο Ξενοφών και η παρέα του. Ο Ξενοφών και οι φίλοι του όταν πρωτοεμφανίστηκαν σαν «Λουκιανιστές», πριν από πολλά χρόνια ήταν ακόμα φοιτητές. Έρχονταν σύσσωμοι στις συναυλίες του Λουκιανού και συμμετείχαν κάνοντας φωνητικά και κυρίως κάνοντας τον ήχο της «συγκοπής», στο τραγούδι «Ένα γουρούνι λιγότερο».

Ο Λουκιανός όταν τους άκουγε καταλάβαινε ότι ήταν εκεί και τους χαιρετούσε από μικροφώνου λέγοντας : «Ξενοφών, καταραμένε (έτσι προσφωνούσε ο Λουκιανός όποιους αγαπούσε) εδώ είσαι πάλι;».
Άλλος φανατικός Λουκιανιστής είναι ο Στάθης Κόλλιας, ο οποίος δεν έχει λείψει από καμία συναυλία του Λουκιανού, ακόμα και όταν αυτές γίνονταν εκτός Αθηνών. Και όχι μόνο δεν έχει λείψει, αλλά τις έχει καταγράψει και σε βίντεο όλες.

«Λουκιανιστές», όμως ήταν και είναι και χιλιάδες άλλοι θαυμαστές του Λουκιανού, κάθε κοινωνική τάξης και ηλικίας, όπως τους περιγράφει στο τραγούδι που έγραψε για την πρώτη του συναυλία στον Λυκαβηττό, το 1982: «….Ήρθαν μαθητές κι εργάτες, ήρθαν νεοδημοκράτες ήρθαν και κάμποσα φρικιά… ήρθαν παχουλές κυρίες, ήρθαν φοιτητές, ήρθαν και γκόμενες παλιές…».

Όμως οι «Λουκιανιστές» δεν χαρακτηρίζονται μόνο από τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του Λουκιανού. Ο «Λουκιανισμός» είναι μια βαθύτερη έννοια. Ο Λουκιανός επηρέασε με τα τραγούδια του και κυρίως με τη στάση ζωής του πολλές γενιές ανθρώπων. Ο αντικομφορμισμός του, ο γνήσιος και όχι κατασκευασμένος για να πουλάει, αγαπήθηκε πολύ.

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, νεαρός συνθέτης και τραγουδιστής, λέει στο τραγούδι του «Σ΄ευχαριστώ Λουκιανέ, που δεν με πρόδωσες ποτέ…Μου ‘μαθες ποιοι είναι τα γουρούνια και ποιοι είναι τα κοθώνια…»
Είναι συγκινητικό που σήμερα, νέα ζευγάρια όπως το ζευγάρι στη Θάσο, αλλά και αλλού, δίνουν στα παιδιά τους το όνομα του Λουκιανού.

Μακάρι και στο μέλλον οι νέες γενιές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον Λουκιανό. Είμαι σίγουρη ότι όποια επιρροή ασκήσει επάνω τους, θα είναι για το καλό τους.

Σας περιμένουμε, λοιπόν, όλους, παλιούς, νέους και μελλοντικούς «Λουκιανιστές», τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, στο θέατρο που πιο πολύ αγάπησε ο Λουκιανός, για να τραγουδήσουμε όλοι μαζί τα τραγούδια του, ερμηνευμένα από άξιους καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς.

Η αμετανόητη «Λουκιανίστρια»
Άννα Βαγενά

Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ
Αφιέρωμα στον Λουκιανό Κηλαηδόνη
Στο Θέατρο Λυκαβηττού
Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Οι μουσικές του Λουκιανού Κηλαηδόνη επιστρέφουν στον Λυκαβηττό μέσα από μια μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα με τη συμμετοχή αγαπημένων τραγουδιστών και ηθοποιών.

Με ένα μεγάλο «Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ», αγαπημένοι ερμηνευτές και ηθοποιοί θα τιμήσουν τον Λουκιανό Κηλαηδόνη τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου σε μια συναυλία-αφιέρωμα στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού που επαναλειτουργεί πλήρως ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο από τον Δήμο Αθηναίων, ύστερα από 15 χρόνια απουσίας από τον πολιτιστικό χάρτη της πόλης. Ο ξεχωριστός συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής είχε μια μοναδική σχέση με τον αθηναϊκό λόφο, καθώς είχε δώσει επτά συναυλίες στο πιο αγαπημένο του -όπως ο ίδιος έλεγε- θέατρο, οι οποίες άφησαν το αποτύπωμά τους στην ελληνική μουσική σκηνή.Στο μουσικό αφιέρωμα που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την επαναλειτουργία του ιστορικού θεάτρου, θα ακούσουμε τραγούδια της δισκογραφίας του Λουκιανού που άφησαν εποχή, ενώ θα απολαύσουμε και σπάνια βίντεο-ντοκουμέντα από τις θρυλικές συναυλίες του στον Λυκαβηττό, υλικό που προέρχεται από το πλούσιο προσωπικό του αρχείο.

Στη συναυλία θα πάρουν μέρος γνωστοί τραγουδιστές και τραγουδοποιοί που συμμετέχουν στον διπλό δίσκο-αφιέρωμα με τίτλο «Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ» που κυκλοφορεί, όπως οι Θέμης Ανδρεάδης, Μανώλης Φάμελλος, Δώρος Δημοσθένους, Πάνος Μουζουράκης, Σπύρος Γραμμένος, Μαρία Κηλαηδόνη και Πέννυ Μπαλτατζή μεταξύ άλλων.Ακόμη, τη μουσική βραδιά θα πλαισιώσουν δημοφιλείς ηθοποιοί όπως οι Γιάννης Μπέζος, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Νάντια Κοντογεώργη και Γιασεμί Κηλαηδόνη που θα ερμηνεύσουν τραγούδια που έγραψε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης για παραστάσεις στο θέατρο (Ελεύθερο Θέατρο, Ελεύθερη Σκηνή, Θεσσαλικό Θέατρο κ.ά.).

Οι συναυλίες του Λουκιανού στον Λυκαβηττό

«Μες στα τόσα που ‘χω ζήσει, το ‘ζησα κι αυτό/ κι ήτανε κάτι μαγικό / ήταν απαλό σαν χάδι, ήτανε πολύ γλυκό / το βράδυστο Λυκαβηττό», τραγουδούσε ο Κηλαηδόνης στην «Τετάρτη 28 Ιουλίου», ένα συναισθηματικό, βιωματικό τραγούδι για την εμπειρία της πρώτης του συναυλίας στον Λυκαβηττό τον Ιούλιο του 1982, στην οποία βρέθηκαν 10.000 θεατές.Ήταν η πρώτη συναυλία που έγινε μετά τη Μεταπολίτευση σε αυτόν τον χώρο, ενώ οι επόμενες έξι συναυλίες που έδωσε στον λόφο θα όριζαν εκ νέου το μουσικό θέαμα στην Ελλάδα.

Το 1985 στήνει μια ολόκληρη θεατρική σκηνή στο «Πάμε Μαέστρο»για να παρουσιάσει τις μουσικές του για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Το 1991, στη «Νύχτα γιομάτη θαύματα», γιορτάζει τα 20 χρόνια στη δισκογραφία με ένα τρίωρο υπερθέαμα που μέτρησε πάνω από 150 άτομα επί σκηνής, ενώ το 1993 στη συναυλία «Αχ! Πατρίδα μου γλυκειά…» αφηγείται την κοινωνικο-ιστορική διαδρομή των προπολεμικών και μεταπολεμικών χρόνων της Ελλάδας, μέσα από χαρακτηριστικά τραγούδια.

Το 1996, στη «Σκοτεινή πλευρά»,μεταφέρει στη σκηνή του Λυκαβηττού το προσωπικό του στούντιο και αφιερώνει τη βραδιά σε λιγότερο γνωστά και ανέκδοτα κομμάτια του, ενώ το 1997στη «Νέα Κυψέλη, Νέα Ορλεάνη», συμπράττει με την περίφημη «Preservation Hall Jazz Band» από τη Νέα Ορλεάνη σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό-ρέπλικα του εσωτερικού χώρου του θρυλικού «Preservation Hall Jazz Club». Τέλος, το 2002, καλύπτει όλη τη σκηνή του Λυκαβηττού με αληθινό γκαζόν και στήνει ένα πραγματικό και λειτουργικό μπαρ, χαρίζοντας στο κοινό ένα αξέχαστο «Cocktail Party».

Σήμερα, ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ»του ελληνικού τραγουδιού, με τη μοναδική ικανότητα να ενώνει πλήθος κόσμου μέσα από τη μουσική του, «συναντιέται» ξανά με το αγαπημένο του θέατρο, σε ένα μοναδικό μουσικό θέαμα που θα θυμόμαστε για καιρό.

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι τραγουδιστές Θέμης Ανδρεάδης, Σπύρος Γραμμένος, Δώρος Δημοσθένους, Μαρία Κηλαηδόνη, Πάνος Μουζουράκης, Πέννυ Μπαλτατζή, Χρήστος Παπαδόπουλος, Μανώλης Φάμελλος, οι ηθοποιοί Γιασεμί Κηλαηδόνη, Νάντια Κοντογεώργη, Γιάννης Μπέζος, Αλέξανδρος Μπουρδούμης και οι μουσικοί Στέφανος Δανιηλίδης (πιάνο, ακορντεόν), Βαγγέλης Κατσαρέλης (τρομπέτα), Μάνος Λούτας (μπάσο), Βαγγέλης Τσιμπλάκης (ντραμς).

Πληροφορίες:

Συναυλία:
Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα έναρξης: 21:00

Τιμές εισιτηρίων: Από 10€

Προπώληση: https://www.more.com/music/offer/s-euxaristo-loukiane/

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -