«Ο Ισοβίτης» απέδρασε καταχειροκροτούμενος από το Νοσοκομείο Κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού

71
??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Του Παναγιώτη Μήλα

Αυτό μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί: Απόδραση ισοβίτη από τις Φυλακές Κορυδαλλού, μέρα μεσημέρι υπό τα χειροκροτήματα των θεατών…

Και όμως συνέβη την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018, ώρα 12:00 το μεσημέρι.

Ο ισοβίτης είχε και 11 (ναι! Έντεκα!) συνεργούς: Τη Δέσποινα Χατζηπαυλίδου, τον Λευτέρη Παπακώστα, την Πολυξένη Θάνου, τον Σπύρο Γκέκα, τον Γιώργο Δανόπουλο, τον Γιάννη Νικολόπουλο και τους συγκρατούμενούς του Γιώργο, Γιώργο, Γιάννη, Δημήτρη και Βαγγέλη. Ηθικός αυτουργός – συναυτουργός ήταν ο Αρκάς ο οποίος παραχώρησε δωρεάν τα σχέδια της απόδρασης του έργου.

Το ωραίο στη μοναδική αυτή περίπτωση ήταν ότι την απόδραση την παρακολουθούσαν live περίπου 40 άτομα. Ανάμεσά τους ΚΑΙ η διευθύντρια του καταστήματος Μαρία Στέφη ΚΑΙ οι κοινωνικοί λειτουργοί Θεοδοσία Κατσαλούλη και Ελευθερία Ασήμου. Μάλιστα λίγες ώρες πριν στον χώρο βρέθηκε ΚΑΙ ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του Υπουργείου  Δικαιοσύνης ο οποίος ενημερώθηκε για την απόδραση και έδωσε τη σχετική άδεια!

***

«Ο Ισοβίτης» του Αρκά, λοιπόν, απέδρασε από τις σελίδες του ομώνυμου βιβλίου και «εγκαταστάθηκε» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νοσοκομείου Άγιος Παύλος των Φυλακών του Κορυδαλλού. Εκεί η θεατρική ομάδα των κρατουμένων του Νοσοκομείου σε συνεργασία με το «Τεχνοδρομώ» παρουσίασε με τρόπο μοναδικό αυτό το θεατρικό εγχείρημα.

Οι 5 + 1 ηθοποιοί χάρισαν στιγμές γέλιου και συγκίνησης στους θεατές. Εξαιρετική μουσική, ιδιαίτερα κοστούμια, με άνεση επαγγελματιών ηθοποιών στην ερμηνεία και στην κίνηση. Σε όλα άριστα. Ήταν ένα ανεπανάληπτο μάθημα ζωής.

***

Το «Τεχνοδρομώ», μη κερδοσκοπικό Σωματείο, έχει κύριο στόχο την προσέγγιση και διάδραση με ευπαθείς ή/και αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες μέσω του θεάτρου και άλλων τεχνών που σχετίζονται με αυτό (όπως χορός, μουσική, εικαστικές τέχνες). Το «Τεχνοδρομώ» απευθύνεται σε άτομα ή ομάδες πληθυσμών ανεξάρτητα από καταγωγή, θρησκεία, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, ταυτότητα φύλου, εθνικότητα, ιδεολογία ή πολιτικές πεποιθήσεις.
Ένας από τους κύριους άξονες δράσης του «Τεχνοδρομώ» είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση καθώς και ενεργοποίηση σε θέματα κοινωνικής ένταξης, ενδυνάμωσης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω συναντήσεων, δρώμενων, βιωματικών σεμιναρίων και στοχευμένων δράσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Ιούνιο του 2012, στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» των Φυλακών του Κορυδαλλού, το «Τεχνοδρομώ» δημιούργησε μια θεατρική ομάδα η οποία επί 6 χρόνια συνεχώς έως σήμερα δραστηριοποιείται με τελικό στόχο πάντα μια παράσταση για το ευρύτερο κοινό.
Το ζητούμενο στο θεατρικό τμήμα των κρατουμένων του Νοσοκομείου του Κορυδαλλού, δεν είναι να κάνουν μια παράσταση που να μιμείται το επαγγελματικό θέατρο. Το ζητούμενο είναι να βιώσουν τη δύναμη της επικοινωνίας, της συνεργασίας και της αυτογνωσίας μέσω του θεάτρου, ως κοινής γλώσσας όλων.

***

«Ο Ισοβίτης του Αρκά»

Οι συντελεστές:
Η Θεατρική ομάδα: Γιώργος, Γιώργος, Γιάννης , Δημήτρης , Βαγγέλης, Πολυξένη.
Επιλογή και διασκευή κειμένων: Δέσποινα Χατζηπαυλίδου
Σκηνοθετική επιμέλεια: Λευτέρης Παπακώστας
Βοηθός σκηνοθέτη: Πολυξένη Θάνου
Σκηνική /ενδυματολογική επιμέλεια: Σπύρος Γκέκας
Ηχοληψία: Γιώργος Δανόπουλος
Οργάνωση – Συντονισμός της δράσης: Γιάννης Νικολόπουλος
Ο Αρκάς παραχώρησε δωρεάν τα δικαιώματα του έργου.

***

Υπεύθυνος επικοινωνίας για το «Τεχνοδρομώ»: Γιάννης Νικολόπουλος, g.nikolopoulos@yahoo.gr Τηλέφωνο: 6972-71.11.10