32.7 C
Athens
Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Στάχτες και αίμα: Η σφαγή του Μέμφις στο Τενεσί ένα χρόνο μετά το τέλος του Αμερικανικού Εμφυλίου

 

Την Πρωτομαγιά του 1866, ένα χρόνο μετά τον τερματισμό του Αμερικανικού Εμφυλίου, ξεσπά στο Μέμφις του Τενεσί βίαια ρατσιστική εξέγερση. Ξεκίνησε από φήμες ότι Αφροαμερικανοί στρατιώτες είχαν σκοτώσει λευκούς αστυνομικούς. Μέχρι τα μεσάνυχτα της 3ης Μαΐου η κοινότητα των μαύρων θα μετρά 46 νεκρούς (έναντι 2 λευκών) και 285 τραυματίες. Αναφέρονται βιασμοί, απαγχονισμοί, ακρωτηριασμοί και άλλες φρικαλεότητες, στις οποίες πρωταγωνιστούν μέλη της διαβόητης Κου Κλουξ Κλαν. Περισσότερα από 100 σπίτια και κτήρια παραδόθηκαν στις φλόγες, χωρίς να παρέμβει η Πυροσβεστική. Η απώλεια της ομοσπονδιακής περιουσίας φθάνει στις 17.000 δολάρια. Δεν έχει αναφερθεί καμία σύλληψη…

Από τις στάχτες και το αίμα βγαίνει κάτι καλό. Η ψήφιση της 14ης τροπολογίας, δύο χρόνια αργότερα, σχετικά με τα Δικαιώματα Ιθαγένειας, Ισότητας και Ελευθερίας.

 

 

Ίσως να μην υπάρχει παρεμφερής οργάνωση στην Αμερική που να προκαλεί ισχυρότερη συναισθηματική αντίδραση σε μεγάλη μερίδα πληθυσμού από την Κου Κλουξ Κλαν. Στα τελευταία εκατόν πενήντα χρόνια, η Κλαν έχει δημιουργήσει μια συνεχή φήμη πλούσια σε εκφοβισμό, ενώ βρίσκεται βυθισμένη σε ένα πέπλο περίεργης μυστικότητας που σχετικά λιγοστοί είναι οι άνθρωποι που έχουν καταφέρει να διαπεράσουν. Έτσι η φήμη της Κλαν, ακόμα και στον δεύτερο αιώνα της παρουσίας της, είναι ισχυρότερη απ’ ότι τα αριθμητικά της μεγέθη. Σιγά σιγά εξελίχτηκε σε μια από τις πλέον ισχυρές και αιματοβαμμένες ισχυρές μυστικές οργανώσεις στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ενώ λοιπόν παλιότερα, σε μεγαλειώδεις μάλλον περιόδους της ιστορίας της, ο αριθμός των μελών της (Klansmen) υπολογιζόταν σε κάποια εκατομμύρια, σήμερα υπολογίζεται πως υπάρχουν κάπου 5.000 μέλη των Λευκών Ιπποτών της Κου Κλουξ Κλαν, εκτός βεβαίως των πολυποίκιλων υποστηρικτών της και των όσων επιδεικνύουν κάποιου βαθμού παθητική υποταγή στις αρχές Κλαν, οι οποίοι θα πρέπει επίσης, με πρόχειρους υπολογισμούς, να ανέρχονται σε κάποια εκατομμύρια.

Ο όρος Κου Κλουξ Κλαν (Ku Klux Klan, KKK) αναφέρεται κυρίως σε τρεις οργανώσεις που έδρασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και υποστήριξαν το ιδεολόγημα της υπεροχής των λευκών έναντι των άλλων φυλών, τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό και την ομοφοβία. Θεωρείται η κατά παράδοση μεγαλύτερη ακροδεξιά οργάνωση στις ΗΠΑ και η δεξαμενή για μικρότερες ακροδεξιές οργανώσεις. Αυτές οι οργανώσεις χρησιμοποίησαν συχνά την τρομοκρατία, τη βία και πράξεις εκφοβισμού, για να καταπιέσουν τους Αφροαμερικανούς και άλλες φυλετικές ομάδες.

1η Κου Κλουξ Κλαν

Η ονομασία «Κου Κλουξ Κλαν» πιθανόν προήλθε από την ελληνική λέξη κύκλος. Η 1η ΚΚΚ διαμορφώθηκε περισσότερο στα πρότυπα μιας αδελφότητας και ένα από τα κυριότερα σύμβολα της οργάνωσης υπήρξε ο καιόμενος σταυρός, ενισχύοντας το φυλετικό ρατσισμό της Κου Κλουξ Κλαν του 19ου αιώνα με την επιθετικότητα έναντι του Ρωμαιοκαθολικισμού, των Εβραίων και των Μαύρων.

Η ίδρυση της πρώτης Κου Κλουξ Κλαν χρονολογείται στις 24 Δεκεμβρίου 1865 στο Πουλάσκι του Τενεσί, αμέσως μετά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο. Ιδρύθηκε από έξι βετεράνους των Συνομόσπονδων Πολιτειών και η δράση της διήρκεσε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1870. Λίγο αργότερα επεκτάθηκαν στο Νάσβιλ και στις γύρω περιοχές του Τενεσί, όπως επίσης και στην Άθενς της Αλαμπάμα. Το κυριότερο γεγονός της εποχής είναι η έγκριση του Κογκρέσου του Reconstruction act που διαιρούσε το μεγαλύτερο μέρος του Νότου σε 5 στρατιωτικές επαρχίες φέρνοντας σε απόγνωση τους συντηρητικούς του Νότου. Τον Φεβρουάριο του 1867, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, ψηφίστηκε νόμος ο οποίος αφαιρούσε το δικαίωμα ψήφου από πρώην συνομοσπονδιακούς του Νότου παραχωρώντας το σε πρώην δούλους νέγρους φέρνοντας την αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Οι Ιδρυτές της 1ης Κου Κλουξ Κλαν και η σύνθεσή της

Φρανκ Μακ Κορντ
Τζων Μπ. Κέννεντι
Τζέιμς Ρ. Κρόου
Κάλβιν Τζονς
Τζων Λέστερ
Ρίτσαρντ Ρ. Ρήντ
Νάθαν Μπέντφορντ Φόρεστ (Διάδοχος του Μακ Κορντ)

Αρχικά οργανώθηκαν διάφορες βαθμίδες ιεραρχίας με μυστικιστικά ονόματα:

Μέγας Γόης της Αόρατης Αυτοκρατορίας
Μέγας Δράκων του Βασιλείου
Μέγας Τιτάν της Ηγεμονίας
Μέγας Κύκλωψ του Σπηλαίου
Δύο Νυκτερινοί Ιέρακες
Μέγας Μοναχός
Μέγας Γραφέας
Μέγας Φύλαξ
Μέγας Τούρκος
Μέγας Φρουρός

Τον Απρίλιο του 1867 οι διάφορες οργανώσεις της Κου Κλουξ Κλαν συναντώνται στο Νάσβιλ για να επεξεργαστούν το καταστατικό τους στο ξενοδοχείο Μάξγουελ Χάουζ. Το πρώτο μέρος διευκρινίζει τους στόχους της οργάνωσης όπως η προστασία των αδυνάτων και των αθώων, υπεράσπιση των καταπιεσμένων κ.λπ., κάτι που φαίνεται εντελώς υποκριτικό, ενώ στις 4 Ιουλίου 1867 οργανώνεται η μεγαλύτερη παρέλαση της ΚΚΚ στο Πουλασκί. Η μεγάλη παρουσία μερικών πρώην στρατηγών όπως ο Νάθαν Μπέντφορντ Φόρεστ στην ΚΚΚ δίνουν στις γραμμές της τη σφραγίδα μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης. Ξεκινά έτσι μια εποχή μεγάλων επιχειρήσεων εκτόπισης της ΚΚΚ και πολλών δολοφονιών. Η μεγαλύτερη επιχείρηση βιαιοπραγίας και δολοφονιών αναφέρεται στο Αρκάνσας τρεις μήνες πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 1868 που δολοφονούνται πάνω από 200 άτομα κατά το μέγιστο μέρος Νέγροι, Ρεπουμπλικάνοι και λευκοί Εξομώτες. Μετά τα γεγονότα στο Αρκάνσας ήρθε η πρώτη μεγάλη αντίδραση. Ο κυβερνήτης Πάουελ Κλαίτον διακήρυξε την πρόθεσή του να καταφύγει στην ένοπλη πολιτοφυλακή για να αποκατασταθεί η τάξη. Παρόλο τον οργανωμένο ανταρτοπόλεμο της ΚΚΚ, ο στρατιωτικός νόμος, η αναστολή των συνταγματικών εγγυήσεων, η χρήση της πολιτοφυλακής και του Ομοσπονδιακού στρατού, οι συλλήψεις και διωγμοί θα οδηγήσουν στο τέλος της 1ης ΚΚΚ στα μέσα του 1873. Για τις περιπέτειες της 1ης ΚΚΚ, ο Αιδεσιμότατος Τόμας Ντίξον γράφει σε λογοτεχνικό ύφος το The Clansman: An historical romance of the Ku Klux Klan που κυκλοφόρησε το 1905 και έγινε Μπέστ σέλερ και αργότερα βωβή ταινία με τίτλο Η Γέννηση ενός Έθνους.

2η Κου Κλουξ Κλαν

Το 1915 δημιουργήθηκε η δεύτερη διακριτή οργάνωση, στο όρος Στόουν της Ατλάντα της Τζόρτζια, με ιδρυτή τον συνταγματάρχη και ιεροκήρυκα διαφόρων θρησκευτικών αδελφοτήτων Γουίλιαμ Τ. Σίμονς. Ξεκινώντας από το 1921, υιοθέτησε ένα σύγχρονο επιχειρηματικό σύστημα που χρησιμοποίησε άτομα πλήρους απασχόλησης με μισθό και απευθύνθηκε σε νέα μέλη τα οποία κάνοντας αίτηση εγγραφής πλήρωναν κάποιο αντίστοιχο ποσό. Αυξήθηκε γρήγορα σε εθνικό επίπεδο σε μια εποχή ευημερίας. Αντανακλώντας τις κοινωνικές εντάσεις που έπλητταν την αστική και την αγροτική Αμερική και εξαπλώθηκε σε κάθε πολιτεία.

Στην Ιντιάνα, οι παραδοσιακοί πολιτικοί ιστορικοί επικεντρώθηκαν σε διαβόητους ηγέτες, όπως ο Στέφενσον, ο Μεγάλος Δράκος του Indiana Klan, ο οποίος καταδικάστηκε το 1925 απαγωγή, βιασμό και τη δολοφονία της Madge Oberholtzer, συνέβαλε στην καταστροφή του κινήματος της ΚΚΚ σε εθνικό επίπεδο. Το 1939, αφού γνώρισε πολλά χρόνια πτώσης λόγω της Μεγάλης Ύφεσης, ο Αυτοκρατορικός Μάγος Ήβανς, παρέδωσε την ΚΚΚ στον Τζέιμς Κόουλεσκοτ, κτηνίατρο της Ινδιάνας. Το 1944, οι ΗΠΑ κατέβαλαν εμπράγματη ασφάλεια για 685.000 δολάρια σε φόρους και ο Κόουλεσκοτ αναγκάστηκε να διαλύσει την οργάνωση το ίδιο έτος που τελικά διασπάστηκε σε μικρότερες οργανώσεις.

Η επίσημη ρητορική της επικεντρώθηκε στην απειλή της Καθολικής Εκκλησίας, χρησιμοποιώντας τον αντικαθολικισμό και τον εθνικισμό. Η έκκλησή τους απευθυνόταν αποκλειστικά σε λευκούς Προτεστάντες εναντίον Εβραίων, νέγρων, Καθολικών και νεοαφιχθέντων μεταναστών της Νότιας Ευρώπης όπως οι Ιταλοί. Οι συνωμοσίες, οι εσωτερικές διαιρέσεις, η εγκληματική συμπεριφορά των ηγετών, η εξωτερική αντιπολίτευση και τα φορολογικά χρέη προκάλεσαν την κατάρρευση της ΚΚΚ, η οποία είχε μειωθεί σε περίπου 30.000 το 1930. Έφτασε στην ακμή της στη δεκαετία του 1920, περίοδο κατά την οποία διέθετε περισσότερα από 4 εκατομμύρια μέλη.

Οι Ιδρυτές της 2ης Κου Κλουξ Κλαν

Γουίλιαμ Τζόζεφ Σίμσον
Έντουαρντ Γιάγκ Κλάρκ
Ελίζαμπεθ Ταϋλερ
Χίραμ Γουέσλι Ήβανς(Διάδοχος του Σίμσονς)
Ντέιβιντ Στέφενσον
Τζέιμς Άρνολντ Κόουλεσκοτ

“Ο κύριος και βασικός στόχος μας συνιστάται στη διατήρηση της υπεροχής της Λευκής φυλής σε αυτή τη Χώρα. Η ιστορία μάς διδάσκει ότι ανήκουμε σε μια φυλή που η φύση την προίκισε με μια ανωτερότητα πάνω στις άλλες φυλές και που ο δημιουργός μας εμπιστεύτηκε την κυριαρχία πάνω στις κατώτερες φυλές. Η Αμερική θεμελιώθηκε από τη λευκή φυλή και για τη λευκή φυλή και κάθε απόπειρα να μεταφερθεί ο έλεγχος αυτός πάνω στο έθνος προς όφελος κατώτερων φυλών αποβαίνει φανερά αντίθετα στη Θεία Βούληση και αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος”.

Απόσπασμα από το Πιστεύω της ΚΚΚ που διαβαζόταν κατά τη διάρκεια της μύησης των νέων προσήλυτων.

3η Κου Κλουξ Κλαν

Τη δεκαετία του ’50, με την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων επανεμφανίζεται η ΚΚΚ με νέες οργανώσεις που ονομάστηκαν councils. Tα councils χρησιμοποιούνται από επιχειρηματίες και τη μεγάλη αστική τάξη του Νότου προκειμένου να διεισδύσουν με μέλη τους στο Κογκρέσο και να ασκείται κάποια πίεση σε πολιτικά ζητήματα της εποχής. Τα πιο γνωστά και οργανωμένα Council είναι το White Citizen’s Council (Συμβούλιο των Λευκών πολιτών), το White Crusade (Λευκή σταυροφορία), Aryan knight’s of the Ku Klux Klan της οποίας ο αρχηγός Σέρμαν Μίλερ εμφανιζόταν με ναζιστικές στολές.

Από τις πιο γνωστές οργανώσεις της μετέπειτα ΚΚΚ ήταν η United Klans of America του Ρόμπερτ Σέλτον. Η οργάνωση συνδέθηκε με τη βομβιστική επίθεση της βαπτιστικής εκκλησίας στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, που σκότωσε τέσσερα νεαρά κορίτσια και τη δολοφονία της Viola Liuzzo κοντά στη Selma το 1965 και το λιντσάρισμα του εφήβου Michael Donald στο Mobile το 1981. Αργότερα διασπάστηκε στην The True Ku Klux Klan.

Μετά το τέλος της δεκαετίας του ’70 η ακροδεξιά ανασυγκροτήθηκε, μια νέα γενιά ακτιβιστών που γαλουχήθηκε μέσα στις σέχτες αυτές, έκανε την εμφάνισή της. Σε αντίθεση με τους προκατόχους τους, δεν είναι πια ένας όχλος που διψά να εφαρμόσει το νόμο του Λιντς και που κυκλοφορεί με κυνηγετικά τουφέκια, αλλά ένας ημιεπαγγελματικός στρατός με αυτόματα όπλα και βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό.

Από το 2016, οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπάρχουν πάνω από 30 ενεργές ομάδες KKK στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εκτιμήσεις της συνολικής συλλογικής συμμετοχής κυμαίνονται από περίπου 3.000 – 8.000. Εκτός από την ενεργό συμμετοχή του, η ΚΚΚ έχει έναν άγνωστο αριθμό συνεργατών και υποστηρικτών. Σήμερα, πολλές πηγές κατατάσσουν την ΚΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση. Τον Απρίλιο του 1997, οι πράκτορες του FBI συνέλαβαν τέσσερα μέλη των Αληθινών Ιπποτών του Ku Klux Klan στο Ντάλας για συνωμοσία, προετοιμασία ληστείας ώστε να ανατινάξουν εργοστάσιο φυσικού αερίου. Το 1999, το δημοτικό συμβούλιο του Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας νομοθέτησε ένα ψήφισμα που κηρύσσει την ΚΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ιδεολογία

Η οργάνωση διαμορφώθηκε περισσότερο στα πρότυπα μίας αδελφότητας και ένα από τα κυριότερα σύμβολα της οργάνωσης υπήρξε ο φλεγόμενος σταυρός, ενισχύοντας το φυλετικό ρατσισμό της Κου Κλουξ Κλαν του 19ου αιώνα με την επιθετικότητα έναντι του Ρωμαιοκαθολικισμού και των Εβραίων αλλά και την ξενοφοβία όπως επίσης κατά του φεμινιστικού κινήματος. Η αρχική οργάνωση δεν ήταν καθαρά φασιστική, από εκείνες που εμφανίστηκαν στην Ευρώπη, αλλά μάλλον ένα αντιδραστικό και βίαιο κίνημα διαμαρτυρίας που τρεφόταν από την κοινωνική δυσαρέσκεια και το λαϊκισμό. Η ΚΚΚ θα μπορούσε να είχε εδραιωθεί σαν ακροδεξιός παράγοντας εξουσίας, αλλά έκανε το λάθος να αγκαλιάσει, τη δεκαετία του ’30, τη Ναζιστική Γερμανία και να ασπαστεί το εθνικοσοσιαλισμό. Μέσα σε λίγα χρόνια η ΚΚΚ έχασε τα λαϊκά της ερείσματα και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν κατάφερε ποτέ να κινητοποιήσει πάνω από καμιά δεκαριά χιλιάδες ακτιβιστές.

Κατά τη δεκαετία του 1930, ο αριθμός των μελών της μειώθηκε σημαντικά, μέχρι την προσωρινή διάλυσή της το 1944. Στη νεότερη ιστορία της, η Κου Κλουξ Κλαν ταυτίζεται με μικρότερες μεμονωμένες ομάδες, ενίοτε συνδεδεμένες με άλλες ακροδεξιές οργανώσεις, αριθμώντας στα τέλη του 20ού αιώνα μερικές χιλιάδες μέλη.

Οι πιο γνωστές επιθέσεις από το 1950 και μετά

Η ενσωμάτωση των Αφροαμερικανών στα σχολεία εξαπολύει αιματηρές ταραχές, το 1957, στο Λιτλ Ροκ, 9 μαύροι μαθητές κάνουν την είσοδό τους σε σχολείο που φοιτούσαν λευκοί και ξεσπούν επεισόδια. Ο Πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ έστειλε 1.000 αλεξιπτωτιστές και 10 χιλιάδες άνδρες της Εθνοφυλακής για να καταστείλουν τις ταραχές.
Το 1963, μέλη της ΚΚΚ εκτελούν έναν από τους ηγέτες της ΝΑΑCP, τον Μέντγκαρ Έβερ, έξω από την είσοδο του σπιτιού του.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 1963, ανατινάζουν την εκκλησία των Βαπτιστών στο Μπέρμιγχαμ.
Το Ιούνιο του 1964, μέλη της ΚΚΚ δολοφονούν τους 3 ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων, Άντριου Γκούντμαν, Μάικλ Σιέρνερ και Τζέιμς Τσάνεϊ. Έπειτα από 41 ολόκληρα χρόνια, η υπόθεση ήρθε στην επικαιρότητα ξανά, οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τον βαπτιστή ιερέα και πρώην μέλος της Κου Κλουξ Κλαν, Έντγκαρ Ρέι Κίλεν, με την κατηγορία του φόνου των τριών νεαρών. Στις 21 Ιουνίου 2005, το δικαστήριο του Μισισιπή έκρινε τον 89χρονο Κίλεν ένοχο για την οργάνωση της δολοφονίας και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 60 ετών. Ωστόσο, έπειτα από δύο μήνες αφέθηκε ελεύθερος καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Για το περιστατικό γυρίστηκε η ταινία “Ο Μισισιπής καίγεται”.
Τον Μάρτιο του 1965, μέλη της ΚΚΚ δολοφονούν την Ιταλίδα δασκάλα και ακτιβίστρια Βιόλα Λιούτσο.
Στις 3 Νοεμβρίου του 1979, μέλη της Κου Κλουξ Κλαν και του Αμερικανικού Ναζιστικού Κόμματος δολοφόνησαν εν ψυχρώ πέντε ακτιβιστές που ανήκαν στο Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα και τραυμάτισαν άλλους έντεκα.

Παρόμοιες Οργανώσεις

Ένας ακρογωνιαίος λίθος της ακροδεξιάς ήταν η ναζιστική οργάνωση Άρια Έθνη (Aryan Nations), η οποία εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Τα Άρια Έθνη υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ καταλήφθηκαν από τη ZOG (Zionist Occupation Government), μια Σιωνιστική Κυβέρνηση Κατοχής, δεσπόζει έτσι μια εβραϊκή συνωμοσία που ελέγχει την αμερικανική κυβέρνηση και τις Αρχές. Τα Άρια Έθνη παρουσιάζονται ως μια ανεξάρτητη Εκκλησία με έδρα το Χέιντν Λέικ του Αϊντάχο, στις ΗΠΑ. Το 1982 ιδρύθηκε στις ΗΠΑ μια παραστρατιωτική δύναμη που λειτουργούσε ως ένοπλος κλάδος των Αρίων Εθνών. Η δύναμη αυτή, η οποία αριθμούσε περίπου 200 μέλη, πήρε το όνομα Σιωπηρή Αδελφότης [Silent Brotherhood]. Το γνωστότερο θύμα της παραστρατιωτικής ομάδας αυτής ήταν ο Εβραίος εκφωνητής ραδιοφώνου Άλαν Μπεργκ έξω από το σπίτι του, στο Ντένβερ του Κολοράντο, το 1984. Τα πιο γνωστά μέλη της οργάνωσης είναι ο Louis Beam και Robert Jay Mathews.

33/5

Το “33/5” είναι μια ακολουθία αριθμών που χρησιμοποιείται συνήθως από τα μέλη των διάφορων φατριών της Κου Κλουξ Κλαν. Το 33 σημαίνει τρεις φορές ένδεκα, που είναι η αριθμητική θέση του Κ στο αγγλικό αλφάβητο. Το πέντε χρησιμοποιείται για να αντιπροσωπεύσει την «πέμπτη εποχή» της Κου Κλουξ Κλαν, που θεωρείται η σημερινή εποχή. Αυτό το αριθμητικό σύμβολο απαντάται ως τατουάζ στα μέλη των διάφορων ρατσιστικών οργανώσεων που συνδέονται με το KKK. Ανάλογος είναι ο αριθμός 88 που χρησιμοποιείται από μέλη ναζιστικών οργανώσεων ως κωδικό αναγνωριστικό.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -