Cat Is Art

Η σκηνοθέτις και ηθοποιός Ιφιγένεια Γρίβα μας μίλησε για την παράσταση “Ας το πάρει το ποτάμι”

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Η Ιφιγένεια Γρίβα, μια ηθοποιός που μας γλύκανε την ψυχή όταν, σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου, στον “Γάμο του Καραχμέτη” υπηρέτησε με άψογη υποκριτική το λόγο του Παπαδιαμάντη, μας μιλά για την παράσταση “Ας το πάρει το ποτάμι”, που θα δούμε σύντομα στην κεντρική σκηνή του θεάτρου “Επί Κολωνώ” στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεατρικού φεστιβάλ Off Off Athens, το οποίο διεξάγεται για 11η χρονιά φέτος.

Η Ιφιγένεια Γρίβα έχει παίξει στις παραστάσεις: Ιώ (2017), Ιώ (2017), Διακόσιες δέκα χιλιάδες οκάδες βαμβακιού – μια παράσταση στο Αρχείο (2016), Ο γάμος του Καραχμέτη (2017). Μια ακόμα θεατρική της δραστηριότητα είναι το “Επισκεπτήριο”, το οποίο αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές δράσεις του Εθνικού Θεάτρου καθώς, πέρα από την καλλιτεχνική του σημασία, προσφέρει ένα έργο υψηλής κοινωνικής ευθύνης σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη την τέχνη και την επικοινωνία αλλά που λόγοι υγείας δεν τους το επιτρέπουν. Το “Επισκεπτήριο” πηγαίνει το θέατρο στα Νοσοκομεία και προσφέρει χαρά παρουσιάζοντας μέσα από τη δραματοποιημένη αφήγηση κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Το “Ας το πάρει το ποτάμι” είναι μια παράσταση για την απώλεια, τη νοσταλγία και την επιστροφή, η οποία θα παρουσιαστεί στην κεντρική σκηνή του θεάτρου “Επί Κολωνώ” τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στις 20:15 και την Τρίτη 4 Ιουνίου στις 22:00, στο πλαίσιο του φεστιβάλ OFF OFF Athens Νο 11.

 

 

Ρωτήσαμε την Ιφιγένεια για την παράσταση στην οποία συμμετέχει και σκηνοθετεί. Μας είπε:

“Πώς θα ήμασταν χωρίς τις χαρακιές στην ψυχή μας; Χωρίς τα αυλάκια στο πρόσωπο που λέγονται ρυτίδες; Όλα αυτά που ο κόσμος τα απωθεί, αυτά ακριβώς μας κάνουν πιο όμορφους γιατί μας μαθαίνουν να ζούμε στην πραγματικότητα. Τα φτερά τα δίνει η πραγματικότητα – η πραγματικότητα όταν τη δούμε κατάματα, όπως είναι, από ανάγκη, όχι σύμφωνα με τις επιθυμίες μας.
Μια απώλεια θα φέρει το άγνωστο και το οδυνηρό. Αυτά θα ξεχωρίσουν και στο τέλος εκτός από το μαύρο θα γεννηθεί το φως. Η σχέση με όλα αυτά που θέλουμε να κρύψουμε θα φέρει στην επιφάνεια τα παιδικά μας χρόνια, τις στιγμές που η «χαρά» ήταν κάτι λαμπερό σαν δάκρυ πάνω σε ένα πρόσωπο ή σαν χρυσό κουμπί στο γρασίδι. Η κατά μέτωπο σύγκρουση θα μας κάνει πιο δυνατούς, θα βγάλει ρίζες που δεν θα ξέρουμε μέχρι πού φτάνουν και θα μας μεταμορφώσει σε αυτό που είμαστε στα βάθη της ψυχής μας, απλοί, γυμνοί, μα γεμάτοι. Το μικρό, το ελάχιστο όπως μια γνώριμη φωνή στην άλλη πλευρά του ακουστικού, θα σκάψουν εντός μας, όταν πια δεν θα είναι εκεί για να την αφουγκραστούμε. Όλα όσα ζήσαμε μικροί μας έχουν καθορίσει, ενώσει, χαρακτηρίσει ακόμα και αν λογικά δεν το βλέπουμε ή το αναγνωρίζουμε. Τότε που ένα κομμάτι ουρανού μας έφτανε για να είμαστε χορτάτοι και ενθουσιώδεις”.

Το τέλος δεν μπορεί να είναι παρά μονάχα μια αρχή. «Τα πράγματα μας βοηθούν γιατί είναι περαστικά. Ό,τι καμώνεται το αιώνιο δεν δίνει καμία παρηγοριά.» – Κριστιάν Μπομπέν

 

 

***

Ήταν ένα καλοκαιρινό πρωινό. Ο αέρας φυσούσε απαλά, αλλά ο ήλιος έκαιγε δυνατά. Όλα έμοιαζαν στη θέση τους μιας και όλα είχαν ησυχάσει από τη βουή του κόσμου. Ο καφές περίμενε πάνω στο τραπέζι και το φαγητό είχε αρχίσει να ψήνεται… Το βλέμμα που έπεσε ακαθόριστα έξω από το παράθυρο χάθηκε όταν ένα τηλεφώνημα είχε την ερώτηση: “Μια μυγδαλιὰ και δίπλα της, εσύ. Μα πότε ανθίσατε;”. Η απρόσμενη επιστροφή στο σπίτι των παιδικών χρόνων θα γεμίσει τις ζωές των ηρώων με όλα όσα είχαν αφήσει στη λήθη.

“Βαρύς
Μ’ ένα κεφάλι σαν αβγό
Χωρίς μάτια χωρίς χαρακτηριστικά.
Ξαναγυρίζεις”

 

 

Ταυτότητα παράστασης

“Ας το πάρει το ποτάμι”

Δευτέρα 3 Ιουνίου στις 20:15 και Τρίτη 4 Ιουνίου 2019 στις 22:00

Συντελεστές:
Θεατρική ομάδα: Ιφιγένεια Γρίβα, Μαρία Νίκα, Παναγιώτης Ιωσηφίδης, Νικόλας Χαλδαιάκης, Μαρία Χανιωτάκη, Θωμάς Οικονομάκος
Κείμενο: Η ομάδα
Σκηνοθεσία: Ιφιγένεια Γρίβα
Σκηνικά/Κοστούμια: Η ομάδα
Μουσική: Η ομάδα
Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος
Φωτογραφίες: Αναστασία Λιάπη, Φωτογραφία σκίτσο: Μαρία Νίκα, Άρης Τρουπάκης
Ερμηνεύουν:
Ιφιγένεια Γρίβα, Μαρία Νίκα, Παναγιώτης Ιωσηφίδης, Νικόλας Χαλδαιάκης

 

 

***

Το trailer της παράστασης:

 

 

• Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

Πληροφορίες

Επί Κολωνώ, 210 5138067
www.epikolono.gr e-mail: xkolono@otenet.gr
Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός – Αθήνα
Στάση Μεταξουργείο

* Φωτογραφίες: Fabrizio Dirri

  • Διαβάστε επίσης:

Off-Off Athens No 11 – Σε νέα πορεία και με πολλές ιδέες το φεστιβάλ του Επί Κολωνώ

-Η ομάδα της παράστασης “Ας το πάρει το ποτάμι” μιλά στο catisart.gr

-Ο “Γάμος του Καραχμέτη”, σκιαθίτικο κέντημα δια χειρός Όλιας Λαζαρίδου

-“Επισκεπτήριο”. Όταν το ζητάς, το θέατρο σε βρίσκει ακόμη και στο νοσοκομείο…

Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουΗ σκηνοθέτις και ηθοποιός Ιφιγένεια Γρίβα μας μίλησε για την παράσταση “Ας το πάρει το ποτάμι”

Related Posts