15 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

«Η λειτουργία του παρτενέρ». Σεμινάριο Υποκριτικής με τον σκηνοθέτη/ηθοποιό Κώστα Παπακωνσταντίνου

 

Το «τι» και το «πώς» είναι τα δύο εργαλεία του ηθοποιού.

Το «τι» παίζεται, το «πώς» προκύπτει.

Ο ηθοποιός επιλέγει το «τι» παίζει έχοντας δύο κριτήρια: Παρτενέρ και ιστορία.

Η ιστορία είναι το κείμενο και η ανάλυση που έχει γίνει στην πρόβα.

Ο παρτενέρ είναι ο συμπαίκτης πάνω στη σκηνή.

Η ανθρώπινη παρουσία είναι το ισχυρότερο στοιχείο στο θέατρο, ισχυρότερο κι απ’ το πιο σπουδαίο κείμενο του κόσμου. Αν ο παρτενέρ σκοντάψει θα τον σηκώσω, ανεξάρτητα από το τι λέει ο συγγραφέας, ανεξάρτητα από το τι έχω προετοιμάσει στην πρόβα.

Τι σημαίνει όμως πρακτικά παίζω με τον παρτενέρ;

Πώς μπορώ να αλληλεπιδρώ ελεύθερα με τον συμπαίκτη μου χωρίς να χάσω την ιστορία;

Η υποκριτική είναι πρωτογενής δημιουργία, ο ηθοποιός οφείλει να είναι δημιουργός και όχι απλώς εκτελεστής της σκηνοθεσίας. Πρέπει να μπορεί σε κάθε παράσταση να συνδημιουργεί την ιστορία με τους συμπαίκτες του από την αρχή, σαν να ξαναγράφει το έργο από το μηδέν.

Στο σεμινάριο λοιπόν, μέσα από απλές ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς, θα ανιχνεύσουμε τα όρια ελευθερίας του ηθοποιού στη σκηνή και θα δοκιμάσουμε να τα διευρύνουμε κάνοντας πρόβα πάνω σε μικρά θεατρικά κείμενα.

Ουσιαστικά, πρόκειται για 5 πρόβες όπου θα δουλέψουμε τη βασική αρχή της σχέσης με τον παρτενέρ. Το κέντρο της προσοχής μου δεν είμαι εγώ, είναι ο άλλος.

Δεν κινώ εγώ τον εαυτό μου, με κινεί ο παρτενέρ κι εγώ κινώ τον παρτενέρ.

Το σεμινάριο απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες ηθοποιούς και απόφοιτους δραματικών σχολών και θα αποτελείται από 5 τετράωρες πρόβες που θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα από 11 έως 25/6.

Οι ακριβείς ημέρες και ώρες του σεμιναρίου θα καθοριστούν από την ομάδα που θα σχηματιστεί.

(Σκηνοθέτες, θεατρολόγοι ή άλλες ειδικότητες του θεάτρου, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το σεμινάριο ως ακροατές, κατόπιν συνεννόησης).

Πληροφορίες

Θέμα του σεμιναρίου: «Η λειτουργία του παρτενέρ»

Διοργάνωση: «Ξανθίας» Α.Μ.Κ.Ε.

Τόπος διεξαγωγής: Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3 Κεραμεικός

Διάρκεια σεμιναρίου: 20 ώρες

Κόστος σεμιναρίου: 120 ευρώ

Χρονικό διάστημα: από 11 έως 25/6 2018

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι/ες, να αποστείλουν βιογραφικό, στο e-mail [email protected], γράφοντας στο θέμα τη λέξη «Σεμινάριο».

Επίσης, για πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλ. 6976 077 682

Προθεσμία για δηλώσεις συμμετοχής, έως 8/6.

Βιογραφικό Κώστα Παπακωνσταντίνου

Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή ΒΕΑΚΗ το 1996 και έκτοτε εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Το 2012 έκανε την πρώτη του επαγγελματική σκηνοθεσία.

Έχει σκηνοθετήσει τα έργα: «Οι Χαλασοχώρηδες» του Αλ. Παπαδιαμάντη, «Το Ρωμαϊκό Λουτρό» του Στανισλάβ Στρατίεβ, «Μαζώχτρα» του Αργύρη Εφταλιώτη, «Εμείς, οι άλλοι…» (κινητή παράσταση για το Δη.Θε.Πειραιά), «Αυτόχειρ» του Μιχαήλ Μητσάκη, «Το σχοινάκι» της Νάντιας Δρακούλα (για το Εθνικό Θέατρο/ Νέα Σκηνή), «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου.

Για δύο συνεχή χρόνια συνεργάζεται ως σκηνοθέτης, με το Δη.Θε.Πειραιά, στο πρόγραμμα εφηβικού θεάτρου, «Τρίτο Κουδούνι».

Έχει διευθύνει θεατρικά εργαστήρια για ενήλικες στον χώρο “eXanimo Drive” στην Αθήνα, και ArtLab στη Νέα Μάκρη.

Το 2005 σκηνοθέτησε τη θεατρική ομάδα του Ινστιτούτου Θερβάντες στο έργο «Μετά τη βροχή» του Σέρτζι Μπελμπέλ (Θέατρο Διάνα).

Το καλοκαίρι του 2017 ήταν ανάμεσα στους προσκεκλημένους της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών, και συμμετείχε ως ομιλητής στην Ημερίδα που διοργανώθηκε από την Ένωση σε συνεργασία με το Ελληνικό Φεστιβάλ, με θέμα «διασκευή λογοτεχνικών κειμένων στη σύγχρονη σκηνή».

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -