30 C
Athens
Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Μικρά Βιβλιοπωλεία. Στηρίζουν τις Λέσχες Ανάγνωσης και αποτελούν κομμάτι του καθημερινού πολιτισμού

Τα μικρά βιβλιοπωλεία, οι φιλόξενοι και ζεστοί χώροι που μετατράπηκαν τα τελευταία χρόνια σε ζωντανές κυψέλες για το κοινό, ετοιμάζουν για δεύτερη φορά τη γιορτή τους, η οποία σηκώνει αυλαία το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020.
Η Ημέρα των Μικρών Βιβλιοπωλείων θα είναι φέτος αφιερωμένη στις Λέσχες Ανάγνωσης, στις μικρές ή μεγαλύτερες παρέες των ανθρώπων που συναντιούνται μία φορά τον μήνα και συζητούν για βιβλία, και πιο συγκεκριμένα για τα κοινά τους διαβάσματα.
Όπως λένε οι υπεύθυνοι της Κοινότητας Μικρών Βιβλιοπωλείων Little Bookstores: «Τα μικρά βιβλιοπωλεία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού πολιτισμού». Προσθέτουν επίσης: «Είναι το μέρος όπου οι συγγραφείς μπορούν να συνδεθούν με τους αναγνώστες, ο χώρος όπου μπορούμε να ανακαλύψουμε νέους, άγνωστους κόσμους και όπου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να νιώσουν τη συγκίνηση της ανάγνωσης, η οποία είναι πιθανόν να τα συνοδεύσει διά βίου».

 

***

 

Την Ημέρα των Μικρών Βιβλιοπωλείων θα έχουν όλοι τη δυνατότητα να γίνουν, έστω και για λίγο, μέλη μιας Λέσχης Ανάγνωσης σε ένα μικρό βιβλιοπωλείο, ζώντας την εμπειρία που για μερικούς υπάρχει εδώ και δεκαετίες ενώ για άλλους πρόκειται τώρα μόλις να ξεκινήσει.
Η Ημέρα θα είναι αφιερωμένη σε όλες τις βιβλιοφιλικές λέσχες. Σε εκείνες που ασχολούνται με ένα λογοτεχνικό είδος, όπως η ποίηση ή το θεατρικό κείμενο, και σε εκείνες που επικεντρώνονται σε μια στενότερη ή ευρύτερη θεματική, όπως η αστυνομική λογοτεχνία ή η φιλοσοφία: στις λέσχες που καταπιάνονται με κείμενα ελληνικά ή μεταφρασμένα, στις λέσχες που βρίσκονται σε μέρη απομακρυσμένα ή στην καρδιά των μεγάλων πόλεων, στις λέσχες που συναντάμε στο διαδίκτυο και στις λέσχες των οποίων τα μέλη μαθαίνουν τώρα τα πρώτα γράμματα.

 

***

 

Τα μικρά βιβλιοπωλεία είναι τα στέκια των Λεσχών Ανάγνωσης. Είναι οι χώροι που φέρνουν κοντά τους βιβλιόφιλους της κάθε γειτονιάς, οι χώροι που προωθούν τον διάλογο γύρω από το βιβλίο και την ανάγνωση – τόποι ανταλλαγής ιδεών, διαφωνίας και κατανόησης διαφορετικών απόψεων και ερμηνειών.
Οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες που θα επισκεφθούν τα μικρά βιβλιοπωλεία θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν με άλλους βιβλιόφιλους, κουβεντιάζοντας μαζί τους όλα όσα τους ενδιαφέρουν.
Η ασφάλεια είναι προτεραιότητα όλων και κατά τη διάρκεια της Ημέρας τα μικρά βιβλιοπωλεία θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Άλλωστε οι Λέσχες Ανάγνωσης δεν λειτουργούν όπως οι γνωστές εκδηλώσεις για τα βιβλία. Είναι συναντήσεις που πραγματοποιούνται σε μικρές ομάδες ατόμων. Γι’ αυτό φέτος η Ημέρα θα πραγματοποιηθεί με απαραίτητη δήλωση συμμετοχής, κατόπιν επικοινωνίας για κράτηση θέσης με το εκάστοτε βιβλιοπωλείο.

 

***

 

Η Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 28 Απριλίου του 2018.

 

***

 

 

 

Στα Βριλήσσια, σήμερα υπάρχει μόνο ένα (!)  βιβλιοπωλείο: «Ο Χάρτης». Είναι το βιβλιοπωλείο της καρδιάς μας που κρατάει ψηλά τη σημαία «του καθημερινού πολιτισμού». Μπορεί να είναι μικρό αλλά έχει μεγάλη αγκαλιά και οι άνθρωποί του ξέρουν να αγωνίζονται και να νικούν.

 

Μάλιστα έκαναν και ένα τολμηρό βήμα τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας τις «Εκδόσεις Angelus Novus». Στόχος τους να εκδώσουν βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, νέα κείμενα και μεταφράσεις λογοτεχνίας, κοινωνικής επιστήμης, οικονομίας, πολιτικής, ιστορίας και φιλοσοφίας των κοινωνικών και φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας. Οι ιδρυτές του «Angelus Novus» έχουν μία φιλοδοξία: Τα βιβλία τους, αφού διαβαστούν και κλείσουν τα «φτερά» τους, τις σελίδες τους, να «παραμείνουν» διά του περιεχομένου τους στο νου των αναγνωστών και να βοηθήσουν δυνητικά στην ανανέωση της συζήτησης υπέρ της ανασυγκρότησης μιας θρυμματισμένης συντριμμένης κοινωνίας…

 

 

***

Το Μικρό Βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μας [στη φωτογραφία] είναι «Ο Χάρτης». Βρίσκεται στην οδό Γράμμου 40, στα Βριλήσσια 15235 και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο τηλέφωνο: 210-613.79.42

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -