Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου
Η συμβίωση της πανέμορφης ηθοποιού Ιωάννας Αγγελίδη και της Τζίβας εντός σπιτιού ξεκίνησε εξαιτίας μιας φόλας. Ένα γεγονός που επαληθεύει τον Καζαντζάκη όταν αυτός λέει πως «υπάρχει στον κόσμο τούτον ένας μυστικός νόμος -αν δεν υπήρχε, ο κόσμος θα ‘ταν από χιλιάδες χρόνια χαμένος- σκληρός κι απαραβίαστος». Το κακό μπορεί στην αρχή να θριαμβεύει, στο τέλος όμως νικάται. Εννοείται πως δεν επιβεβαιώνεται πάντα, αλλά τουλάχιστον σ’ αυτή την περίπτωση συνέβη. Την Τζίβα την πρόλαβαν στο τσακ, νοσηλεύτηκε, ευτυχώς διέφυγε τον κίνδυνο και έκτοτε την ανέλαβε αποκλειστικά η Ιωάννα υπό τη σκέπη της. Έτσι η ζωή τους κυλάει ομαλά, ευτυχισμένα κι ανώδυνα.
Η Ιωάννα Αγγελίδη, μια εκλεκτή και ταλαντούχα καλλιτέχνις που έχουμε κατ’ επανάληψη απολαύσει την εντυπωσιακή της παρουσία στη θεατρική σκηνή, μια νέα γυναίκα πάντα ευγενική, πρόθυμη και θετική, σε μια γλαφυρή αφήγηση μάς περιγράφει τη ζωή και τη μαγεία της καθημερινότητας με σύντροφο μια γάτα. Τη λυτρωτική συντροφικότητα, τα ασυνήθιστα “δώρα”, την αλληλεγγύη, τη χαρά της επιστροφής στο σπίτι…
Όπως μας λέει χαρακτηριστικά, η συνύπαρξη με την Τζίβα “αφαιρεί κάτι απ’ την αλαζονεία” της. Δήλωση που προσωπικά την παίρνω σαν αστείο. Καθότι εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω η πραγματικά καθηλωτική Ιωάννα Αγγελίδη μπορεί να λειτουργεί με μια υγιή αυτοπεποίθηση αλλά δεν τρέφει καμία μα καμία αλαζονεία.
Ιωάννα, πώς γνωριστήκατε με την Τζίβα;
*Με περίμενε όλο νάζι στο χαλάκι της εξώπορτας, νιαουρίζοντας με την αδερφή της. Ήταν μόλις λίγων ημερών όταν τα ανακάλυψε η μαμά των δύο κοριτσιών που έμεναν στο διπλανό σπίτι και τα είχαν κλείσει νεογέννητα στην ντουλάπα του δωματίου τους για να μην τα δει και τα βγάλει έξω. Η μαμά τους τα ανακάλυψε και τα έβγαλε στον κήπο, οπότε λίγο λίγο άρχισαν να σουλατσάρουν στη γειτονιά. Ε, δεν αργήσαμε να γίνουμε φίλες…
Τι φυλή είναι;
*Έχει ημι-μακρύ τρίχωμα και είναι εξαιρετικά φιλική. Δεν ανήκει ωστόσο σε καθαρόαιμη φυλή.
Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από το όνομά της;
*ΤΖΙΒΑ= τζιβαέρι= πολύτιμη κι αγαπημένη= μακρύτριχηπουγεμίζειτζίβεςγιαπλάκακαιχρειάζεταιχτένισμασυνέχεια.
Τι ηλικία έχει;
*Είναι 13 χρόνων κλεισμένων.
Πριν είχες γάτα ή άλλο κατοικίδιο;
*Είχαμε σκυλιά στην αυλή αλλά κατά την πρώιμη παιδική μου ηλικία. Κατά καιρούς έχουμε φιλοξενήσει και κουνελάκια, τώρα έχουμε κοτούλες κι άλλες γατομουσούδες στον κήπο.
Πόσο περιπετειώδης είναι η ζωή μαζί της;
*Αρκεί να σας πω ότι η συμβίωσή μας εντός σπιτιού ξεκίνησε με αφορμή μια φόλα. Την προλάβαμε στο τσακ, νοσηλεύτηκε, ευτυχώς διέφυγε τον κίνδυνο και έκτοτε την ανέλαβα αποκλειστικά υπό τη σκέπη μου. Έκτοτε όμως η ζωή μαζί της κυλάει ομαλά κι ανώδυνα.
Τι άλλαξε από τη στιγμή που μπήκε στη ζωή σου;
*Είναι περίεργα λυτρωτική η αίσθηση της τριχωτής συντροφιάς που γουργουρίζει. Είναι σπουδαία παρέα, με ηρεμεί πολύ και μου υπενθυμίζει την αξία των απλών πραγμάτων στη ζωή, όπως και το ότι ο άνθρωπος δεν είναι το μόνο πλάσμα του πλανήτη. Αφαιρεί κάτι απ’ την αλαζονεία μου η συνύπαρξή μας.
Πώς συμπεριφέρεται σε φίλους, γνωστούς και επισκέπτες;
*Η Τζίβα είναι από τις πιο κοινωνικές, φιλικές γάτες που ξέρω μέχρι στιγμής. Επιδιώκει παρέα, είναι σχεδόν πάντα έτοιμη για χάδια κι αγκαλιές και «δε δείχνει τα νύχια της» ποτέ.
Πώς φέρεται στα άλλα ζώα;
*Τους τελευταίους μήνες επεδίωξα να της γνωρίσω το νέο γατάκι του κάτω ορόφου αλλά… το στρίμωξε έξω από τα κάγκελα του σπιτιού. Παραλίγο δυστύχημα!
Τι συνήθειες έχει;
*Τις γατοκλασικές υποθέτω: λιάζεται ανακούρκουδα με τις ώρες, κουτουλάει σε όλες τις γωνιές του σπιτιού για να τις σημαδέψει με τη μυρωδιά της, χώνεται σε όλα τα περίεργα μέρη που ούτε που θα μπορούσες να φανταστείς ποτέ ότι θα χωρούσε…
Ποια έκπληξη σου έκανε πρόσφατα;
*Παλιά μου έφερνε μισά σαμιαμιδάκια. Ευτυχώς όμως έχει πολύ καιρό να μου κάνει έκπληξη!
Κοιμάστε και μαζί;
*Προσπαθώ να την περιορίσω χαμηλά στο κρεβάτι.
Ποιες είναι οι γευστικές της προτιμήσεις;
*Τρώει κυρίως ξηρά τροφή, δεν της αρέσουν καθόλου οι κονσέρβες, ακόμα κι οι πιο γκουρμέ.
Τι κάνει όταν επιστρέφεις στο σπίτι;
*Αφού πάρει λίγο τον χρόνο της, συνήθως έρχεται να με υποδεχτεί.
Όταν έχεις κακή διάθεση, πώς αντιδρά;
*Υποστηρικτικά. Υπομένει κι επιμένει χουρχουρίζοντας.
Όταν γύρισες από τις διακοπές, πώς σε υποδέχτηκε;
*Της πήρε λίγο παραπάνω αλλά αποφάσισε τελικά να έρθει να με συναντήσει στο σαλόνι.
«Οι γάτες είναι η ψυχή του σπιτιού», λένε. Πώς το σχολιάζεις;
*Λένε ότι οι γάτες είναι μεταφυσικά πλάσματα, ότι προστατεύουν το σπίτι από κακή ενέργεια, ότι αισθάνονται και συναισθάνονται πολλά περισσότερα από τους ανθρώπους για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα κι ότι εισάγουν τη δική τους θετική ενέργεια στο χώρο. Το σίγουρο είναι ότι δίνουν ψυχή στο σπίτι με την παιχνιδιάρικη μουσούδα τους και την αντικαταθλιπτική τους δράση.
Πώς οραματίζεσαι το κοινό σας μέλλον;
*Με πολλά γουργουρίσματα.
Ευχαριστώ πολύ, Ιωάννα!
*Κι εγώ σας ευχαριστώ για την όμορφη συζήτησή μας και εκ μέρους της Τζίβας. Νιάου.
***
Η Ιωάννα Αγγελίδη είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και πτυχιούχος του τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παρακολούθησε τρεις φορές τη Θερινή Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου, μαθήματα αγωγής λόγου με τη Μίρκα Γεμεντζάκη και σύγχρονου τραγουδιού με τη Χαρά Κεφαλά, καθώς επίσης το «Σεμινάριο τεχνικής προσέγγισης ενός ρόλου» με τον Θωμά Μοσχόπουλο και το «Σεμινάριο Υποκριτικής στην κάμερα» με τον Βασίλη Θωμόπουλο.
Στο θέατρο συμμετείχε στις παραστάσεις: «Χοηφόροι» του Αισχύλου (σκηνοθεσία Ρεγγίνα Καπετανάκη, Αισχύλεια 2003, Χορός), «Μνήμες Δημοκρατίας» του Γιώργου Ρεμούνδου (σκηνοθεσία του ίδιου, Πνύκα, Χορός), «Γαμήλιο Εμβατήριο» του Άγγελου Τερζάκη (σκηνοθεσία Κερασία Σαμαρά, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, Ανθούλα), «Γυναίκα από παλιά» του Ρόλαντ Ζίμμελπφέννιγκ (σκηνοθεσία Άσπα Τομπούλη, Θέατρο Χυτήριο, Τίνα), «Τι είπε ο Όσκαρ Ουάιλντ: γιατί το σχήμα των πραγμάτων είναι υποκειμενικό…» (σκηνοθεσία Αλεξάνδρα Βουτζουράκη, Θεατρικός χώρος Nixon), «Πέντε σιωπές» της Σήλα Στήβενσον (σκηνοθεσία Άσπα Τομπούλη, Εθνικό Θέατρο), «Χωρίς μουσική» (σκηνοθεσία Κώστας Γάκης, Θύρα Τέχνης / Θέατρο του Νέου Κόσμου / 104 Κέντρο Τέχνης και Λόγου), «Πολύ κακό για το τίποτα» του Γουίλλιαμ Σαίξπηρ (σκηνοθεσία Αλέξανδρος Κοέν, θέατρο Αργώ), «Τα ημερολόγια ενός διαβόλου (μια παράσταση βασισμένη σε κείμενα και ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη και Φερνάντο Πεσσόα, σε συνεργασία με το μουσικό σύνολο Guitarte ensemble, θέατρο Βαφείο), «Historia de un amor» (σκηνοθετική επιμέλεια Χαρά Κεφαλά, Αγγέλων Βήμα), «Η νύχτα της Ιγκουάνα» του Τέννεσση Γουίλιαμς (σκηνοθεσία Αλέξανδρος Κοέν, θέατριο Αργώ) και «Έλα να παίξουμε» της Κερασίας Σαμαρά (σκηνοθεσία της ίδιας, θέατρο Αργώ / Θέατρο της Σχολής Καλών Τεχνών).
Συμμετείχε στις ταινίες μικρού μήκους: «Ο Ών, ο Ήν και ο Ερχόμενος» του Γιάννου Αχιλλέως και «4 Εποχές» του Βασίλη Μαρτσέκη, καθώς και στις τηλεοπτικές σειρές «Τα 4 μάτια» (σκηνοθεσία Βασίλης Νεμέας, Alpha) και «Γιούγκερμαν» (σκηνοθεσία Γρηγόρης Καραντινάκης, ANT-1).
Συμμετείχε στο θεατρικό αναλόγιο «Ταξίδι μακριά» της Λούλας Αναγνωστάκη (σκηνοθεσία Άσπα Τομπούλη, Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών) και «Δεσποινίς Δυστυχία» του Τσιμάρα Τζαννάτου (σκηνοθεσία Άσπα Τομπούλη, Θέατρο Τέχνης), “Zyklon ή Το Πεπρωμένο” του Θανάση Τριαρίδη (σκηνοθεσία Μαριάννα Κοντούλη, θέατρο Faust)
- Διαβάστε παλαιότερη συνέντευξη της Ιωάννας Αγγελίδη στο catisart.gr