Η μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα και την κινέζικη διασπορά είναι η Κινέζικη Πρωτοχρονιά. Δεν έχει σταθερή ημερομηνία, επειδή το κινεζικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό. Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά ξεκινά την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Το 2020 γιορτάζεται στις 25 Ιανουαρίου και οι απανταχού Κινέζοι εισέρχονται στο Έτος του Αρουραίου ή το έτος 4712 ή 4713 από τη βασιλεία του Κίτρινου Αυτοκράτορα (3η χιλιετία π.Χ.).
Ο θρύλος αναφέρει ότι στα παλιά χρόνια, ο Βούδας ζήτησε από όλα τα ζώα να τον συναντήσουν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά. Μόνο 12 ανταποκρίθηκαν στην πρόκλησή του (Αρουραίος, Βουβάλι, Τίγρης, Κουνέλι, Δράκος, Φίδι, Άλογο, Τράγος, Πίθηκος, Κόκορας, Σκύλος, Γουρούνι) και ο Βούδας ονόμασε κάθε χρόνο με το όνομα ενός από τα ζώα. Έτσι, κάθε 12 χρόνια ένα από αυτά τα ζώα έχει την τιμητική του. Ο Βούδας έκανε γνωστό ότι κάθε άνθρωπος που θα γεννηθεί στο έτος ενός από τα 12 ζώα θα έχει κάποια από τα χαρακτηριστικά αυτού του ζώου.
Για παράδειγμα, όσοι γεννηθούν στο Έτος του Αρουραίου, που είναι το σύμβολο της σοφίας στην κινέζικη κουλτούρα, θα είναι στη ζωή τους έξυπνοι, γοητευτικοί, γρήγοροι στις αποφάσεις, πρακτικοί, φιλόδοξοι, οικονόμοι και με έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Αντίθετα όσοι γεννηθούν τον ίδιο χρόνο, ενδέχεται να είναι δειλοί, πεισματάρηδες, ύπουλοι, άπληστοι, διψασμένοι για εξουσία, φλύαροι και κουτσομπόληδες.
Τα χαρακτηριστικά της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς
Οικογενειακή γιορτή. Αναμένονται πάνω από 1 δισεκατομμύριο μετακινήσεις, προκειμένου οι Κινέζοι να βρεθούν κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Θυμίζει κάτι από την αμερικανική εορτή των Ευχαριστιών (Thanks giving Day).
Διαρκεί 15 ημέρες και λήγει με τη Γιορτή των Φαναριών (8 Φεβρουαρίου το 2020). Μόνο οι τρεις πρώτες ημέρες είναι αργία για τους Κινέζους.
Ρίψη πυροτεχνημάτων, καθώς ο θόρυβος που προκαλούν πιστεύεται ότι διώχνει τους δαίμονες και τα κακά πνεύματα.
Το κόκκινο είναι το κυρίαρχο χρώμα, στην ενδυμασία, στη διακόσμηση και τα δώρα. Συμβολίζει τη φωτιά, που πιστεύεται ότι διώχνει την κακή τύχη.
Το κέικ είναι προσφιλές δώρο, που συμβολίζει την πρόοδο.
Το εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνει πιάτα με βάση το κοτόπουλο και το ψάρι, ενώ το πιο δημοφιλές φρούτο είναι το μανταρίνι.
Οι επόμενοι εορτασμοί
2021: 12 Φεβρουαρίου (Έτος του Βοδιού)
2022: 1 Φεβρουαρίου (Έτος της Τίγρης)
2023: 22 Ιανουαρίου (Έτος του Κουνελιού)
2024: 10 Φεβρουαρίου (Έτος του Δράκου)
2025: 29 Ιανουαρίου (Έτος του Φιδιού)
2026: 17 Φεβρουαρίου (Έτος του Τράγου)
2027: 12 Φεβρουαρίου (Έτος του Τράγου)
2028: 26 Ιανουαρίου (Έτος του Πίθηκου)
2029: 13 Φεβρουαρίου (Έτος Κόκορα)
2030: 3 Φεβρουαρίου (Έτος του Σκύλου)
«Happy Chinese New Year»
Είναι το Φεστιβάλ της Άνοιξης, ιστορικός θεσμός για περισσότερα από 4.000 χρόνια, μια ευκαιρία για την οικογένεια και τους φίλους να ανταλλάξουν ευχές και να προσευχηθούν ο ένας για τον άλλον, που πραγματοποιείται στην Αθήνα για 4η χρονιά.
Τα έθιμα του Φεστιβάλ της Άνοιξης στην Κίνα, είναι πλούσια και πολύχρωμα. Οι Κινέζοι μένουν ξύπνιοι ως αργά ή όλη τη νύχτα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ανταλλάσσουν ευχές για το νέο έτος, διακοσμούν τα σπίτια τους με έργα χαρτοκοπτικής, ρίχνουν πυροτεχνήματα και υποδέχονται το νέο σεληνιακό έτος με χαρά. Τα τελευταία χρόνια το Εαρινό Φεστιβάλ της Κίνας δεν είναι μόνο το σημαντικότερο φεστιβάλ για τον κινεζικό λαό, αλλά αρχίζει να γίνεται και το φεστιβάλ όλου του κόσμου.
Γέφυρα πολιτισμού Ελλάδας-Κίνας
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα και η Ελλάδα έχουν δημιουργήσει μια γέφυρα για την πολιτισμική αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο χωρών μέσω του φόρουμ των αρχαίων πολιτισμών, των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, των εκπαιδευτικών ανταλλαγών, της τουριστικής συνεργασίας, αλλά και των Κινέζων που ζουν στην πόλη.
Το «Happy Chinese New Year» πραγματοποιείται στην Ελλάδα για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτιστικής αλληλεπίδρασης ανάμεσα στις δύο χώρες στον τομέα των ανταλλαγών μεταξύ των λαών και των πολιτισμών τους. Η δραστηριότητα «Happy Chinese New Year» προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς ντόπιους Έλληνες και Κινέζους του εξωτερικού, οι οποίοι συμμετέχουν με ενθουσιασμό στους εορτασμούς.
Οι εκδηλώσεις της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς στην Αθήνα
«Happy Chinese New Year» στην Αθήνα – «Πολυεθνική εκδήλωση του Φεστιβάλ της Άνοιξης»: 8 και 9 Ιανουαρίου 2020, ώρα: 19:30, Τεχνόπολις, Γκάζι.
«Happy Chinese New Year Τemple Fair» στην Αθήνα: 8 και 9 Ιανουαρίου 2020, ώρα: 14:30, Tεχνόπολις, Γκάζι.
«Happy Chinese New Year, Εντύπωση της Κίνας» στην Αθήνα: 14 Ιανουαρίου 2020, ώρα: 15:00, Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Happy Chinese New Year, Εντύπωση της Κίνας» στην Αθήνα: 15 Ιανουαρίου 2020, ώρα: 15:00, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Το Κινέζικο Φεστιβάλ και στη Θεσσαλονίκη
«Happy Chinese New Year» στη Θεσσαλονίκη – «Πολυεθνική εκδήλωση του Φεστιβάλ της Άνοιξης»: Βασιλικό Θέατρο, 6 Ιανουαρίου 2020, ώρα: 20:00.
Το «Happy Chinese New Year» πραγματοποιείται στην Ελλάδα για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτιστικής αλληλεπίδρασης ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Happy Chinese New Year» το 2020
Μέσα από τον εορτασμό του Κινεζικού Φεστιβάλ της Άνοιξης στην Ελλάδα, οι λαοί των δύο χωρών κατανοούν τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό ο ένας του άλλου και παρακολουθούν την ενίσχυση της φιλίας μεταξύ των δύο λαών.
Το Φεστιβάλ της Ανοιξης θα πραγματοποιηθεί για 4η χρονιά στην Αθήνα
Καλλιτέχνες από την Κίνα θα φέρουν την πανδαισία του κινεζικού πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων των ακροβατικών, της λαϊκής μουσικής, του χορού, της παραδοσιακής μουσικής και της μαγείας της κινεζικής κουλτούρας στον ελληνικό λαό στο πλαίσιο της παράστασης της «Πολυεθνικής εκδήλωσης του Φεστιβάλ της Άνοιξης».
Το «Happy Chinese New Year Τemple Fair» θα παρουσιάσει παραδοσιακά κινέζικα έργα καλλιγραφίας και λαϊκής τέχνης, γεύσεις από την κινέζικη κουζίνα και πολλά ακόμη στοιχεία του κινεζικού πολιτισμού.
Πάρτι για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά στην καρδιά της Αθήνας
Η λάμψη και η αισιοδοξία των γιορτών παρατείνονται μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2020, όταν το Juju Bar Restaurant φέρνει την Κινέζικη Πρωτοχρονιά στην καρδιά της Αθήνας με ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο Happy Chinese New Year party.
Το talk of the town εστιατόριο Juju Bar Restaurant, στο ισόγειο του ξενοδοχείου Divani Caravel, δημιουργεί ειδικά για την ημέρα μια μαγική βραδιά στην εξωτική κινεζική κουλτούρα γεύσης και σας καλεί να καλωσορίσετε το κινέζικο νέο έτος με το special εορταστικό μενού που σχεδίασε ειδικά για την περίσταση ο γνωστός σεφ Σάββας Ληχανίδης, ενώ το live performance από την SHAYA θα κάνει την βραδιά πραγματικά αξέχαστη!
Το μενού που σχεδίασε ο σεφ για να γιορτάσει την Κινέζικη Πρωτοχρονιά περιλαμβάνει:
– Dumplings γαρίδας με λαχανικά και σάλτσα σόγιας
– Μοσχαράκι stirfried με φύλλα αρακά, σάλτσα Πεκίνου και ρύζι ατμού
– Μους σοκολάτας Illanka με άρωμα φρούτων του δάσους, μάνγκο και καρύδα
Κόστος 60€ | άτομο
Ο Όμιλος Ξενοδοχείων Διβάνη
Ο Όμιλος Ξενοδοχείων Διβάνη αποτελείται από επτά ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα (Αθήνα, Μετέωρα, Λάρισα και Κέρκυρα) μετρώντας 60 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην ιστορία της ελληνικής φιλοξενίας.
Με αφετηρία αξίες και ιδανικά που πηγάζουν από την αγάπη για τη φιλοξενία καθώς και τη μοναδικότητα των αναγκών του επισκέπτη, ο Όμιλος Ξενοδοχείων Διβάνη εδραιώθηκε από νωρίς στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο. Οι πρωτοπόρες ιδέες που δεν παύει να εισάγει στον τομέα του Τουρισμού σε συνδυασμό με την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου σε όλες τις μονάδες του Ομίλου, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των ξενοδοχείων του, την οικογενειακή ατμόσφαιρα και την αφοσίωση στην εκπλήρωση κάθε επιθυμίας των επισκεπτών του, αναδεικνύουν τον Όμιλο Ξενοδοχείων Διβάνη σε πρωταγωνιστή στο χώρο του Ελληνικού Τουρισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το τμήμα Marketing του Ομίλου Ξενοδοχείων Διβάνη και τον κ. Άκη Κορωνάκη ([email protected] – 210-7207000).
Πληροφορίες
• 25.01 στις 21:30
• Juju Bar & Restaurant: Divani Caravel, Λ. Βασιλέως Αλεξάνδρου 2, Αθήνα
• Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-7207000
• Instagram: @jujubarrestaurant
• Facebook: @Juju Bar Restaurant